Dezvăluirea care zguduie convingerile noastre spirituale: Cea mai veche dovadă despre Dumnezeu, descoperită în Cisiordania

Dezvăluirea care zguduie convingerile noastre spirituale: Cea mai veche dovadă despre Dumnezeu, descoperită în Cisiordania

Scott Stripling de la Asociația pentru cercetări biblice (ABR) din Statele Unite a condus un grup de oameni de știință într-o descoperire arheologică extraordinară legată de Dumnezeu. Experții susțin că au găsit cea mai veche inscripție a numelui divin înregistrată în istorie. Această descoperire de însemnătate covârșitoare a fost făcută pe o așa numită “tăbliță blestemată” de pe muntele Ebal din Cisiordania, o regiune cu o istorie veche de peste 3.000 de ani. 

Arheologii afirmă că au descoperit literele ebraice yud, heh și vav – YHW – adică numele dat lui Dumnezeu de către israeliți, reprezentând pronunția biblică a numelui YHWH – cunoscută ca Tetragrammaton, potrivit Daily Mail

Arheologii internaționali cred că mica foaie pliată de plumb găsită în Cisiordania a fost creată cu cel puțin 3.200 de ani în urmă și conține text care îl cheamă pe Dumnezeu să blesteme pe oricine își încalcă cuvântul.

Nicolae Ciucă dezvăluie secretul succesului în Oltenia și potențialul regiunii: „Oltenia nu este roșie. Are acel spirit de întreprinzător”

Echipa a tradus cele 48 de litere astfel: „Blestemat, blestemat, blestemat — blestemat de Yahweh”.

Dacă va fi confirmată de cercetările viitoare, descoperirea ar face ca aceasta să fie cu aproape 2.000 de ani mai veche decât cea anterioară – Placa Mesha Stele, care datează din 840 î.Hr.

Micul artefact a fost descoperit în timpul săpăturilor de pe Muntele Ebal, menționat în Biblie ca parte a evadării israeliților din Egiptul antic.

Scriptura spune că Moise urma să construiască un altar pe munte după ce i-a eliberat pe israeliți din sclavie, dar din cauza răzvrătirii sale, i s-a interzis să intre în Țara Făgăduinței.

Crăciun la suta de grame. Cât ne vor costa produsele de sărbători, după scumpirile de 20%

Se spune că succesorul lui Moise, Iosua, ar fi construit altarul pe Ebal care a reînnoit Legământul – iar arheologul Adam Zertal l-a descoperit acum mai bine de 17 ani.

O echipă s-a întors recent la locul din munții Samariei, situat la aproximativ 31 de mile nord de Ierusalim, pentru a continua munca lui Zertal.

Scott Stripling, directorul Institutului de Studii Arheologice de la Seminarul Biblic din Texas, a spus: „Aceste tipuri de tăblițe de blestem sunt bine cunoscute în perioadele elenistică și romană, dar ceramica excavată a lui Zertal datează din Epoca Fierului I și Epoca Târzie a Bronzului, deci logic tableta derivată dintr-una din aceste perioade anterioare. Chiar și așa, descoperirea noastră a unei inscripții din epoca târzie a bronzului m-a uimit.”

Inscripția este formată din 48 de litere în seturi de 14 cuvinte, care apar în trei modele de formule, în care se citește integral: „Ești blestemat de Dumnezeu, blestemat”. „Vei muri blestemat — blestemat”. „Blestemat ești de YHW— blestemat.”

Biserica miracol din Județul Argeș, unde niciun cuplu care s-a căsătorit nu a divorțat

Cercetătorii au descoperit că termenul „arur”, care înseamnă „blestemat”, a apărut de 12 ori pe fiecare parte etichetat „Exterior” și „Exterior B” – șase pe fiecare parte.

Și se pare că autorul său a scris în direcții diferite: de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, de sus în jos, de jos în sus și linii alternative.

Blestemul, potrivit cercetătorilor, face ecoul scripturii, Geneza 9:6: „Dacă varsă cineva sângele omului, şi sângele lui să fie vărsat de om”

Secretul amar din trecutul lui Kate Middleton: De ce a fost hărțuită de colegele de clasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *