Cum să prepari vită Stroganoff

Cum să prepari vită Stroganoff

Rețeta Stroganoff cu carne de vită este una dintre cele mai apreciate și gustoase rețete culinare cu origine rusească. Vezi mai jos cum prepari pas cu pas preparatul culinar vită Stroganoff!

Rețetele cu carne de vită sunt variate și pot fi adaptate foarte ușor în funcție de preferințe. Însă preparatul culinar vită Stroganoff și-a păstrat originalitatea de sute de ani. Citește cum să să prepari vită Stroganoff.

Ce înseamnă preparatul culinar vită Stroganoff

Denumirea preparatului provine de la familia nobilă Stroganoff din Rusia, iar forma franțuzească de Stroganoff i-a fost atribuită ulterior. Beef Stroganoff sau vită Stroganoff este unul dintre preparatele vedetă din bucătăria rusă, care constă în fâșii de carne de vită sau vițel, prăjite, acoperite de un sos făcut din smântână cu ciuperci și muștar.

Preparatul culinar a fost menționat pentru prima dată de către Jelena Molochowetz, în anul 1871, în cartea sa de bucate rusești. În cartea sa, rețeta era descrisă asemenea unui ragu cu sos de smântână și muștar alături. Mai târziu, în 1891, chef Charles Briere, care locuia în St. Petersburg, a participat la un concurs culinar din Paris, unde a prezentat rețeta, iar de atunci preparatul a ajuns un clasic în gastronomia internațională.

Cum să prepari vită Stroganoff

Ingrediente

900 g carne de vită, vițel sau mânzat;
500 ml supă de vită;
250 g ciuperci;
125 g smântână cu 20% grăsime;
80 ml ulei;
30 g unt cu minim 80% grăsime;
10 g făină;
Două cepe;
O lingură de muștar;
Sucul de la o lămâie;
Sare și piper.

Mod de preparare pentru carnea de vită

Taie carnea în fâșii înguste, spală bine, tapotează carnea cu un șervețel absorbant, pentru a nu fi umedă. Pune uleiul într-o tigaie mare, lasă-l să se încingă bine, apoi adaugă carnea de vită să se prăjească pe fiecare parte. Las-o până se rumenește complet. Scoate carnea prăjită și las-o să se scurgă de ulei pe un șervețel absorbant.

Cum prepari sosul de ciuperci cu smântână pentru vita Stroganoff

Toacă ceapă mărunt și pune-o la călit în tigaia în care ai prăjit carnea de vită. Adaugă o bucățică de unt peste și un praf de sare și las-o la foc mic până când se rumenește și devine translucidă. Între timp curăță ciupercile și feliază-le și adaugă-le peste ceapa călită. Adaugă sare și piper după gust și mărește flacăra aragazului pentru 5-6 minute. După ce s-au gătit ciupercile, ia tigaia de pe foc și presară făina peste și amestecă.

Continuă pregătirea rețetei de supă Stroganoff. Într-un vas separat pune supa de vită să se încălzească. În tigaia cu carnea și făina, amestecă bine și adaugă treptat 400 ml din supa de vită. Restul de supă păstreaz-o pentru mai târziu.

După ce ai amestecat compoziția cu supa, pune tigaia pe foc, la foc mic și dă totul în clocot pentru a se găti bine făina.  Adaugă apoi o lingură de  muștar, alături de smântâna diluată cu restul de 100 ml de supă de vită caldă. Redu focul la minim, amestecă toate ingredientele bine și lasă compoziția să ajungă din nou în punctul de fierbere, după care mai lasă pentru un minut, două. Stinge focul și presară deasupra pătrunjel verde proaspăt. Servește rețeta de vită Stroganoff caldă alături de garnitura preferată.

Beneficiile consumului de carne de vită

Carnea de vită este compusă, în principal, din proteine și cantități diferite de grăsime. Proteina animală din carnea de vită conține aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta în mod optim.

Grăsimea din carnea de vită depinde de hrana animalului, dar și de rasă și de vârsta acestuia. Carnea de vită slabă poate conține între 5% și 10% grăsime, în principal grăsimi saturate și mononesaturate. Acizii grași principali din carnea de vită sunt acidul stearic, oleic și palmitic.

Carnea de vită este bogată și în vitamine și minerale precum: vitamina B3, B6, B12, zinc, seleniu, fier.

Consumul de carne de vită poate ajuta la menținerea masei musculare, datorită sursei de proteine, dar și la prevenirea anemiei, datorită conținutului bogat de fier.

Carnea de vită, datorită sursei de vitamina B, ajută la formarea celulelor roșii în corp, iar sursa de zinc susține funcția cognitivă normală și menține nivelurile normale de testosteron în sânge. De asemenea, magneziul din compoziția vitei susține procesele metabolice din organism și ajută la îmbunătățirea imunității.

Citește și: Cum să găteşti somonul – Reţete de mâncare cu somon

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *