De ce sărutul forțat de după finala Cupei Mondiale a devenit „un moment epocal, cu repercusiuni importante” în Spania

De ce sărutul forțat de după finala Cupei Mondiale a devenit „un moment epocal, cu repercusiuni importante” în Spania

În cadrul dezbaterii a existat o falie „generațională și de gen”, dar majoritatea spaniolilor au înțeles de ce sărutul a fost nepotrivit, iar cei care nu au înțeles „nu au fost deloc majoritatea”, a explicat o profesoară de științe politice din Madrid, citată de New York Times.

Gestul lui Luis Rubiales, președintele federației spaniole de fotbal, care a sărutat-o pe buze pe Jennifer Hermoso, una dintre jucătoarele vedetă ale echipei, după câștigarea Cupei Mondiale la fotbal, a făcut înconjurul lumii, a atras numeroase critici, a declanșat un scandal uriaș și o anchetă a procurorilor.

Mai mult decât atât însă, în Spania, incidentul a ajuns să întruchipeze falia generațională și culturală dintre tradiția machistă și progresismul mai recent, care a plasat țara în avangarda europeană în materie de feminism și egalitate, scrie New York Times.

Unii comentatori au început chiar să îl numească momentul #MeToo al Spaniei.

Evenimentele s-au precipitat în ultimele zile. Și nu în avantajul lui Rubiales, care a refuzat ferm până acum să-și dea demisia. De fapt, Rubiales nu a dat înapoi. În vreme ce fotbalista a declarat că s-a simțit ca o „victimă a agresiunii”, după un act sexist și neconsensual, președintele federației a insistat că ea este cea care a inițiat sărutul.

Luni, procurorii spanioli au declarat că au deschis o anchetă preliminară pentru a stabili dacă Rubiales ar putea fi acuzat de comiterea unei agresiuni sexuale.

Iar organizația pe care acesta o conduce, Federația Regală Spaniolă de Fotbal, i-a cerut demisia. Inițial, federația își arătase sprijinul pentru președinte, dar lucrurile s-au schimbat după o lungă reuniune a membrilor.

Într-o declarație dată publicității după această reuniune, federația a citat „comportamentul inacceptabil (al lui Rubiales) care a afectat grav imaginea fotbalului spaniol”.

Cei care nu au înțeles „nu au fost deloc majoritatea”

Dezbaterea pe tema incidentului a fost aprinsă în țară. Și într-un context politic încărcat după recentele alegeri spaniole, în care alegătorii au respins extrema dreaptă și implicit politica nostalgică și antifeministă a acesteia, establishmentul spaniol pară să fi ales în mod clar o tabără, scrie New York Times.

Politicieni de frunte de stânga sau de dreapta, personalități culturale ale țării și chiar și un număr tot mai mare de voci din interiorul culturii machiste a fotbalului spaniol s-au adunat pentru a o susține pe Hermoso și pentru a-l condamna pe Rubiales, care a denunțat „falsul feminism” și s-a descris pe sine ca fiind victima unui „asasinat social”.

„Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută a fost un moment epocal, care va avea repercusiuni importante”, a declarat Máriam Martínez-Bascuñán, profesoară de științe politice la Universitatea Autonomă din Madrid.

Condamnarea imediată a lui Rubiales, a spus aceasta, venită chiar și dinspre principalul partid conservator din Spania, a arătat cât de departe a ajuns mișcarea feministă din țară.

Profesoara a remarcat că, în ultimii 20 de ani, Spania a fost o pionieră în ceea ce privește legislația privind egalitatea de gen și egalitatea de șanse.

În 2004, Madridul a recunoscut violența domestică fiind în mod explicit o violență pe criterii de gen, iar în 2022, după un viol în grup îngrozitor, guvernul a adoptat o lege care clasifică orice relație sexuală neconsensuală drept viol.

Reacția la sărutul lui Rubiales, a declarat Martínez-Bascuñán, a arătat că Spania nu are intenția de a da înapoi.

Profesoara a observat, de asemenea, că incidentul a reprezentat „o oportunitate magnifică” pentru feministele și progresiștii din Spania de a dezvălui sexismul chiar și în interiorul instituțiilor dominate de bărbați.

În cadrul dezbaterii a existat o falie „generațională și de gen”, dar majoritatea spaniolilor au înțeles de ce sărutul a fost nepotrivit, iar cei care nu au înțeles „nu au fost deloc majoritatea”, a spus Martínez-Bascuñán.

Critici de la politicieni de stânga sau dreapta. Extremiștii au tăcut însă

Într-adevăr, denunțarea sărutului neconsensual a venit din partea întregului spectru politic, scrie New York Times.

Pedro Sánchez, prim-ministrul interimar al țării și liderul Partidului Socialist, care a pariat pe politica progresistă în alegeri – aparent cu succes -, a declarat că sărutul a fost „inacceptabil” și că scuzele ulterioare ale lui Rubiales „nu au fost suficiente”.

Irene Montero, ministra interimară a egalității, a descris sărutul drept „violență sexuală”, o declarație care l-a determinat pe Rubiales să amenințe că o va da în judecată pe ea și pe alți politicieni de stânga pentru defăimare.

Cuca Gamarra, secretarul Partidului Popular conservator, a descris sărutul drept „rușinos”. Iar Isabel Díaz Ayuso, președinta regională din Madrid, care este văzută pe scară largă drept o potențială prim-ministră conservatoare, a spus că gestul a fost „dizgrațios”.

Un editorial publicat sâmbătă în La Razón, un ziar conservator, a spus că episodul a reprezentat o „monstruozitate națională” și a spus că progresismul guvernului Sánchez este cel care a creat un mediu ce i-a permis lui Rubiales „comportamentul său vulgar și nepotrivit”.

Partidul de extremă dreapta Vox, care s-a prăbușit în alegeri, după ce a atacat în campanie feminismul și progresismul, a rămas însă tăcut.

„S-a terminat”

Pe măsură ce scandalul a devenit tot mai intens, semnificația sărutului a devenit și ea mai importantă. Societatea spaniolă a izbucnit, considerând incidentul ca fiind un moment major de evidențiere a culturii fotbalistice sexiste.

A contribuit și faptul că incidentul nu pare să fi fost singular, în cadrul echipei feminine de fotbal.

Mai multe jucătoare s-au revoltat anul trecut, nemulțumite de inegalitatea salarială și de ceea ce ele considerau a fi un tratament excesiv de dur din partea actualului lor antrenor, Jorge Vilda. Au existat, de asemenea, acuzații potrivit cărora acesta le-ar fi răscolit obiectele personale, precum și plângeri cu privire la o cultură generală a sexismului.

Unele jucătoare au fost date afară din echipă și au ratat Cupa Mondială, dar una dintre aceste jucătoare, Lola Gallardo, a declarat luni, pentru ziarul El País, că gestul lor a meritat durerea de a rata gloria. „Ideile sunt mai importante decât medaliile”, a spus ea.

În ultimele zile, toate fotbalistele spaniole par să se fi solidarizat. Întreaga echipă și zeci de alte jucătoare au semnat vineri seara târziu o declarație comună în care au spus că nu vor mai intra pe teren pentru a juca pentru Spania „dacă actualii manageri vor continua”.

Sâmbătă, unii dintre membrii staffului tehnic al echipei au demisionat, condamnând răspunsul defensiv al lui Rubiales la incident.

Jucătoarele spun că pur și simplu încearcă să pună capăt zilelor de machism din fotbalul spaniol. „S-a terminat”, a scris Alexia Putellas, o jucătoare vedetă, într-o postare pe X, fostul Twitter, exprimându-și solidaritatea cu Hermoso.

Iar bărbații din fotbal par să susțină campania. La un meci din campionatul spaniol din Sevilla, duminică seara, jucătorii gazdă au intrat pe teren purtând tricouri pe care scria „S-a terminat”. Mulțimea a strigat în semn de aprobare și a scandat apeluri pentru demisia lui Rubiales și pentru curățarea federației de corupție.

Legende ale fotbalului spaniol, precum Andres Iniesta și antrenorul lui Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, și-au exprimat, de asemenea, dezgustul.

„Este evident că trebuie să plece. Nu a fost niciodată acceptat. Nu s-a comportat corect și nu poate rămâne în această poziție”, a declarat Alonso la Sky Germania, cu privire la președintele federației.

„Cred că nu putem tolera acțiuni precum cele la care am asistat, care au pătat un eveniment atât de important precum câștigarea unei Cupe Mondiale”, a spus și Iniesta.

„Nu-mi pot imagina sentimentul pe care trebuie să îl aibă acum toate jucătoarele echipei naționale, văzând cum lumea nu vorbește despre fotbalul fantastic pe care ni l-au predat tuturor. În schimb, a trebuit să suportăm un președinte care s-a agățat de poziția sa, care nu a recunoscut că a avut un comportament inacceptabil și care dăunează imaginii țării noastre și fotbalului nostru în întreaga lume”, a adăugat el.

„Sărutul este o prostie”

Vineri, Misa Rodríguez, o jucătoare din echipa națională, a postat pe rețelele sociale o caricatură cu o fetiță care îi cere bunicii sale să-i povestească cum a câștigat echipa Cupa Mondială.

„Nu am câștigat doar Cupa Mondială, micuțo”, îi răspunde bunica, „am câștigat mult mai mult”.

Lola Índigo, o cântăreață spaniolă, a întrerupt un concert în Marbella pentru a-și exprima indignarea față de bărbații care l-au aplaudat în picioare pe Rubiales, după discursul său de vineri.

Dar, în timp ce condamnarea lui Rubiales a fost aproape uniformă în politică, în mass-media și în viața publică, în țară au rămas suficient de mulți oameni care s-au întrebat dacă incidentul a fost atât de grav pe cât s-a spus, scrie New York Times, un lucru vizibil pe stradă sau pe platformele sociale.

„Dacă vor să scape de el pentru ceea ce a făcut înainte, atunci ar trebui să o facă, dar sărutul este o prostie”, a declarat pentru cotidianul american Beatriz Pena, o femeie de 55 de ani care făcea cumpărături pentru nepotul ei la magazinul echipei locale de fotbal din Zaragoza.

„Nu este hărțuire sexuală sau ceva de genul acesta”, a spus ea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *