De când NU au mai avut parte românii de un “Ger al Bobotezei”, în adevăratul sens al cuvântului. Anul în care în Capitală au fost -32 de grade

De când NU au mai avut parte românii de un “Ger al Bobotezei”, în adevăratul sens al cuvântului. Anul în care în Capitală au fost -32 de grade

În acest weekend, meteorologii au anunțat temperaturi maxime de 14-15 grade Celsius pentru Capitală, relatează HotNews.ro.

De luni însă, un val de aer rece va pătrunde în țară, iar mercurul va începe să scadă în termometre. Astfel, în prima zi a săptămânii este posibil să ningă, iar pe măsură ce orele vor trece, vor scădea simțitor și temperaturile. 

În ultima sută de ani, Capitala a avut, însă, parte de mai mulți ani cu ierni extreme, cu ninsori și ger ieșit din comun.

Dintre acestea, iernile din 1929, 1942, 1954 sau 1967 rămân în arhivele meteo ca fiind unele dintre cele mai crâncene.

Spre exemplu, în 1929, la București s-au înregistrat -24 de grade Celsius, în timp ce minima acelui an a fost înregistrată în Țara Bârsei, de -38,5 grade Celsius.

Un alt exemplu elocvent este cel al anului 1942. Atunci, întregul continent european s-a confruntat cu o iarnă neobișnuit de grea, cu nămeți de zăpezi și frig îngrozitor. La capitolul temperaturi, la Brașov, termometrele au indicat -38.5 grade, în timp ce la stația Băneasa de lângă București s-a ajuns la o minimă șocantă, de -32.2 grade Celsius.

Legendară a devenit și iarna lui 1954, despre care bunicii și străbunicii noștri încă mai vorbesc și astăzi. Este cunoscută drept “Marele Viscol” din cauza cantităților imense de zăpadă care au căzut în toată țara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *