Critici dure ale SUA la adresa lui Viktor Orban. Premierul maghiar, acuzat că „l-a luat în brațe pe Putin”

Critici dure ale SUA la adresa lui Viktor Orban. Premierul maghiar, acuzat că „l-a luat în brațe pe Putin”

Atacul lansat de ambasadorul SUA la Budapesta se adaugă unui cor de critici la adresa lui Orban, care a semnalat că intenționează să blocheze ajutorul financiar al UE pentru Kiev, precum și începerea negocierilor de aderare a Ucrainei, scrie Politico.

Ambasadorul Statelor Unite la Budapesta l-a criticat dur pe premierul ungar Viktor Orbán pentru că nu a ținut cont de alianța țării cu NATO, alegând în schimb să „îl în în brațe” pe președintele rus Vladimir Putin.

Ambasadorul David Pressman a observat că Ungaria „se bazează pe aliații săi din NATO, dar se simte confortabil să ignore interesele acelorași aliați și ale alianței noastre, inclusiv într-o perioadă de război în Europa”.

„Această nepăsare este evidentă atunci când premierul îl ia în brațe pe Putin, când guvernul său amenință să rețină ajutorul de care are nevoie în mod crucial vecinul său, Ucraina, în timp ce bărbați, femei și copii ucraineni sunt uciși de criminali de război”, a adăugat Pressman, la un eveniment al Camerei de Comerț Americane, marți seară, la Budapesta.

Atacul lui Pressman se adaugă unui cor de critici tot mai dure la adresa lui Orban.

Premierul maghiar a amenințat că se va opune prin veto unui ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și s-a opus categoric deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, după ce Comisia Europeană a recomandat în noiembrie acest pas.

Liderii UE urmează să susțină această recomandare la un summit care va avea loc luna aceasta – o măsură pe care Orbán amenință să o blocheze.

Liderul ungar a curtat de asemenea Rusia și s-a întâlnit cu Putin la Beijing în octombrie, lucru de care s-a declarat „mândru”. O fotografie cu Orbán și Putin dându-și mâna a stârnit condamnări în întreaga UE.

Ambasadorul SUA a criticat, de asemenea, retorica antiamericană a lui Orbán, inclusiv o afirmație dintr-un raport CIA care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, potrivit căreia premierul consideră SUA ca fiind unul dintre cei mai mari dușmani ai partidului său, Fidesz.

„Atunci când premierul declară că Statele Unite sunt unul dintre principalii adversari ai Ungariei sau afirmă public că guvernul Statelor Unite încearcă să îi răstoarne guvernul, aceste cuvinte ajung nu doar la Washington, ci și în sediile voastre și în sălile de consiliu”, a declarat Pressman.

Diplomatul american a vorbit de asemenea despre regresul statului de drept și libertatea limitată a presei din Ungaria, indicând spre un proiect de lege „alarmant” de creare a unui organism cu puteri largi de investigare a interferențelor străine, care, potrivit criticilor, ar fi folosit pentru a intimida adversarii politici și a submina societatea civilă.

„Acest proiect de lege face ca legea privind agenții străini a Moscovei să pară blândă”, a declarat Pressman, care s-a remarcat ca un critic deschis al guvernului ungar.

Tot marți, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, l-a îndemnat pe Orban să renunțe la vetourile sale privind lansarea negocierilor cu Ucraina și aprobarea de noi fonduri pentru Kiev.

„Dacă ne aflăm într-o situație în care pacea în Europa este atacată, atunci trebuie să facem tot ceea ce putem în fiecare zi și în fiecare oră pentru a ne proteja oamenii, și cu atât mai mult oamenii din Ucraina, în cel mai bun mod posibil”, a spus șefa diplomației germane.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *