Diferența dintre argint și argint rodiat. Ce este argintul rodiat?

Diferența dintre argint și argint rodiat. Ce este argintul rodiat?

Nenumărate opțiuni și posibilități de cumpărare, cam așa am putea descrie în câteva cuvinte lumea bijuteriilor, care ne dau mari bătăi de cap atunci când dorim să facem un cadou persoanei iubite. Asta pentru că unele femei adoră să poarte bijuterii din aur, însă altele cochetează cu cele fabricate din argint. De altfel, atunci când vine vorba despre bijuterii realizate din acest metal vorbim despre piese delicate sau opulente, despre modele strălucitoare ori cu un aspect patinat sau, altfel spus, un nivel ridicat de versatilitate.

Scurt istoric al argintului

Se presupune că istoria argintului, așa cum o știm cu toții în prezent, ar fi început undeva în jurul anului 3.000 î.Hr., când în Anatolia (o provincie din Turci actuală). Cea mai mare parte a mineritului de argint din această parte a lumii s-a mutat până în anul 1200 î.Hr. către est, mai exact în Grecia Antică pe măsură ce această civilizație s-a extins, scrie site-ul Investopedia.com. Astfel, au apărut primele mine de exploatare, în timp ce primele artefacte fabricate din acest metal descoperite datează din acea perioadă.

Argintul a fost cunoscut de către toate civilizațiile antice însă, spre deosebire de aur, este găsit foarte rar în stare naturală. În plus, atunci când a fost descoperit în Egiptul Antic era mai valoros decât aurul. Mai târziu, civilizațiile antice din America Centrală și de sud au exploatat argintul, însă schimbul cu acest metal s-a făcut de abia după cucerirea spaniolă. Depozite importante s-au descoperit în anul 1535, la Charcas (Peru), în 1545, la Potosi (Bolivia) și în 1548, la Zacatenas (Mexic). Producția din aceste surse era în total de peste 500 de tone pe an. În secolul al XIX-lea, argintul avea să fie descoperit și în mina Comstock Lode din statul Nevada (SUA), producția americană de argint atingând apogeul în anul 1870.

Argint pur sau argint rodiat?

Argintul se numără printre cele mai importante metale descoperite de om, alături de aur, fier, plumb și cupru, fiind foarte apreciat pentru calitățile sale. Acesta se găsește în scoarța terestră sub formă elementară pură, liberă („argint nativ”), sub formă de aliaj cu aur sau cu alte metale, precum și în minerale ca argentitul și clorargirita.

Bijuteriile din argint sunt deosebite și au un farmec aparte, care emană feminitate și autenticitate deopotrivă, indiferent dacă se optează pentru piese confecționate din argint pur ori pentru modele din argint placate cu rodiu. Din această cauză, dacă te afli în situația de a cumpăra pentru prima dată o astfel de bijuterie este destul de probabil să nu reușești că cumperi nimic sau să cumperi o bijuterie greșită tocmai din cauza numeroaselor variante de placare, dar și a faptului că unele bijuterii din argint au în compoziție nichel în locul de cupru așa cum ar trebui.

În cazul în care dorești să achiziționezi o bijuterie din argint sau din argint rodiat, pentru a-ți simplifica misiunea, ne-am propus ca în acest articol să îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre cele două tipuri de bijuterii și să facem o comparație între ele pentru a vedea care este cea mai bună variantă pentru tine, dar mai ales pentru persoana căreia dorești să-i faci un astfel de cadou.

Ce este argintul și ce întrebuințări are

Termenul de argint se referă la un metal prețios folosit în mod obișnuit în producția de bijuterii, monede, electronice și fotografie. Argintul este un metal moale, maleabil și ductil, având cea mai mare conductibilitate termică și electrică. Singurul său defect este că oxidează, adică formează un strat de sulfurat negru în prezența compușilor de sulf din apă ori din aer. Datorită faptului că este un foarte bun conducător de electricitate, argintul este folosit în electrotehnică și electronică, fie ca atare, fie sub formă de depuneri galvanice.

În plus, deoarece este un metal foarte ductil, se pot realiza, prin tragere, fire extrem de subțiri, iar prin turnare și ambutisare, conectori și pastile pentru contacte electrice. Din punct de vedere etimologic, există anumite asocieri între argint și bani. Cel mai cunoscut exemplu este termenul franțuzesc argent, care definește atât metalul în sine, cât și banii. Chiar și numele Argentina derivă din cuvântul latinesc argentum, care înseamnă argint.

După cum aminteam anterior, în formă pură, argintul este un metal moale și maleabil. Pentru a asigura durabilitatea obiectelor care sunt fabricate din argint, acest metal este folosit în aliaj cu alte metale, de obicei cupru. De-a lungul timpului, măsurarea nivelului de puritate al argintului conținut de bijuterii a fost perfecționată, iar proporția argint-cupru a fost și este cea care determină puritatea finală a metalului.

De câte tipuri este argintul?

Argintul 999 sau argintul pur este format în proporție de 99,9% din argint, în timp ce restul de 0,1% este reprezentat din elemente nesemnificative. Argintul 999 are un aspect strălucitor, însă este atât de moale încât este mai puțin rezistent în timp. Un alt dezavantaj al acestui tip de argint îl reprezintă reactivitatea sa la factorii de mediu, acesta oxidând rapid, așa cum spuneam. De altfel, din cauza acestei sensibilități, argintul pur este folosit destul de rar în industria de producere a bijuteriilor, iar atunci când este utilizat se modelează foarte ușor, ceea ce îl face ideal pentru realizarea unor piese mai fine.

Cel de-al doilea tip de argint este Argintul 925, cunoscut și sub numele de argint sterlin, și este folosit cu precădere în confecționarea acestor bijuterii. Acesta conține 92,5% argint pur și 7,5% cupru și, spre deosebire de alte tipuri de argint, este cel mai rezistent. Argintul 925 poate fi combinat cu cele mai diverse cristale și pietre prețioase, rezultând în acest fel cele mai strălucitoare inele, cercei, brățări sau coliere din argint. În același timp, pe piață mai sunt comercializate și bijuterii din așa-numitele argint tibetan, argint german și altele. În esență, acestea sunt aliaje care nu conțin deloc argint veritabil, ci doar se aseamănă cu acesta. Bijuteriile realizate din argint tribal, așa cum mai sunt denumite aceste aliaje, sunt la fel de frumoase, însă valoarea lor constă doar în design, nu și în valoarea metalului propriu-zis.

Ce este argintul rodiat

Argintul rodiat sau argintul placat cu rodiu se referă la o bucată de argint care este acoperită cu un strat de rodiu subțire, microscopic, care conferă argintului un aspect elegant, lucios și modern. Rodiul este un metal nereactiv, care aparține aceluiași grup de metale din care face parte și platina, motiv pentru care este folosit de meșterii bijutieri pentru a reduce deteriorarea argintului sterlin, potrivit AUPreciousmetals.com.

În același timp, trebuie să știi că rodiul este un metal foarte scump, chiar mai scump decât aurul, este fragil și mai greu de modelat comparativ cu argintul. Are, însă, marele avantaj că nu se șterge, nu se decolorează și nici nu se corodează. În aceste condiții, rodiul va rezista la zgârieturi, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îți faci griji din acest punct de vedere pentru o foarte lungă perioadă de timp, bineînțeles dacă inelul, brățara sau colierul din argint rodiat sunt purtate și îngrijite în mod corespunzător, respectând instrucțiunile producătorului.

Ținând cont de cele menționate, bijuteriile din argint placat cu rodiu ar putea fi o alternativă la bijuterii din argint demnă de luat în calcul.

Ce este placarea cu rodiu și de ce este importantă?

Placarea argintului cu rodiu este un proces chimic, care poartă denumirea de galvanizare. Rodiul este utilizat pentru a acoperi bijuteriile cu un strat subțire de rodiu, un metal prețios, dur și strălucitor. Prin rodierea sau placarea cu rodiu a argintului este sporită valoarea și durabilitatea acestui metal prețios, pe de-o parte, iar pe de altă parte se va transfera durabilitatea rodiului pe bijuteria din argint.

În plus, rodiul ascunde orice imperfecțiuni ale metalului de dedesubt, este hipoalergenic și nu va provoca reacții cutanate. Asta înseamnă că bijuteriile din argint placate cu rodiu vor putea să fie purtate în siguranță. Astfel, nu va trebui să îți faci griji în ceea ce privește riscul de apariție a dermatitei, înroșirea, umflarea sau mâncarimea pielii atunci când vei purta o bijuterie din Argint 925 rodiat. Singurul dezavantaj al argintului placat cu rodiu este acela că va trebui să mergi la un bijutier profesionist pentru a reaplica stratul subțire de rodiu pentru ca bijuteria să arate în continuare foarte bine. În funcție de modul în care sunt purtate și păstrate piesele din argint rodiat, reaplicarea stratului de rodiu poate fi făcute între 6 și 24 de luni. De asemenea, procesul de reaplicare durează ceva mai mult deoarece vechiul strat trebuie îndepărtat înainte de aplicarea celui nou.

Cu toate acestea, bijuteriile din argint placat cu rodiu pot rezista până la zece ani dacă nu le vei purta foarte des și le vei păstra în stare bună. Așadar, este important de reținut faptul că, spre deosebire de bijuteriile din argint pur, cele placate cu rodiu sunt apreciate pentru calitatea lor superioară, strălucirea deosebită, rezistența îndelungată și siguranța purtării. Toate aceste proprietăți sunt accentuate de placarea propriu-zisă cu rodiu, care conferă bijuteriilor aspectul de aur alb și, așa cum precizam anterior, o foarte bună rezistență la șocuri și la zgârieturi.

Foto:123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *