Curiozități despre Hong Kong. Ce nu știai despre Hong Kong

Curiozități despre Hong Kong. Ce nu știai despre Hong Kong

Putem afirma, fără teama de a greși, că Hong Kong este unul dintre cele mai vibrante și mai pitorești locuri din Asia de Est. Este un mix fascinant de urban și rural, de nou și vechi, de modern și tradițional, iar cei care vizitează aceste locuri se vor bucura de peisaje cu adevărat spectaculoase și de o panoramă extraodinară asupra orașului-port de pe „Victoria Peak”, care este cel mai înalt punct de pe insulă.

Regiunea administrativă specială a Chinei are o istorie bogată și complexă, care își are rădăcinile în comerțul colonial și în cultura chineză tradițională, iar în cele ce urmează îți propunem o călătorie în această parte de lume pentru a descoperi cele mai interesante informații despre Hong Kong.

Hong Kong: scurt istoric

Hong Kong-ul a fost ocupat în 1841 de Imperiul Britanic, care în anul următor avea să primească în mod oficial din partea împăratului Chinei controlul asupra acestei insule cu scopul de a construi un port pentru navele de comerț britanice. După mai bine de jumătate de secol, mai exact în 1898, cel mai mare imperiu din istorie avea să încheie un tratat cu China prin care obținea concesionarea pe 99 de ani a acestei insule asiatice și a câtorva teritorii adiacente. La 1 iulie 1997, Hong Kong-ul a fost retrocedat guvernului de la Peking (actualul Beijing), și devenea în mod oficial Regiunea Administrativă Specială (RAS) a Chinei. În prezent, beneficiază de autonomie politică în baza „Legii fundamentale a regiunii administrative speciale Hong Kong”.

Despre Hong Kong

Hong Kong (n.n. – în chineză 香港), a cărei denumire oficială este Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze (n.n. – 中華人民共和國香港特別行政區), este o regiune autonomă situată pe coasta de sud a Chinei. Acest stat mai este cunoscut și sub numele de Xianggang, care în limba chineză înseamnă „Portul parfumat”. Din punct de vedere geografic, acesta se află la gura de varsare a Fluviului Perlelor (Zhu), și se învecinează la nord cu provincia chineză Guangdong, cunoscută anterior sub numele de Canton, și cu Marea Chinei de Sud la est, la sud și la vest. Fostul teritoriu britanic cuprinde Victoria, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Insula Hong Kong, insula Ngong Shuen și partea de sud a Peninsulei Kowloon. Aceasta din urmă are legătură cu continentul și formează împreună cu Insula Lantau, așa-numitele „Noi Teritorii”, precum și alte 235 de insule de mici dimensiuni. Limbile oficiale în Hong Kong sunt chineza (cantoneza) și engleza, potrivit Nations Online.

Hong Kong, sistem de guvernare „O țară, două sisteme”

În prezent, Hong Kong-ul este un fel de democrație limitată, fiind guvernat de Legea fundamentală a regiunii administrative speciale, care este un fel de constituție. Documentul a fost adoptat în temeiul unui tratat sino-britanic semnat la 19 decembrie 1984. Prin această lege, China a promis că, în conformitate cu formula „o țară, două sisteme”, sistemul economic socialist al Chinei nu va fi impus în Hong Kong. În aceste condiții, regiunea administrativă specială se va putea bucura de un grad ridicat de autonomie în toate domeniile pentru următorii 50 de ani, mai precis cel puțin până în anul 2047. De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Hong Kong într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi, centre comerciale și financiare din lume.

Hong Kong are 0,09% din populația lumii

Teritoriul Hong Kong-ului se întinde pe o suprafață totală de 1.104 km², fiind a 183-a țară din lume din aceast punct de vedere. Practic, este aproape la fel de mare cât Martinica, încă o dată și jumătate cât Singapore sau de șase ori mai mare decât statul american Washington. Hong Kong-ul are în momentul de față o populație de aproape 7,5 milioane de locuitori, care, pe de-o parte, plasează această țară pe poziția a 104-a la nivel mondial, iar pe de altă parte este aproape la fel de numeroasă ca aceea din Laos și ceva mai mare comparativ cu Serbia. Populația acestei țări reprezintă echivalentul a 0,09% din populația lumii, în timp ce densitatea atinge pragul de 7.135 locuitori/km2. Întreaga populație trăiește în mediul urban, iar vârsta medie este de 45,9 ani. Speranța medie de viață actuală în Hong Kong este de 85,9639 de ani, ceea ce se traduce printr-o creștere de 0,16% față de 2023 (85,8278 de ani).

Curiozități despre Hong Kong

40% din teritoriul Hong Kong-ului este format din parcuri și rezervații naturale.
În limba chineză, Kowloon înseamnă „nouă dragoni”, iar folclorul local spune că un tânăr împărat a observat cele opt dealuri din zonă și a denumit aceste locuri „ținutul celor opt dragoni”. Mai târziu, unul dintre servitori săi i-a amintit împăratului că și el este un dragon, ceea ce ridicat numărul dragonilor la nouă, relatează ExpatLiving.hk.
În Hong Kong există cea mai lungă scară rulantă acoperită din lume. Aceasta se găsește în zona rezidențială Mid-Levels și se întinde pe o lungime de jumătate de kilometru.
Feribotul „Star Ferry” din Hong Kong a început să navigheze în 1880. La acea vreme, drumul din portul Victoria până la Tsim Sha Tsui dura în jur de o oră. Datorită amenajării din oraș, aceeași călătorie durează astăzi doar 10 minute.
Hong Kong a cucerit în istoria participărilor la Jocurile Olimpice două medalii de aur. Prima a fost adusă de Lee Lai-Shan, care a câștigat o probă de windsurfing la ediția Atlanta 1996, iar cea de-a doua a fost cucerită în 2020, la Tokyo, unde Cheung Ka Long a câștigat aurul olimpic în concursul de scrimă.
Într-un top mondial al miliardarilor, Hong Kong-ul ocupă locul al șaptelea cu 96 de rezidenți care dețin câte o avere de cel puțin un miliard de dolari.
Preparatele tradiționale chinezești „Dim sum” își au originea în Hong Kong, iar denumirea se traduce prin „atinge-ți inima”.
Locuitorii din Hong Kong evită numărul 4 din cauza faptului că pronunțarea acestuia în limba chineză este similară cu cea a cuvântului „moarte” și, de aceea, este considerat ghinionist. În schimb, 8 este considerat un număr norocos.
„Albert este atât de amuzat de faptul că am obținut insula Hong Kong”, scria regina Victoria în 1841, după ce Hong Kong a fost cedat britanicilor. Possession Point, locul unde steagul Union Jack a fost arborat pentru prima dată de britanici, era cunoscut sub denumirea de Tai Hang Hau, care înseamnă „balta mare”.
Din luna mai și până în noiembrie este sezonul taifunurilor. Hong Kong are un sistem foarte eficient pentru a face față acestor furtuni tropicale. Un cod „T1” indică faptul că mai sunt câteva zile până când va avea loc o furtună. Apoi, „T3” înseamnă că vântul va sufla cu o viteză foarte mare și copiii trebuie să rămână acasă, în timp ce un „T8” sau „T10” înseamnă că la rafală, vântul va avea o viteză de până la 180 km/h, iar în această situație nu se merge la muncă, la școală și nici transportul public nu funcționează.
Cel mai bogat om din Hong Kong este în 2024 Li Ka-shing, care are o avere de aproximativ 36,2 miliarde de dolari. Pe locurile următoare se află Lee Shau-Kee, cu 27 miliarde de dolari, și Henry Cheng, cu 22,1 miliarde de dolari.
Compania aeriană din Hong Kong se numește Cathay Pacific și a câștigat de mai multe ori titlul de „Cea mai bună companie aeriană din lume”.
Cea mai mare parte a populației chineze din Hong Kong vorbește cantoneza. Această limbă are nouă tonuri și un sistem de romanizare numit Jyutping.
Aeroportul internațional din Hong Kong a fost construit în 1998 și este unul dintre cele mai mari din lume, având o suprafață echivalentă cu cea a 20 de terenuri de fotbal. Acesta figurează și în topul celor mai aglomerate aeroporturi, cu un trafic de circa 55 de milioane de oameni anual.
Un celebru punct de reper din Hong Kong este imensa statuie din bronz „Big Buddha”. Situată pe insula Lantau, pe colina Ngong Ping, aceasta o înălțime de 34 de metri.
Hong Kong-ul are cele mai multe clădiri zgârie-nori din lume, și anume peste 8.000. Cea mai înaltă clădire, care măsoată aproape 500 de metri, se află în vestul peninsulei Kowloon și adăpostește Centrul Internațional de Comerț (ICC).
Inaugurat la data de 23 octombrie 2018, podul Hong Kong-Zuhai-Macao are o lungime de 55 de kilometri, ceea ce îl face cea mai lungă traversare maritimă din lume.
Familiile din Hong Kong care dau naștere unui fiu și apoi unei fiice sunt considerate foarte. În simbolurile chinezești, caracterele lor împreună înseamnă „bun”.
Tramvaiul „Peak Tram” datează din anul 1888 când a devenit primul funicular din Asia. În prezent, acesta rămâne unul dintre cele mai vechi, dar și mai abrupte tramvaie din lume. De asemenea, Hong Kong este singurul oraș din lume unde există tramvaie cu etaj.
Hong Kong-ul este un adevărat paradis al gurmanzilor, fiind unul dintre locurile cu cele mai multe restaurante și cafenele pe cap de locuitor din lume. În plus, aici poate fi consumată cea mai ieftină mâncare cu stele Michelin de pe planetă.
Hong Kong este printre cele mai bogate orașe din lume, aici existând mai multe mașini Rolls-Royce de persoană decât în orice altă regiune de pe glob.
40% din teritoriul Hong Kong-ului este format din parcuri și rezervații naturale.
Cel de-al treilea parc tematic Disneyland din afara Statelor Unite a fost inaugurat în Hong Kong în anul 2005.
Hong Kong-ul are cea mai mare flotă de feriboturi din lume, care transportă persoane și mărfuri către Macao și diverse orașe chineze.
Podul Tsing Ma este o adevărată operă de artă, dar și cel mai lung pod rutier și feroviar suspendat din lume, potrivit HongKongGev.com.

Sursa foto: Shutterstock.com/123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *