Curtea de Apel București își oprește activitatea, de miercuri. Magistrații protestează față de proiectul reformei pensiilor. Reacția ministrului

Curtea de Apel București își oprește activitatea, de miercuri. Magistrații protestează față de proiectul reformei pensiilor. Reacția ministrului

Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti au decis, marți, în Adunarea Generală, ca începând de miercuri, 21 iunie, să înceteze activitățile tuturor secțiilor, cu excepția celor urgente, ca formă de protest faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraţilor. Ministru jusiției, Alina Gorghiu, a îndemnat la dialog, informează Profit.ro.

Potrivit comunicatului CAB, s-a ales această formă de protest până când puterea legiuitoare „va respecta statutul și munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate”.

Magistrații sunt nemulțumiți de modificările la legislația pensiilor speciale, precizând că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători „este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”.

De asemenea, magistrații susțin că pensia judecătorilor este „de serviciu și nu specială”, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument „rezonabil” pentru a o elimina.

Printre puţinele cazuri în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi, se numără cele penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii.

În aceste condiții, secţii întregi vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Un alt punct votat, în unanimitate, a fost sesizarea Președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatul Poporului, Președintelui României, Președintelui Camerei Deputaților, Președintelui Senatului pentru a sprijuni întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României.

Grevă a magistraților și la Ploiești

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti a anunțat, marți, că suspendă pe termen nelimitat activităţile de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, în semn de protest faţă de lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Conform unui comunicat emis, marţi, de PCA Ploieşti, în cadrul Adunării Generale s-a luat act de „comportamentul neloial” al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori.

„Lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor procurori”, arată PCA Ploiești.

Reacția ministrului justiției

Alina Gorghiu, noul ministru al Justiției, a reacționat, marți, spunând că „respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”.

Alina Gorghiu mai spune că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu” și a precizat că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.

Ministerul Justiției a subliniat necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

Marius Budăi, ministrul muncii, a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

De asemenea, Marius Budăi a transmis că magistrații se pot pensiona la 60 de ani, urmând să majoreze majora treptat şi perioada petrecută în activitate a tuturor pensionarilor speciali.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scris Comisiei Europene despre „îngrijorarea” legată de proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, spunând că „este imperativ să se regândească metoda etapizată propusă prin stabilirea unor intervale raționale de aplicare a noilor dispoziții”, astfel încât creșterea vârstei de pensionare, cu un minimum de 12 ani, să se facă treptat, pe o perioadă mult mai lungă decât cea propusă, „fără a afecta speranța legitimă a beneficiarilor”.

FOTO: Hepta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *