Curiozități despre Irak

Curiozități despre Irak

Sunt destui cei care asociază Irakul cu conflictele din Orientul Mijlociu, însă puțini sunt oamenii care cred că această țară asiatică este o adevărată comoară a culturii antice din lumea arabă. Irakul este o țară bogată în istorie și cultură, care a trecut, însă, în ultimele decenii prin perioade tumultuoase marcate de terorism, conflicte militare, etnice și religioase și instabilitate politică, ce au zdruncinat-o din temelii. De la civilizațiile antice la conflictele recente, Irakul a fost martor la schimbări semnificative, care au conturat identitatea complexă de astăzi. În cele ce urmează te invităm să descoperim împreună această fascinantă țară.

Informaţii despre Irak

Irak (n.n. – în arabă العراق, în kurdă عێراق), denumit oficial Republica Irak, este un stat situat în regiunea Mashriq din Orientul Mijlociu, în Asia de Sud-Vest, la confluența dintre râurile Tigru și Eufrat. Are frontiere terestre cu Arabia Saudită și Kuweit la sud, cu Iordania la vest, cu Siria la nord-vest, cu Turcia la nord și cu Iran (Provincia Kurdistan) la est, scrie enciclopedia online Wikipedia. De asemenea, Irakul are o zonă îngustă de 58 de kilometri de coastă la Umm Qasr, în partea de nord a Golfului Persic. Irakul este statul din regiune cu cel mai mic acces la mare.

Bagdad este capitala Irakului și cel mai mare oraș al țării

Irakul se întinde pe o suprafață totală de 438.317 km2, fiind a 59-a națiune din lume din acest punct de vedere. Irakul este aproape la fel de mare ca Uzbekistan și Maroc. În prezent, în Irak trăiesc peste 45,94 milioane de locuitori, adică aproximativ 0,57% din populația lumii. Populația acestei țări este similară cu cele din Argentina sau Algeria.

Cine formează populația Irakului

Mai bine de 7,21 de milioane de locuitori din populația irakiană trăiesc la Bagdad, care este capitala și cel mai mare oraș al țării. Alte orașe importante sunt Basrah (2,6 milioane), Al Mawsil al Jadidah (2,06 milioane), Al Basrah al Qadimah (2,01 milioane) și Mosul (1,74 milioane).

Populația majoritară în Irak este reprezentată de irakieni, care sunt în număr de 35,3 milioane. În ceea ce privește celelalte grupuri etnice, arabii dețin o cotă de 75%-80%, kurzii sunt în proporție de 15%-20%, în timp ce turkmenii, caldeenii, asirienii și alte etnii reprezintă mai puțin de 5%. Ca religii, musulmanii șiiți reprezintă 60%, musulmanii sunniți 32%-37%, creștinii 3%, evreii și yazidiții sub 1%. Limbile oficiale care sunt vorbite în Irak sunt araba (peste 70%), kurda, care a devenit limbă oficială în 2014, precum și asiriana și armeana.

Scurtă istorie a Irakului

În vremuri străvechi, teritoriul care constituie Irakul de astăzi era cunoscut ca Mesopotamia, denumire cu origini în greaca veche, care se traduce prin „pământul dintre două fluvii”, cu referire la fluviile Tigru și Eufrat, potrivit Britannica. Este o regiune ale cărei câmpii aluviale extinse au dat naștere unora dintre cele mai timpurii civilizații, cum ar fi sumerienii, akkadienii, babilonienii și asirienii.

De altfel, civilizația mesopotamiană este considerată drept cea mai veche din istoria omenirii, ea datând încă de dinainte de Grecia antică sau de Imperiul Roman. Totodată, Mesopotamia este considerată „leagănul civilizației”, asta pentru că civilizația sumeriană, care a fost stabilită pentru prima dată între anii 5500 și 4000 î.Hr., este cea mai veche care a trăit în Mesopotamia.

Dictatorul Saddam Hussein a fost executat, în 2006, pentru crime împotriva umanității

Această regiune fertilă, care cuprinde o mare parte din ceea ce este cunoscută sub denumirea de „Cornul abudenței” sau „Semiluna Fertilă”, avea să devină mai târziu o parte importantă a unor politici imperiale mai mari, inclusiv a dinastiilor persane, grecești și romane. După secolul al VII-lea, devenea o parte integrantă a lumii islamice. Capitala Bagdad a devenit capitala Califatului Abbasid în secolul al VIII-lea. Statul-națiune modern Irak a fost creat în urma Primului Război Mondial (1914-1918) din provinciile otomane Bagdad, Basra și Mosul, iar numele său provine de la termenul arab folosit în perioada premodernă pentru a descrie o regiune care corespundea aproximativ Mesopotamiei (n.n. – ʿIrāq ʿArabī, „Irakul arab”) și nord-vestul Iranului modern (n.n. – ʿIrāq ʿAjamī, „străin Irak”). Irakul a obținut independența oficială în 1932, însă a rămas sub influența imperială britanică în următorul sfert de secol de regim monarhic turbulent.

25 de curiozități despre Irak

Timp de aproape 400 de ani, din 1534 până în 1918, Irak a făcut parte din Imperiul Otoman până când Marea Britanie a preluat controlul în timpul Primului Război Mondial.
În 1932, Irakul și-a câștigat independența, însă Marea Britanie l-a reocupat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Drapelul irakian are trei dungi orizontale roșie, albă și neagră, iar pe cea din mijloc apare, din 1991, scrisă cu verde fraza „Allāhu akbar” (n.n. – Dumnezeu este mare).
Cea mai timpurie formă de scriere a apărut în Mesopotamia cu aproape 5.500 de ani în urmă și este cunoscută sub numele de scriere cuneiformă. Scrierea a fost numită după cuvântul latin cuneus, care înseamnă „pene”.
Irakul face parte dintr-o zonă cunoscută sub numele de Semiluna Fertilă, cunoscută și sub numele de „Leagănul Civilizației”. Aceasta acoperă o zonă care are aproape o formă de semilună şi care încorporează părți din Egipt, Iordania, Liban, Palestina, Israel, Siria, Turcia, Iran, Irak și Cipru.
Orașul antic Babilon, care a fost capitala Imperiului Neobabilonian între anii 626 și 539 î.Hr., este situat în Irak. Aici existau celebrele grădini suspendate ale Babilonului, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.
De zeci de ani, Irakul a fost zguduit de conflicte. O serie de lovituri de stat au dus la preluarea puterii de către Saddam Hussein, în 1979. Anul următor a izbucnit războiul dintre Iran și Irak, care a durat până în 1988. Se crede că până la 250.000 de irakieni au fost uciși în timpul conflictului.
În 1990, Irakul a invadat Kuweit, ceea ce a dus la declanșarea primului Război din Golf. A fost o campanie militară de amploare, condusă de SUA, cunoscută sub numele de Operațiunea „Furtună în Deșert”, în urma căreia Irakul a fost forțat să se retragă, în 1991.
Unele dintre cele mai cunoscute repere ale Irakului comemorează războiul Iran-Irak. Domul despicat distinctiv al Monumentului Martirului și săbiile încrucișate ale Arcului Victoriei (ambele la Bagdad) sunt două dintre cele mai faimoase.
În 2003, o coaliție condusă de SUA a invadat Irakul în ceea ce avea să devină un conflict prelungit și foarte controversat, care va dura până în 2011.
Guvernul condus de Saddam Hussein a fost răsturnat rapid și liderul său a fost capturat la sfârșitul anului 2003. În 2006, fostul dictator irakian a fost executat pentru crime împotriva umanității.
Saddam Hussein, care a fost președintele Irakului din 1979 până în 2003, era cunoscut pentru brutalitatea și represiunea sa. El și susținătorii săi au fost responsabili pentru bătăi și torturi repetate, precum și pentru uciderea a mii de opozanți și pentru dispariția altor câteva mii în închisorile regimului, aflăm de pe site-ul Facts Institute.
Numele Bagdad provine de la cuvintele persane „bagh” și „dad”, care înseamnă „zeu” și, respectiv „dat”. Așadar, Bagdad poate fi tradus ca „dăruit de Dumnezeu”.
Deloc surprinzător, Irak se numără printre cele mai puțin pașnice țări din lume, în 2021 situându-se pe penultima poziție în cel mai recent indice global în materie de pace.
Nadia Murad este singurul cetățean irakian care a câștigat Premiul Nobel. Ea a fost co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2018 pentru „eforturile sale de a pune capăt utilizării violenței sexuale ca armă de război și conflict armat”.
Irakul este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. Are a cincea rezervă de petrol din lume, care conține peste 143 de miliarde de barili.
Orașul arheologic Samarra, care este inclus în patrimoniul UNESCO, găzduiește două dintre cele mai mari moschei și cele mai neobișnuite minarete, precum și cele mai mari palate din lumea islamică. Vechea capitală a Samarei datează din 836-892 d.Hr.
Irakul deține șase sit-uri UNESCO, și anume sit-urile antice Ashur, Babilon, Hatra și orașul arheologic Samarra, precum și Cetatea Erbil și sit-ul mixt Ahwar din sudul țării.
Epopeea lui Ghilgamesh este un poem epic din Mesopotamia antică, care a fost scris între anii 2150 și 1400 î.Hr. Este considerat pe scară largă cel mai vechi poem lung din lume.
Istoricul Drum al Mătăsii, străvechea rută comercială care lega China de Europa și Orientul Mijlociu, trecea prin Irak. Bagdadul a fost un important centru comercial și răscruce de drumuri pe Drumul Mătăsii datorită poziției sale geografice strategice.
În memoria soldaților irakieni care au murit în războiul dintre Irak și Iran a fost construit un monument la Bagdad: Al-Shaheed Monument.
De la Războiul din Golf, un număr tot mai mare de femei sunt vândute ca sclavi sexuali.
Compania care a construit buncărele pentru Saddam Hussein a construit și adăposturi antiaeriene pentru cel de-al Treilea Reich al lui Adolf Hitler.
Tunelurile subterane și buncărele pentru Saddam Hussein au fost construite între anii 1970 și 1980 de ingineri iugoslavi.
Prima participare a Irakului la Jocurile Olimpice a avut loc în 1948. Până în prezent a cucerit o singură medalie, de bronz, la ediția din 1960.

Vezi şi curiozități despre Pakistan!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *