Cum au ajuns aliații NATO să tragă unii în alții în Marea Roșie: O fregată germană a luat la țintă din greșeală o dronă americană / Doar problemele cu muniția au făcut ca drona să nu fie doborâtă

Cum au ajuns aliații NATO să tragă unii în alții în Marea Roșie: O fregată germană a luat la țintă din greșeală o dronă americană / Doar problemele cu muniția au făcut ca drona să nu fie doborâtă

Un incident grav petrecut marți seara în Marea Roșie pune în discuție capacitatea de coordonare a forțelor NATO în cadrul unor operațiuni de respingere a amenințărilor inamice. Mai exact, fregata germană Hessen a ajuns să tragă din greșeală într-o dronă americană, potrivit  Frankfurter Allgemeine Zeitung

Cum au ajuns aliații NATO să tragă unii în alții în Marea Roșie

Cum s-a putut întâmpla ca un stat NATO să ia la țintă capabilități militare aparținând altui stat NATO? Fregata Bundeswehr Hessen a țintit fără să știe o dronă aparținând unei țări aliate în timpul operațiunii sale în Marea Roșie. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a raportat miercuri că nava de război germană a observat deja o dronă în zona operațională încă de luni. Aceasta nu a putut fi alocată inițial niciunei națiuni aliate.

Hessen a încercat apoi să doboare această dronă, dar nu a reușit. „Cazul a fost rezolvat prin faptul că nu era o dronă ostilă, așa cum a devenit clar abia ulterior.”

Defecțiuni grave la rachetele antiaeriene

În realitate, singurul motiv pentru care drona americană nu a fost doborâtă a fost o defecțiune tehnică la două rachete antiaeriene germane. Cele două rachete au căzut pur și simplu în mare.

Potrivit „Spiegel”, drona nu a călătorit pentru misiunea militară condusă de SUA „Prosperity Guardian”. Prin urmare, o anchetă cu colegii din US Marine ai misiunii nu a furnizat nicio informație, întrucât drona Reaper a fost probabil folosită ca parte a unei misiuni anti-teroriste americane în regiune.

Ministrul Apărării Boris Pistorius (SPD) a confirmat că incidentul a avut loc cu o seară înainte, „în care s-au tras focuri de armă, dar nimeni nu a fost lovit”. Era o dronă de recunoaștere.

De asemenea, a fost anunțat miercuri că fregata Hessen, care este folosită pentru a proteja navele comerciale, a respins un atac al miliției Houthi care operează din Yemen pentru prima dată marți seară și a doborât două drone.

Pistorius a spus că o primă dronă a fost reperată și interceptată în jurul orei 20:00, marți seara. 15 minute mai târziu, un al doilea echipament „care se apropia de navă” a fost respins cu succes. În conformitate cu misiunea sa, fregata patrula în sudul Mării Roșii în regiunea care i-a fost atribuită la momentul respectiv.

Problemele cu muniția la fregata germană

Între timp, purtătorul de cuvânt al politicii de apărare al grupului parlamentar al Uniunii din Bundestag, Florian Hahn (CSU), a subliniat o posibilă problemă cu muniția la fregata Hessen. „Abia acum am aflat când am întrebat că o parte din muniția de la fregata Hessen nu mai poate fi procurată, deoarece nu mai există capacitatea industrială corespunzătoare”, a declarat Hahn miercuri pentru ziarul „Welt”.

„Deci, atunci când stocurile sunt epuizate, Marina nu le mai poate reumple și trebuie să retragă fregata”, a adăugat Hahn. Politicianul apărării a acuzat coaliția că a ascuns acest fapt timp de luni de zile. „Parlamentul a decis să se desfășoare fără să știe că există în mod evident o problemă cu muniția cu fregata clasa 124”, a spus Hahn.

Nava Hessen a fost trimisă în regiune cu 240 de soldați la bord, ca parte a misiunii navale a UE Aspides, pentru a proteja navele comerciale și a fost folosită de vineri. Miliția pro-iraniană Houthi, care controlează multe zone din nordul Yemenului devastat de războiul civil, atacă de câteva luni nave în Marea Roșie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *