Cum schimbi furnizorul de energie electrică în 2024

Cum schimbi furnizorul de energie electrică în 2024

Prețurile fluctuante la energia electrică din ultima perioadă i-au făcut pe mulți să se gândească la modalități de a face economie.

Când te gândești să reduci consumul energetic în propria locuință, unul dintre primele lucruri pe care ai putea să le faci este să schimbi furnizorul în încercarea de a găsi un tarif mai bun.

Acest proces poate părea unul complicat la prima vedere și asta pentru că te gândești că trebuie să îți rezervi timp să analizezi în parte oferta fiecărui furnizor de energie electrică pentru a o putea alege pe cea mai potrivită pentru tine.

În realitate, însă, procedura de schimbare a furnizorului de electricitate este una cât se poate de simplă deoarece pe piața din țara noastră au apărut o serie de comparatoare de energie care îți ușurează sarcina.

Cum afli care este cea mai bună oferă de pe piață la energie electrică

Dacă te numeri printre consumatorii nemulțumiți din cauza calității serviciilor ori din pricina facturii prea mari la energie electrică și vrei să schimbi furnizorul trebuie să știi câteva aspecte importante legate de această procedură.

Piața de energie electrică pentru clienții casnici s-a liberalizat începând cu data de 1 ianuarie 2021. Aceasta reprezintă o nouă oportunitate pentru consumatorii casnici de electricitate în sensul că își pot alege furnizorul preferat și să încheie cu acesta un contract de furnizare pentru unul sau mai multe locuri de consum.

Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică este mult mai simplă comparativ cu anii trecuți ca urmare a implementării Ordinului nr. 234/2019 emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, procedura este gratuită, se poate face în orice moment, chiar dacă actualul contract este nou, și se poate face online sau la ghişeu. În plus, nu implică modificări de ordin tehnic, iar în derularea procesului de schimbare a furnizorului nu există risc de deconectare.

Dacă vrei să vezi care este cel mai bun preț de pe piața liberalizată va trebui în primul rând să compari ofertele de pe piață și o poți face cu ajutorul comparatorului de tarife de pe site-ul oficiale ANRE.

Cum poți schimba furnizorul de energie electrică în 2024

Pentru schimbarea furnizorului, clientul are dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale.

Odată ce ți-ai ales noul furnizor de electricitate va trebui să iei legătura cu acesta și să-l anunți că dorești să devii clientul său. Apoi, reprezentatul companiei respective îți va cere câteva informații și documente pentru a putea întocmi contractul.

În ceea ce privește documentele solicitate, va trebui să prezinți o copie după buletin, ultima factură de energie electrică și contractul de proprietate al casei. După ce ai trimis actele, furnizorul are la dispoziție 5 zile pentru a reveni cu confirmarea schimbării. Odată ce ai inițiat cererea, iar noul tău furnizor ți-a răspuns, procesul de contractare poate dura cel mult 21 de zile.

Platforma online de schimbare a furnizorului

De la finalul anului 2022, ANRE a lansat posf.ro, platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale la nivel național. Aceasta va permite clientului final de energie electrică/gaze naturale să aleagă din comparator ofertele de contracte de furnizare pe care le consideră potrivite, să transmită furnizorului toate informaţiile şi documentele necesare contractării şi să schimbe furnizorul în cel mult 24 de ore de la încheierea noului contractului sau de la data dorită.

Deocamdată, până la încărcarea şi validarea tuturor datelor de către operatorii de rețea și furnizori, clienții finali au acces în POSF la următoarele funcții:

Înregistrare/Autentificare utilizator;
Completare date de identificare;
Asociere locuri de consum și vizualizarea datelor aferente contractelor de furnizare încărcate în POSF;
Vizualizare oferte tip în comparatorul de oferte.

Vezi și: Cât costă un metru cub de gaz în 2023

La ce să fii atent la schimbarea furnizorului de energie electrică

Înainte de a semna noul contract trebuie să fi atent la o serie de aspecte importante pentru a nu fi păcălit. Iată care sunt acestea:

prețul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în prețul de furnizare;
facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună;
perioada pentru care urmează a se aplica prețul menționat în ofertă;
perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract;
comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;
termenele, modalitățile și condițiile privind plata facturilor;
modalități de transmitere a facturii și a documentelor anexate acesteia;
drepturile și obligațiile părților;
condițiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/denunțarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare;
garanțiile solicitate, după caz.

Preţuri plafonate la energie electrică până în 2025

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 13 decembrie 2022, legea privind „măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale”.

Astfel, prețurile plafonate în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 la energie electrică sunt următoarele:

0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună;
0,8 lei/kWh pentru cei care consumă sub 255 kWh pe lună;
1,3 lei/kWh pentru cei care consumă peste plafon.

Vezi și: Cum schimbi furnizorul de gaze naturale în 2024

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *