Curiozităţi despre furnici. 50 de lucruri pe care nu le știai despre furnici

Curiozităţi despre furnici. 50 de lucruri pe care nu le știai despre furnici

Furnicile, aceste mici creaturi fascinante, sunt unele dintre cele mai organizate și mai eficiente insecte din lume. Sunt exemple remarcabile ale adaptabilității din natură, care demonstrează că până și cele mai mici vietăți pot avea un impact semnificativ în cadrul ecosistemului lor. Furnicile nu sunt doar un etalon al vredniciei, ci sunt insecte cu adevărat impresionante, care au și un comportament social complex, comunicând între ele folosind mirosuri, sunete și chiar vibrații ale corpului.

Dacă până acum nu știai cât de elaborată este lumea furnicilor sau cât de mult se aseamănă cu oamenii, îți oferim în cele ce urmează cele mai interesante informații despre aceste insecte.

Ce sunt furnicile

Termenul de furnici se referă la acele insecte hipersociale, care fac parte din familia Formicidae și care constituie, alături de viespile și albinele înrudite, ordinul Hymenoptera. Aceste insecte se disting cu ușurință prin antenele lor cotite și prin structura distinctivă în formă de noduri, cu talie îngustă între abdomen și torace. Unele furnici au aripi, care sunt mai lungi în față și mai scurte la picioarele din spate, iar prezența aripilor indică fertilitatea acestor insecte. Furnicile cu aripi sunt fie regine, fie trântorii a căror sarcină este să se împerecheze cu acestea.

Furnicile trăiesc aproape pe toate meridianele lumii

Furnicile sunt de diferite mărimi, dimensiunea medie fiind cuprinsă între 2 și 7 milimetri. De asemenea, ele pot avea culori variate, de la albastru sau violet, până la galben, roșu, verde sau maro.

Când au apărut furnicile pe Terra

Furnicile trăiesc aproape pe toate meridianele lumii, cu excepția Antarcticii, Islandei, Groenlandei și a câtorva state insulare îndepărtate unde clima nu este prielnică acestor insecte. Cele mai multe specii de furnici se află în zonele tropicale și subtropicale, potrivit National Geographic. De obicei, furnicile trăiesc în comunități organizate sub pământ și sunt capabile de comportamente uimitoare legate de organizare, de modul de comunicare, de distribuirea muncii, de obiceiurile de hrănire și multe altele, iar acest lucru le permite să funcționeze ca superorganisme. Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul perioadei Cretacicului, adică în urmă cu aproximativ 130 de milioane de ani și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori.

Câte specii de furnici există

Se consideră că biomasa tuturor furnicilor care trăiesc pe Pământ echivalează cu biomasa tuturor oamenilor și reprezintă aproximativ 10% din biomasa tuturor animalelor.

În momentul de față, în lume sunt cunoscute peste 10.000 de specii, însă unii experți estimează că ar exista chiar peste 12.000 de specii. În total, se apreciază că pe Terra viețuiesc peste 20 de cvadrilioane de furnici, ceea ce înseamnă în jur de 2,5 milioane de furnici pentru fiecare om care trăiește pe Pământ. O reală problemă o reprezintă speciile de furnici invazive, iar cercetări recente au arătat că peste 500 de specii de astfel de furnici au fost descoperite în țări în care nu sunt native. Aceste furnici exotice pot schimba dinamica unui ecosistem, pot consuma resurse și pot ucide alte organisme. Spre exemplu, din 1930 și până în 2021, furnicile invazive au provocat pierderi economice estimate la un total de 51 de miliarde de dolari.

Ce semnificație au furnicile în folclorul românesc

În poveștile și basmele românești, furnicile sunt prezentate adesea ca mesageri ai lumii de dincolo, care aduc înțelepciune și îndrumare către cei aleși. În folclorul autohton, furnicile sunt asociate cu virtuți precum hărnicia, organizarea, ordinea și disciplina, fiind considerate simboluri ale muncii și efortului susținut. Aceste caracteristici sunt considerate exemple demne de urmat și ne amintesc de importanța hărniciei și a perseverenței în atingerea obiectivelor.

Furnicile sunt unele dintre cele mai organizate și mai eficiente insecte din lume

Furnicile au fost percepute, totodată, și ca simboluri ale armoniei și succesului, care vin atunci când respectăm regulile și principiile care guvernează lumea noastră interioară și relațiile cu cei din jurul nostru. Furnica era personajul principal al unei povești despre o furnică harnică și un greiere leneș, în care furnica era recompensată pentru munca ei asiduă, în timp ce greierele era pedepsit pentru lenea lui.

Semnificația furnicilor în alte culturi

Pentru o insectă umilă așa cum este furnica, aceasta a ocupat un loc important în folclorul diferitelor culturi. În general, se considera că furnicile simbolizau curajul și puterea, iar înțepătura dureroasă a furnicii de foc făcea ca acestea să fie adesea considerate războinice.

Pentru poporul Hopi din America de Nord, furnicile au jucat un rol crucial în istoria acestui trib, ai cărui membri credeau că prima lume s-a sfârșit într-un incendiu, iar ei au fost salvați de oamenii-furnică. Aceștia ar fi fost cei care i-au condus pe Hopi în peșteri pentru a se putea adăposti în siguranță până când trecea pericolul, aflăm de pe site-ul Psyche.Expert. La rândul lor, triburile din nordul Californiei credeau că furnicile pot prezice când va avea loc un cutremur, în timp ce distrugerea unui mușuroi de furnici era considerată o infracțiune gravă.

Furnicile nu se regăsesc în culturile orientale, însă apar totuși în numeroase mituri și legende. Spre exemplu, în Filipine, se consideră că ești norocos dacă ai furnici în casă, deoarece se crede că acestea sunt porți de acces către regatele zeilor antici și nu trebuie deranjate. În schimb, în cultura chineză, furnica reprezintă un simbol al virtuții, al altruismului și al supunerii. Popoarele celtice din Cornwall (Anglia) credeau că aduce ghinion să deranjezi mușuroaiele de furnici. De asemenea, o veche legendă spune că furnicile purtau sufletele bebelușilor care muriseră înainte de a fi botezați, în timp ce alții susțineau că insectele dețineau sufletele druizilor care refuzaseră să se convertească la creștinism. Furnicile apar și în folclorul unor civilizații din nordul Africii, precum triburile berbere și kabyl, ale căror legende vorbesc despre felul în care furnicile i-au învățat pe acei oameni să cultive cereale.

Ce faci dacă ai furnici în casă

Sezonul cald vine de obicei la pachet și cu furnicile care, atrase de căldură, încep să-și facă simțită prezența în locuințe, indiferent dacă locuiești la bloc ori la casă. Aceste insecte își organizează trasee care urmează o logică simetrică din tunelurile subterane în care au stat până acum, iar când își fac apariția, indică o sursă de umiditate în locuință ori materiale putrede.

Primăvara, furnicile încep să-și facă simțită prezența în locuințe

Iată ce ar trebui să faci ca să scapi de furnici:

Nu lăsa în casă mâncare la întâmplare, în special zahăr sau dulciuri.
Acoperă fisurile sau găurile din pereți și de pe balcon și tratează-le cu soluție antifurnici.
Curăță foarte bine locurile unde ai găsit furnici.
Monitorizează nivelul de umiditate din locuința ta.
Aerisește bine casa, deoarece furnicilor nu le plac casele uscate și aerisite.
Pune bani de aramă în locurile unde găsești furnici. Ele detestă arama.
Furnicilor nu le place mirosul de lămâie, așa că stoarce zeamă de lămâie în locul pe unde au pătruns.
Pulverizează oțet alb pe locurile și traseele furnicilor (ferestre, bucătărie, dulapuri etc.).
Pune frunze de busuioc pe o farfurie și așaz-o în locurile preferate de furnici.
Amestecă 20 ml de acid boric cu 750 ml apă și 250 ml zahăr sau miere. Furnicile vor înghiți acest amestec și îl vor transporta (în cel de-al doilea stomac) către celelalte furnici, care după câteva săptămâni vor muri otrăvite, potrivit LeroyMerlin.

50 de curiozități despre furnici

Greutatea tuturor furnicilor din lume, luate la un loc, o egalează pe cea a tuturor oamenilor. Acest lucru se explică prin faptul că există de un milion de ori mai multe furnici decât oameni pe Terra.
Sunt cele mai puternice creaturi de pe Pământ, fiind capabile să care de 50 de ori greutatea lor. Mai mult decât atât, există specii de furnici care ridică de 100 de ori greutatea lor.
Furnicile sunt cele mai longevive insecte. În SUA, spre exemplu, a fost înregistrat cazul unei mătci care a trăit 30 de ani.
În 2010 erau înregistrate peste 12.500 de specii de furnici în toată lumea. Noi specii sunt descoperite în fiecare an, iar cercetătorii în domeniu estimează că, în prezent, există peste 10.000 de specii în toată lumea.
Cea mai mare colonie de furnici a fost găsită în 2009, pe coasta Mării Mediterane. Aceasta se întindea pe o distanță de 6.000 de kilometri.
Specia Maricopa este mai veninoasă decât 12 albine la un loc.
Cea mai mică furnică este Carebara Atoma, care măsoară doar un milimetru în lungime. La polul opus, cea mai mare furnică este Camponotus Gigas, care poate să ajunge până la 3 cm.
Există o specie formată exclusiv din femele. Aceasta se numește Mycocepurus Smithii și se reproduce prin clonare.
Furnicile au două stomacuri. Unul digeră hrana, iar în celălalt stochează hrană pentru furnicile care au rămas să aibă grijă de colonie.
Există specii de furnici care iau sclave alte specii. Acest lucru se întâmplă fie prin invadarea coloniei şi uciderea reginei, fie prin furtul ouălor dintr-un muşuroi şi folosirea furnicilor care ies din acestea pe post de lucrătoare.
Unele furnici pot înota, iar majoritatea supravieţuisc până la 24 de ore sub apă.
Majoritatea furnicilor au văzul slab dezvoltat, în timp ce unele specii sunt complet oarbe.
Furnicile lucrătoare au în jur de 253 de reprize de somn într-o zi, fiecare de câte 1,1 minute, în timp ce regina are 92 de reprize a câte 6 minute fiecare.
În unele regiuni de pe glob, furnicile sunt considerate delicatese. Spre exemplu, mexicanii au moştenit de la azteci obiceiul de a le consuma larvele. Ei le trag la tigaie cu unt şi cu mirodenii şi le servesc cu tortilla şi guacamole ori le amestecă în tacos şi omlete, având un gust foarte asemănător cu nucile. La rândul lor, chinezii le prăjesc, thailandezii le adaugă în salată, în timp ce băștinașii australieni le strivesc şi adaugă apă peste ele pentru a obţine o băutură uşor acidulată.
Există o specie de furnică numită după actorul american Harrison Ford numită „Pheidole harrisonfordi”, potrivit ColonialPest.
Odată ce o regină s-a împerecheat, îi cad aripile, în timp ce furnicile masculi au aripi și adesea zboară în roi pentru a-și găsi perechea.
Furnicile au supraviețuit deja erei glaciare! În ciuda dimensiunilor lor mici, se pare că erau mai rezistente decât dinozaurii.
A fost descoperită o furnică preistorică, ce avea o anvergură a aripilor de 15 cm. Este cunoscută sub numele de Titanomymra giganteum și este cea mai mare furnică ce a existat vreodată.
În regiunile tropicale, furnicile reprezintă 25% din masa întregii faune.
Furnica neagră de grădină obișnuită are o durată medie de viață mai mare decât câinele, de 15 ani.
Unele mușuroaie de furnici pot ajunge până la 60 cm sub pământ.
Furnica buldog australiană este cea mai periculoasă din lume, ea putând ucide un om în 15 minute.
Furnicile regine pot trăi 30 de ani, fiind mai longevive decât orice altă insectă.
Furnica-glonț are cea mai dureroasă înțepătură dintre toate insectele, fiind suficientă de puternică pentru a paraliza o tarantulă. Efectul înțepăturii poate dura până la 24 de ore. Este comparabilă cu introducerea degetului într-o priză de 240 de volți.
Furnicile-soldat „fură” ouă din alte colonii, iar odată ce acestea eclozează, puii vor fi folosiți ca sclavi.
Unele triburi native americane practică ritualuri de inițiere în care îi forțează pe tineri să fie înțepați de furnicile-glonț.
Furnicile „aud” prin vibrații, din cauză că nu au urechi.
Furnica de casă emană un miros nu prea încântător de nucă de cocos putrezită.
Furnicile lucrătoare femele pot călători până la 200 de metri distanță de cuiburile lor.
O colonie de 40.000 de furnici este în mod colectiv la fel de inteligentă ca o ființă umană.
Coloniile de furnici verzi australiene pot avea cuiburi care se întind pe sub 12 copaci.
Furnicile sunt cele mai inteligente insecte din lume, având un număr impresionant de 250.000 de celule cerebrale.
Cea mai mare colonie de furnici din lume se întinde pe o distanță de 965 km și se află în sudul Californiei.
Furnicile sunt singurele non-mamifere care pot învăța prin interacțiune.
Furnicile sunt capabile să navigheze folosind câmpul magnetic al Pământului.
Ouăle de furnică sunt o delicatesă în Mexic și reprezintă baza unui preparat denumit „escamoles”, care este foarte scump.
În fiecare an, furnicile deplasează în jur de 50 de tone de pământ pe kilometru pătrat.
Furnica nu are plămâni, respirația fiind făcută prin porii membranei ce acoperă tot corpul insectei. De aceea, furnicile pot supraviețui o zi întreagă sub apă.
Furnica de foc doarme în medie aproximativ 9 ore pe zi.
Dacă un ou este fertilizat, se va dezvolta o furnică femelă. Dacă oul este lăsat nefertilizat, atunci se va naște o furnică mascul.
După ce ouăle de furnică eclozează, larvele sunt crescute de furnicile lucrătoare.
Un roi de furnici militare poate avea o lungime de până la 100 de metri.
Furnicile sunt destul de ordonate. Se știe că furnicile lucrătoare duc gunoiul în afara cuibului, la un punct de depozitare.
În funcție de specie, o colonie poate fi formată din câteva sute de furnici sau câteva milioane.
Colonia este condusă de cel puțin o regină, aceasta fiind singura care are dreptul să procreeze. Regina poate trăi până la 35 de ani, iar în momentul în care moare o altă regină îi poate lua locul sau mușuroiul este condamnat la pieire.
Furnicile comunică între ele prin semnale chimice, de tipul feromonilor. Spre exemplu, furnicile-soldat, în momentul în care o furnică de-a casei sosește, aceasta rostește chimic parola și poate intra, în timp ce furnicile străine sunt oprite.
Furnica tâmplar se poate autodistruge pentru a le salva pe celelalte. Ea își contractă corpul pentru a-și rupe glanda și a pulveriza un lichid toxic asupra dușmanilor săi.
Furnicile antice găsite perfect conservate în chihlimbar ne-au oferit indicii neprețuite despre evoluția lor. Se crede că un exemplar de furnică prins la vânătoare are 99 de milioane de ani.
Există mai multe specii de viespi care seamănă foarte mult cu furnicile, inclusiv furnica de catifea, care este de fapt o viespe păroasă, fără aripi.
Furnicile au o relație simbiotică cu un grup de plante numite Myrmecophytes, care furnizează hrană, iar furnicile protejează aceste plante de dăunători.

Vezi şi curiozităţi despre lilieci!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *