Deca: „Expertizarea seismică a clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc nu a fost făcută. Responsabilitatea, partajată între proprietar și cei care o administrează”

Deca: „Expertizarea seismică a clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc nu a fost făcută. Responsabilitatea, partajată între proprietar și cei care o administrează”

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat marți că vor avea loc verificări ale Corpului de Control în urma prăbușirii parțiale la clădirii internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, soldată cu moartea unui elev și rănirea altor trei. Aflată în zonă, Deca a afirmat că riscul seismic al clădirii nu a fost expertizat, iar responsabilitatea ține de proprietarul acesteia sau de administrator.

„Este în desfășurare o anchetă care este preluată de către cei în drept, așteptăm rezultatele. Vom demara și noi o acțiune a Corpului de Control al ministrului educației, pentru a stabili dacă există prevederi ale legislației care nu au fost îndeplinite”, a spus Ligia Deca, adăugând că „este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat, va suporta consecințele”.

Clădirile aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, a mai spus Ligia Deca în declarația transmisă de televiziuni, adăugând că aceste clădiri „sunt închiriate de către autoritatea publică locală pentru a se desfășura activități educaționale și pentru internat”, ceea ce „înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează”.

Cum este partajată responsabilitatea „este o chestiune de contract de închiriere”, a adăugat ministrul.

Întrebată dacă acea clădire în care funcționa internatul a fost expertizată din punct de vedere seismic, Ligia Deca a răspuns: „Riscul seismic nu a fost expertizat. Noi avem acea evidență a tuturor clădirilor cu scop școlar pe care o publicăm pe site-ul Ministerului Educației, unde clădirea cu scop internat nu a fost expertizată, nu era încadrată în risc seismic. (…) Expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari sau o administrează. Ea nu a fost realizată”.

În ceea ce privește ajutorul concret pe care îl pot primi elevii după această tragedie, ministrul educației a vorbit despre relocarea lor în alte unități de cazare, adăugând că autoritățile locale pot oferi fonduri ca ei să fie cazați inclusiv în unități private.

De asemenea, se va face o evaluare de resursă umană suplimentară pentru zona de consiliere, pentru că, spune Deca, „trebuie să însoțim cadrele didactice, elevii, părinții să treacă peste această traumă și să poată continue procesul educațional”.

Un băiat a murit și trei fete au fost rănite, una fiind în stare critică, după ce clădirea internatului Liceului Tamași Aron s-a prăbușit parțial, luni după-amiază.

Clădirea în care funcționa internatul a fost construită în 1910, iar, recent, în curte începuseră lucrări pentru racordarea la rețeaua de canalizare din oraș.

În acest caz se fac cercetări pentru pentru vătămare corporală și ucidere din culpă.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *