Cum a înfruntat-o Corneliu Coposu pe Ana Pauker. Răspunsul l-a costat ani grei de pușcărie

Cum a înfruntat-o Corneliu Coposu pe Ana Pauker. Răspunsul l-a costat ani grei de pușcărie

În 1937, în urma procesului Skoda, în care regele Carol al II-lea ar fi făcut presiuni ca anchetatorii să-l implice pe liderul țărănist Iuliu Maniu, Corneliu Coposu a picat țap ispășitor și s-a ales cu o condamnare de trei luni și o zi de închisoare, potrivit amintiridincomunism.

Este drept că a fost o pedeapsă în condiții de lux, cu un regim preferențial. În acea perioadă, Corneliu Coposu a cunoscut-o pe Ana Pauker, închisă ca ilegalistă a PCR.

Episodul a fost relatat chiar de fostul lider țărănist, în amintirile sale, publicate după căderea regimului comunist.

“Păstrez despre ea amintirea unei persoane foarte inteligente, foarte instruite, cu o cultură livrescă impresionantă, care suporta dialogul cu multă ușurință și avea la îndemână argumente pe care știa să le valideze cu multă pricepere”.

În 1945, după încheierea războiului și constituirea guvernului “de largă concentrare democratică” condus de Petru Groza, în care comuniștii aveau deja pârghiile puterii, Corneliu Coposu și Ana Pauker s-au revăzut, la o recepții de la Palatul regal.

Pauker i-a reamintit de episodul din “37 și l-a întrebat, contrariată: “Atunci erați condamnat pentru lezmajestate, acum vă văd în anturajul suveranului. Să înțeleg că v-ați schimbat convingerile?” Corneliu Coposu a răspuns: «Nu, mi-am schimbat regele…». Asta a fost singura convorbire pe care am avut-o. Pe urmă am fost închis,” a rememorat Coposu.Corneliu Coposu a făcut 17 ani de pușcărie în perioada comunistă și a relatat calvarul său în două volume de dialoguri, unul purtat cu Vartan Arachelian, iar celălalt cu Doina Alexandru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *