Curiozități despre Estonia. Lucruri interesante și mai puțin știute despre Estonia

Curiozități despre Estonia. Lucruri interesante și mai puțin știute despre Estonia

Țările din estul Europei sunt destul de puțin luate în seamă sau uneori chiar ignorate de către turiștii străini, iar unul dintre motive ar putea fi trecutul acestora presărat cu influențe comuniste. În pofida acestui fapt, statele din această regiune reprezintă atracții turistice extrem de atrăgătoare pentru oricine dorește să le descopere. Dincolo de țările situate în Balcani, despre care am mai vorbit și cu alte ocazii, astăzi ne-am gândit să îți prezentăm încă o parte din regiunea Baltică. Mai exact, ne dorim să îți dezvăluim secretele celei de-a treia țări situată în ținut din zona Mării Baltice.

După Lituania și Letonia, a venit momentul să explorăm împreună Estonia, o țară care oferă vizitatorilor săi locuri superbe, cu peisaje naturale minunate, care se îmbină armonios cu mai multe culturi. Vom vorbi în cele ce urmează despre una dintre cele mai puțin aglomerate țări din Europa, dar care se poate lăuda cu numeroase orașe medievale bine conservate, păduri uimitoare, mlaștini cețoase și tradiții vechi de sute de ani. Acest fost stat sovietic până în urmă cu 32 de ani reprezintă o mare necunoscută pentru foarte mulți dintre europeni, inclusiv pentru cei din România, dar mai ales pentru cei din țările din afara Europei. Pentru toți aceștia și nu numai, în articolul de azi ne-am gândit să-ți prezentăm cât mai multe și mai interesante informații și detalii despre acest colț de lume, care sperăm să-ți stârnească interesul astfel încât, la un moment dat, să te determine să îl vizitezi.

Informaţii despre Estonia

Estonia (n.n. – în limba estonă Eesti), denumită oficial Republica Estonia (n.n. – în limba estonă Eesti Vabariik), este un stat situat în regiunea Baltică din Europa de Nord, pe coasta de sud a Golfului Finlandei. Această țară se învecinează la sud cu Letonia și la est cu Lacul Peipus și cu Rusia. Dincolo de Marea Baltică se află Suedia, către vest, și Finlanda, către nord.

Capitala Estoniei este Tallin

Teritoriul Estoniei acoperă o suprafață totală de 45.227 km², ocupând locul 28 în Europa și 132 la nivel global. Estonia este puțin mai mare comparativ cu Danemarca și Olanda și mai mică decât Bosnia și Herțegovina, Costa Rica, Slovacia și Republica Dominicană. De asemenea, este mai mică decât statele americane New Hampshire și Vermont la un loc.

Limba oficială care este vorbită în Estonia este estoniana (o limbă finlandeză), însă se mai vorbesc atât rusa, cât și engleza, germana, suedeza și finlandeza.

Câți estonieni trăiesc în Estonia

Estonia este o republică parlamentară, împărțită în 15 subdiviziuni care sunt denumite individual maakond. Capitala și cel mai mare oraș este Tallinn, unde trăiesc peste 454.000 de oameni, cu 0,44% mai mult decât în 2022. Estonienii (n.n. – în limba estonă Eestlased) sunt un popor etnic fin-ugric apropiat de finlandezi, notează NationsOnline. Limba oficială a țării este estona, o limbă fino-ugrică foarte înrudită cu finlandeza și, mai de departe, cu maghiara.

Tallin are o populaţie de 454.000 de locuitori

Potrivit datelor statistice oficiale din Estonia, populația țării numără în acest moment peste 1,35 milioane de locuitori, cu 2% mai mult comparativ cu anul 2022 (sau peste 25.940 de locuitori). Din acest punct de vedere, micuța țară baltică se situează pe poziția a 35-a în Europa și a 156-a în lume. Conform ultimului recensământ, mai bine de 185.400 de estonieni trăiesc în clipa de față în afara granițelor țării, cei mai mulți estonieni trăind în Finlanda (peste 52.400). Cei mai puțini cetățeni din diaspora estoniană se află în Ungaria (circa 60).

De unde provine numele Estonia

Înainte de secolele XVIII-XIX, estonienii se numeau Maarahvas, termen care din punct de vedere literal înseamnǎ „oamenii pǎmântului”. Explicația este una cât se poate de simplă, și anume că principala ocupație a estonienilor era și încă este agricultura.

Estonia are aproape 3.800 de kilometri de coastă la Marea Baltică

O ipoteză a originii numelui de Estonia provine de la poporul Aesti (Eestlane), un termen din limba latină, care a fost folosit pentru prima dată de Cornelius Tacitus, un om politic și unul dintre cei mai importanți istorici romani, considerat părintele istoriografiei latine. Acesta a utilizat acest termen în opera intitulată „Germania” pentru a se referi la oamenii care trǎiau pe malul îndepărtat al Mării Baltice, pe actualul teritoriu al Estoniei.

Saga antică scandinavă face referire la o țară denumită Eistland, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia. Acest nume a fost păstrat pentru Estonia în limba islandeză și este apropiat de cel folosit în alte limbi germanice precum daneza, neerlandeza, suedeza și norvegiana, în care Estonia este denumită Estland. Alte denumiri arhaice sunt Estia sau Hestia.

25 de curiozități despre Estonia

La 24 februarie 1918, Estonia şi-a declarat independenţa față de Imperiul Rus, la sfârşitul Primului Război Mondial, după aproape două secole în care fusese parte a imperiului țarist.
În 1940, Estonia a fost ocupată de trupele sovietice, devenind Republica Sovietică Socialistă Estoniană. Și-a recăpătat independenţa de abia în 1991.
Capitala Estoniei, Tallinn, este cel mai bine conservat oraș medieval din Europa de Nord.
Estonia este acoperită de păduri în proporție de 50%, ceea ce face să fie a patra într-un top al țărilor cu cea mai bună calitate a aerului din lume.
Cu toate că are o populație de doar 1,35 milioane de locuitori, Estonia este o țară mai întinsă decât Danemarca sau Olanda.
Estonia este singura țară dintre cele trei baltice care are o cultură insulară profundă și extinsă. Astfel, în această țară există peste 2.000 de insule, cele mai multe dintre acestea fiind nelocuite., potrivit site-ului Visit Estonia.
Celebrarea cântecului și dansului estonian este o sărbătoare care datează încă din 1869, atrăgând mii de artiști o dată la fiecare 5 ani. Acest eveniment fascinant este unic în Estonia și face parte din Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.
În această țară, serviciile de internet banking sunt disponibile încă din anul 1996.
Estonia a fost prima țară europeană care a avut un sistem de vot electronic, la alegerile parlamentare din 2007. La acele scrutin, 31% dintre estonieni au votat în acest mod.
Sediul Parlamentului Estoniei se află în clădirea castelului Toompea, situată în partea centrală a orașului Tallinn. Aripa cetății antice a fost construită în stil baroc, în intervalul 1767-1773.
Estonia este una dintre cele mai puțin religioase țări din lume. Deși în această țară există numerose biserici, unele chiar foarte vechi, doar puțin peste 15% dintre estonieni consideră religia ca o parte importantă a vieții lor. Cei mai mulți dintre ei sunt ortodocși sau protestanți (luteranism).
Estonia se îndreaptă uşor către digitalizarea completă a administraţiei publice. La ora actuală sunt disponibile electronic peste 4.000 tipuri de servicii publice, de la semnarea documentelor și până la plata taxelor online.
În Estonia există primul „e-guvern” din lume și oferă e-rezidență persoanelor din toată lumea. Printre cei care au beneficiat de e-rezidență estoniană s-au numărat fostul cancelar german Angela Merkel și ex-președintele american Barack Obama.
Potrivit Nomads Unveiled, deși cele mai multe țări au o singură zi națională, Estonia are două. Asta pentru că prima dată și-a dobândit independența față de Uniunea Sovietică la 24 februarie 1918, iar 73 de ani mai târziu, la 20 august 1991, a obținut-o pe cea de-a doua, după mai bine de cinci decenii de ocupație sovietică.
Euro este moneda oficială a Estoniei în prezent, însă anterior, moneda națională era corona. Aceasta a fost folosită prima dată între anii 1928 și 1940, iar mai apoi, între 1992 și 2011. Desigur, perioada cuprinsă între 1940 și 1992 nu a inclus corona din cauza ocupației sovietice.
Estonia are două sit-uri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea includ orașul vechi din capitala Tallinn și zona geodezică Struve. Cel de-al doilea sit este unul pe care țara îl împarte cu țările vecine, precum Letonia, Belarus, Finlanda, Ucraina și multe altele.
În Estonia trăiesc mai multe femei decât bărbați. Mai exact, la fiecare 100 de estoniene sunt 84 de estonieni. În același timp, femeile din Estonia trăiesc cu zece ani mai mult comparativ cu bărbații.
Estonia este una dintre țările cel mai puțin populate de pe continentul european. Astfel, densitatea populației țării este de 28,4 persoane/km2.
În această țară există una dintre cele mai mari rate de alfabetizare din lume, și anume 99,8%! Estonia este depășită la acest capitol doar de San Marino și de Letonia.
Estonianul Paul Keres a fost unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți jucători de șah din toate timpurile. A fost mare maestru din anii ʼ30 până în anii ʼ60. Când a încetat din viață, la funerariile sale au participat peste o sută de mii de oameni, ceea ce reprezintă aproape 10% din populația Estoniei.
Locuitorii capitalei Tallinn se pot bucura de transport public gratuit. Din păcate, turiştii nu pot beneficia de acest privilegiu. Cu toate acestea, sistemul de transport public estonian este foarte accesibil.
Estonienii adoră să-și care soțiile în brațe, iar dacă nu știai, există un sport dedicat pentru această „pasiune”. Deși acest sport își are originile în Finlanda, cuplurile din Estonia au câștigat Campionatul Mondial de purtat soția în brațe 11 ani la rând. Tehnica estonienilor este cunoscută sub numele de „Estonian Carry”.
Estonienii sunt unii dintre cei mai înalți oameni din Europa. Femeile din această țară au o înălțime medie de 169 cm, în timp ce bărbații au o înălțime medie de 180 cm.
Swing-ul este un sport serios în Estonia. În anii ’90, Ado Kosk a inventat și el un sport bazat pe asta, care este cunoscut sub numele de kiiking. Acesta include oameni care se atașează de leagăne uriașe din oțel care se rotesc la 360 de grade. Oamenii așteaptă ca Jocurile Olimpice să includă acest sport în jocurile lor.
Mlaștinile ocupă aproape un sfert din teritoriul Estoniei și reprezintă o mândrie pentru estonieni. Soomaa, adică „Țara Mlaștinilor”, este un centru turistic și al doilea cel mai mare parc național din Estonia.

Vezi şi curiozităţi despre Belgia!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *