Cum îți afectează sărăcia creierul, de fapt. De ce persoanele fără bani au mereu ghinion din toate punctele de vedere

Cum îți afectează sărăcia creierul, de fapt. De ce persoanele fără bani au mereu ghinion din toate punctele de vedere

Cercetătorii au descoperit o legătură între venitul scăzut al oamenilor și deteriorarea mai rapidă a substanței albe din creier.

Ce au descoperit oamenii de știință

Studiul se bazează pe analiza a 751 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 91 de ani, realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Lausanne și Universitatea din Geneva din Elveția.

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul și unele probleme de sănătate cheie, studiul a descoperit că cei din gospodăriile mai sărace prezentau mai multe semne de îmbătrânire a substanței albe în creier, în scanările RMN și obțineau scoruri mai mici la testele cognitive decât cei din gospodăriile mai bogate.

Substanța alba este destul de esențială atunci când vine vorba de transmiterea mesajelor și semnalelor în jurul creierului, iar cantitatea disponibilă are un efect asupra abilității cognitive.

Traiul în sărăcie face ravagii

Echipa a dorit să analizeze mai atent de ce ar putea fi aceasta, descoperind că numărul de fibre care se ramifică din fiecare neuron (densitatea neuritelor) și extinderea acoperirii de protecție pe aceste fibre (mielinizare) părea să contribuie la o deteriorare mai rapidă a substanței albe.

Studiile anterioare care au explorat creierul și nivelurile socioeconomice au luat în considerare în principal volumul global al creierului.

Acum că s-au identificat asocierile structurale mai fine, mecanismele posibile din spatele lor pot fi investigate în continuare.

Acest studiu a detectat modul în care moleculele, în principal apa, se deplasează liber prin creier (difuzivitatea medie), care pare să depindă de cantitatea de mielină și de densitatea ramurilor neuronale, indicând că reprezintă sunt factori importanți pe care trebuie să ne concentrăm.

Cu toate acestea, la persoanele din gospodăriile cu venituri mai mari, acești markeri ai îmbătrânirii creierului nu au avut un efect atât de negativ asupra performanței cognitive, ceea ce ne arată, dacă mai era nevoie, că un necaz nu vine niciodată singur, pentru cei săraci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *