Deținut din colonia în care a a murit Aleksei Navalnîi: „A fost agitație încă de joi”. Presa rusă de opoziție pune la îndoială data decesului

Deținut din colonia în care a a murit Aleksei Navalnîi: „A fost agitație încă de joi”. Presa rusă de opoziție pune la îndoială data decesului

„Aleksei Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, joi seară. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă în cazarmă și să se organizeze o percheziție dimineața?”, a declarat, pentru publicația în exil Novaia Gazeta Europa, un deținut închis în penitenciarul Harp și Iamal Neneț, în care a murit proeminentul opozant rus.

Navalnîi, 47 de ani, a decedat, vineri, într-o colonie penitenciară îndepărtată, situată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru „extremism”, a anunțat presa rusă de stat.

Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, a precizat spitalul public din oraşul Labîtnangi, situat în apropierea închisorii..

„Medicii sosiţi la faţa locului au continuat procedurile de reanimare aplicate deja de medici în penitenciar. Ei le-au continuat timp de 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat”, a comunicat unitatea medicală.

Un deținut din colonia IK-3, penitenciarul în care își ișpășea Navalnîi pedeapsa, a povestit desfășurarea „frenetică” a evenimentelor, „care a început încă de joi, a agitație de neînțeles în adăpost încă din seara zilei de 15 februarie”.

„Securitatea a fost întărită de joi seara”

„Totul a început cu faptul că verificarea de seară, care are loc între orele 20.00 și 20.30. A fost foarte accelerată”, a declarat prizonier de la IK-3, pentru Novaia Europa.

„Acest lucru se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când gardienii se grăbesc să ajungă la masă. Apoi am fost închiși în barăci, avertizații că nu va exista nicio mișcare între dormitoare, iar securitatea a fost întărită.. Am auzit doar unele mașini care au intrat în zonă de trei ori târziu seara și noaptea”, povestește acesta.

În dimineața zilei de 16 februarie, personalul coloniei a confiscat mai multe telefoane mobile, carduri și alte obiecte a căror utilizare era interzisă. Prizonierii au crezut că se așteaptă o inspecție în colonie.

„De obicei, atât administrația, cât și prizonierii știu despre astfel de controale nu cu o zi sau două înainte de sosirea lor, ci cu aproximativ o lună”, spune susrsa, „și se pregătesc pentru ele din timp”.

Potrivit prizonierului, moartea lui Navalnî a fost cunoscută în colonie în jurul orei locale 10.00, două ore mai devreme la Moscova.

Moartea sa a avut loc pe 16 februarie, la ora locală 14.17, după cum se precizează în comunicatul trimis de aoturități mamei liderului opoziției ruse.

„Cred că a murit joi seară”

EPKT, celula de pedeapsă în care era plasat Navalnîi, este situată departe de cazarmă, „iar dacă o ambulanță ar fi condus acolo, ar fi fost evident”, spune prizonierul.

Nu existau ambulanțe în colonie în dimineața zilei de 16 februarie; au apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi era deja mort. Cred că a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, joi aseară. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă în cazarmă și să se organizeze o percheziție dimineața?

Prizonier din colonia IK-3

În același timp, interlocutorul consideră că moartea dizidentului a fost o surpriză pentru conducerea coloniei: „Încă de dimineață, atât șeful coloniei, cât și „nașul”, șeful părții operaționale se plimbau ca și cum ar fi avut un sac gol peste cap”.

Vineri, la ora 13.00 ora Moscovei, mai multe mașini au intrat. Una din „Bufniță Polară”, penitenciarul IK-18,„Bufnița polară”, o colonie pentru cei condamnați la viață, o ambulanță de la Labitnangi, cel mai apropiat oraș de Harp, la aproximativ 35 de kilometri, și una de securitate. din Salehard. „Cred că atunci s-a formulat poziția comună elaborată pentru Moscova”, a mai afirmat deținutul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *