De ce, în cazul Gheboasă, problema e Jandarmeria

De ce, în cazul Gheboasă, problema e Jandarmeria

Jandaremeria din Cluj a acționat ca într-o coterie locală, ca să spele, pasămite, onoarea orașului. Așa că l-a amendat pe artist. 

Cazul Gheboasă la Untold, un trapper cu versuri în care apar, ce surpriză!, și cuvinte care pot zgâria timpane sensibile, a născut obișnuitele jocuri de-a rețeaua, cu poziționări pro-contra, vaiete despre valori, acuzații de sexism, rasism etc. Nu era decât încă un incendiu controlat, care ține câteva zile și aduce multe inimioare și hate. Dar s-a autosesizat Jandarmeria.

Când Jandarmeria Cluj a emis un comunicat că s-a autosesizat și l-a amendat pe Gheboasă pentru „expresii jignitoare”, un scăndăluț banal s-a transformat într-un scandal pe bune, din mai multe motive. 

Cum să amendezi artistul fără să te iei de organizator? Ăla a venit să-și cânte melodiile știute, cu vulgarități cum or fi ele, pentru că a fost plătit. 

Dacă nu înjura, îl huiduia publicul care de aia venise. Sau, mă rog, dacă nu înjura o făcea oricum publicul, care știa toate versurile.

Cum să-l amendezi doar pe Gheboasă, când a fost o scenă întreagă cu  limbaj slobod? Aici e evident un rasism care revine recurent în astfel de situații. Din tot festivalul de cuvinte „grele” s-a ales singurul rom care performa pe scenă.

Câine de companie în uniformă

Jandarmeria n-a făcut decât să presteze ca un câine de companie al unor puteri locale care fac bani din Untold și îl vând ca pe o fiță de fiță, culmea civilizației. 

În rest, e civilizat să întorci ditamai orașul cu fundul în sus, doar ca să-și plaseze unii chiriile mai mari.

Jandarmeria ne anunță așa, oficial: „În data de 6 august a.c., ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la concertul susţinut de trapperul Gheboasă, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare şi rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca s-a autosesizat şi a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-a avut la dispoziţie. În urma analizării informaţiilor şi verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancţiune contravenţională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru «proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora»”.

Extraordinar, s-au autosesizat! Sunt mii de cazuri în care afli de bătăi în public, abuzuri incredibile unde Poliția, Jandarmeria n-au făcut nimic pentru că nu au fost sesizați, pentru că nu s-a făcut plângere. Și, deodată, apare autosesizarea!

Jandarmeria nu s-a autosesizat la pericole reale

Au fost mulți care s-au plâns că la Untold au existat momente unde clar s-a pierdut controlul – de exemplu, supraaglomerarea de la Imagine Dragons, ba chiar un miros de ars într-o înghesuială teribilă care unora le-a amintit de alte tragedii produse în mod stupid. Dar nu, acolo nici Jandarmeria nu s-a „autosesizat”, acolo aștepta să fie sesizată. Dacă se autosesizau și stricau concertul, cred că îi zidea Boc la temelia celui mai apropiat cartier rezidențial de stadion.

Deci nu mai e vorba de Gheboasă, e vorba de o reacție tipică de coterie provincială. Jandarmeria a reacționat pentru „spălarea” imaginii orașului. Adică „l-am chemat, v-ați distrat, dar l-am și amendat, că nu e de-al nostru”. 

Reacția nu e o glumă, arată cum funcționează piramidal acel oraș unde toată lumea încinge o horă cu Boc, cu imobiliarii, Jandarmerie și ce-o mai fi ca să facă bani și imagine împreună. Așa arată o clică locală bine făcută. Ministerul de Interne ar trebui să rupă cu anchetele tot lanțul care a dus la această decizie. Nu se va întâmpla.

Versurile lui Gheboasă sunt harta frustrărilor adânci din România

Chiar vreți analiză pe text? Ce e Gheboasă, de ce place, de ce place trapul etc.? Cazul a născut iar prematur un milion de filozofi. Gheboasă vorbește o limbă extrem de vie a unei lumi extrem de vii și sărace din care el a reușit să evadeze, iar milioane de oameni, nu. 

Consumăm așa ceva din gust pentru exotism, ca să ne împrumutăm din vitalitatea aia a supraviețuirii în mizerie. Ce face o societate extrem de inegală cum a devenit România? Își exotizează sărăcia, o arde pe glam și violență, după tipare de foarte mult timp fumate.

Cam asta e discuția de decenii și cu stilul gangsta american: sunt activiști sau artiști de culoare care urlă că s-au săturat de povești cu pești și dealeri și violență. 

Dar acest stil vinde de sparge, povești cu haiduci nemiloși, cu un limbaj inventiv și aparent antisistem, stil care nu face decât să perpetueze ideea de segregare. Și acolo, și aici, tocmai ăia cu putere de cumpărare țin în viață stilul ăsta: sărăcia e nasoală pentru cine e sărac, e fascinantă pentru restul.

Așa se vorbește pe stradă, nu doar pe scenă

Ce să discutăm despre versurile lui Gheboasă? Sunt sexiste ca 90% din versurile pop. Nu sunt rasiste, cum zice Jandarmeria, pentru că un rom poate să-și spună cum vrea el. Sigur, un argument opus poate fi acela că vizează și alți romi. 

Dar limbajul e ultracondimentat de tot ce e mai proaspăt în mediile defavorizate românești, cu efectul amuzant că adolescenții middleclass vorbesc toți ca și cum ar fi haiduci de cartier, nu copii de oameni bine financiar, eventual de pe la Jandarmerie chiar.

Deci da, ne putem mira cât vrem de perversiunile pieței care își scoate inclusiv sărăcia la tarabă, care vinde falsul lux pentru minți copilărești inflamabile. Cu cât o societate e mai inegală, cu atât rapul va fi mai bun. Iar la noi e destul de bun. 

Nu avea nicio șansă să fie la Untold și, când a ajuns, a fost amendat

Să nu uităm că mulți îl consumăm dintr-o falsă empatie, uitând că e o dramă ca din medii precum cel din care a ieșit Gheboasă, nu mai poți ieși decât dacă ai un noroc cât casa și știi să cânți și să dansezi. 

Limbajul ăsta pop-vulgar e simpatic pentru unii, ăia care au bilete de Untold, e dramatic pentru alții care nu știu decât de mecanismele simple ale banului mărunt câștigat din umilințe pentru supraviețuire – iar ăștia sunt ăia mulți care n-au bani de Untold. Gheboasă, dacă nu reușea ca artist, nu ar fi avut vreodată bani de Untold. Și când a ajuns totuși, a luat amendă.

P.S. Am văzut filozofări despre limbajul Paraziții și BUG. Nu e deloc același lucru. Paraziții au dat din ei mult sexism și diverse fobii calculate și de nereprodus. BUG sunt o trupă care au știut să prelucreze pe bune un limbaj de cartier de anii ’90 (care își are fobiile și –ismele lui, cumva reflexe, nu țintite), dar să dea mesaj fără ură direcționată spre diverse categorii. Deci dacă ai ascultat Paraziții și BUG și crezi că e același lucru, asta poate fi o problemă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *