Cum a ajuns un BMW să livreze 900 de tone de balast în actele unei primării. Edilul spune că e o problemă de hârtii, Parchetul face cercetări

Cum a ajuns un BMW să livreze 900 de tone de balast în actele unei primării. Edilul spune că e o problemă de hârtii, Parchetul face cercetări

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești efectuează cercetări într-un dosar în care Primăria Poiana Lacului din județul Argeș este suspectată că a achitat facturi pentru balast, dar nu a primit cantitatea contractată. Cum se apără primarul și proprietarul firmei?

Un raport al Curții de Conturi Argeș, efectuat după un audit desfășurat la sfârșitul lui 2022, la Primăria Poiana Lacului, a scos la iveală utilități nebănuite ale autoturismelor BMW X5. 

Potrivit documentului citat, autoritățile comunei argeșene au încheiat, în 2021, prin încredințare directă, un contract în valoare de aproximativ 92.000 de lei cu firma Pro Mineral Prospect SRL. Obiectul contractului este „achiziție pietriș pentru amenajare drumuri comunale și de interes local de pe raza localității Poiana Lacului care sunt neasfaltate”. 

După cum arată și portalul de achiziții publice, compania respectivă urma să livreze 900 de tone de produse de balastieră (nisip, pietriș, balast), la prețul de 86 de lei tona, fără TVA. 

„Acest lucru ar fi imposibil de realizat”

Raportul auditorilor publici arată că, din documentele prezentate de primarul comunei, Ion Dumitrache, rezultă că „întreaga cantitate de 900 de tone a fost livrată într-o singură tranșă, cu mijlocul de transport AG50YOA. În fapt, acest lucru ar fi imposibil de realizat cu un singur mijloc de transport, întrucât un transport de produse de balastieră poate asigura livrarea unei cantități între 8 tone și aproximativ maxim 30 de tone de produse”.

După cum rezultă din verificările pe site-ul rarom.ro, după numărul de șasiu, furnizat de sursele Libertatea, autovehiculul respectiv este un BMW X5, fabricat în 2010, de culoare gri, cu o capacitate de 5 locuri, cumpărat din Belgia și reînmatriculat la Registrul Auto Român în 23 ianuarie 2020. 

Cele 900 de tone de produse de balastieră facturate, precizează raportul Curții de Conturi Argeș, „nu au fost determinate prin cântărire”, „în timpul auditului nu au fost prezentate documentele prevăzute de lege care să facă dovada cântăririi”. 

Tichete de cântar fără datele firmei

Documentul citat menționează că reprezentanții Primăriei Poiana Lacului nu au indicat, în documentele privind achiziția balastului, ce drumuri din comună urmau să fie pietruite și ce grosime va avea stratul de balast.

„Nu au fost respectate prevederile legale privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata sumei de 92.061 de lei, reprezentând contravaloarea cantității de 900 de tone produse de balastieră, achiziționate de primărie în anul 2021 și recepționate pe baza unor documente care conțin date nereale și care nu îndeplinesc calitatea de documente justificative, care să ateste livrarea produselor facturate”, au concluzionat auditorii. 

În nici unul dintre cele 12 tichete de cântar nu sunt înscrise datele de identificare ale furnizorului și ale beneficiarului. Același tichet de cântar, având același număr și aceeași dată de emitere, este atașat la mai multe avize de însoțire a mărfii, fiind modificată însă ora emiterii.

Raportul Curții de Conturi Argeș:

Raportul consemnează că vor fi luate măsurile prevăzute de lege care să asigure recuperarea prejudiciului, la care se adaugă majorări de întârziere de aproximativ 11.000 de lei. Printre „persoanele cu atribuții în domeniul în care a fost constatată abaterea de la legalitate și regularitate” este enumerat și primarul Ion Dumitrache, de la PNL.

Primarul Ion Dumitrache | Sursa: argeșenii.ro

„Balastul s-a adus, dar cei care au venit în control de la Curtea de Conturi au avut suspiciuni la tichetele de cântar. Au considerat că sunt false. Și pentru asta ne judecăm, adică am dat în judecată firma respectivă”, a spus edilul, contactat telefonic de Libertatea.

Întrebat de ce Primăria a acceptat tichete pe care nu sunt trecute datele beneficiarului și furnizorului, primarul Dumitrache a răspuns: „Nu știu, datele sunt la ei, la auditori, nu am toate informațiile”.

Deși spune că balastul a fost furnizat, primarul din Poiana Lacului a cerut în instanță recuperarea întregii sume din contract, 92.061 de lei, plus majorări în valoare de 11.047 de lei. Procesul se judecă la Tribunalul Argeș. 

Trei contracte pentru balast în doi ani

În perioada august 2020 – iunie 2022, firma Pro Mineral Prospect SRL a încheiat, în total, trei contracte de achiziții publice cu Primăria Poiana Lacului, pentru achiziționarea de produse de balastieră. Valoarea totală a contractelor este de 242.000 de lei (în jur de 50.000 de euro), potrivit SICAP. 

Pro Mineral Prospect, cu sediul în Pitești, îl are drept asociat unic pe Bogdan Dumitru Ionel, potrivit termene.ro. În perioada mai 2014 – august 2016, conform profilului de LinkedIn, Ionel a fost manager la MegaCom Agregate, firmă controlată de Daniel Neagoe, apropiat al fostului lider PSD Liviu Dragnea și inculpat în dosarul Tel Drum. 

În raportul Curții de Conturi Argeș se arată că n-a putut fi efectuată „inspecția fizică”, adică din actele prezentate de conducerea Primăriei Poiana Lacului nu reieșea pe ce drumuri a fost împrăștiat balastul. Unul dintre motive e că „la nivelul entității s-au aflat în derulare mai multe contracte de achiziție de astfel de produse de balastieră” cu firma Pro Mineral Prospect SRL. 

Patronul firmei acuză „neîndeplinirea sarcinilor de serviciu la primărie”

Contactat de Libertatea, patronul Pro Mineral Prospect nu a dorit să facă niciun comentariu referitor la acuzațiile Curții de Conturi.

Într-o declarație pentru publicația anchetaonline.ro, Bogdan Ionel a susținut că toate problemele au fost cauzate de angajații primăriei.

„Totul a pornit de la Primăria Poiana Lacului, care nu şi-a întocmit actele cum trebuie. Dânşii m-au dat şi în judecată pentru recuperarea aşa-zisului prejudiciu, dar prejudiciul acela nu există, pentru că marfa a fost dusă, lucru dovedit. De altfel, din cât am înţeles, există şi declaraţia angajatului primăriei care se urca pe fiecare camion şi distribuia piatra pe străzile pe care era nevoie”, a declarat patronul Pro Mineral Prospect.

Această situaţie nu este cauzată de rea-credinţă, ci de neîndeplinirea sarcinilor de serviciu la primărie şi incapacitatea angajaţilor acestei instituţii de a explica Curţii de Conturi procedura de livrare. Pentru că, dacă eu îi explicam auditorului de la Curtea de Conturi modul de lucru, era cu totul altceva.

Bogdan Ionel, patronul Pro Mineral Prospect:

Dosar deschis la Parchet

În urma raportului Curții de Conturi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis dosarul penal nr. 530/P/2023, care se află în lucru la IPJ Argeș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. 

„În dosar se efectuează cercetări față de mai mulți suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals”, se arată într-un răspuns al Parchetului pentru Libertatea. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *