Dispozitivul revoluționar care le va face persoanelor nevăzătoare viața mai ușoară. Ce știe să facă AiSee

Dispozitivul revoluționar care le va face persoanelor nevăzătoare viața mai ușoară. Ce știe să facă AiSee

Dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Singapore, AiSee este un dispozitiv care combină o cameră de 13 megapixeli cu un difuzor conductiv osos, capabil să identifice obiectele și este destinat pentru nevăzători.

Laboratorul Oameni Augmentați este, practic, un grup de cercetători care explorează diferite modalități de reducere a barierelor dintre tehnologie și oameni în scopul îmbunătățirii vieții.

Ce este AiSee, de fapt

Aici intervine AiSee, deoarece este conceput să facă viața mai ușoară pentru cei nevăzători, care sunt adesea foarte marginalizați de ceea ce cei fără dizabilitate ar considera activități banale.

„Accesarea informațiilor vizuale într-un context mobil este o provocare majoră pentru cei nevăzători, deoarece se confruntă cu numeroase dificultăți cu tehnologiile existente de vârf, inclusiv probleme legate de acuratețe, mobilitate, eficiență, cost și mai ales excluderea socială”, explică Laboratorul Oameni Augmentați.

„AiSee este, practic, un set de căști de conducere osoasă discret și fiabil, cu o cameră mică integrată, care folosește inteligența artificială, pentru a extrage și descrie informațiile din jur atunci când este necesar. Utilizatorul trebuie doar să indice și să asculte”, s-a declarat, de asemenea.

AiSee conectează două căști de conducere osoasă printr-o bandă care trece prin spatele gâtului purtătorului.

Acestea nu sunt niște căști obișnuite

Căștile de conducere osoasă diferă de căștile tradiționale deoarece trimit unde sonore prin craniul purtătorului în loc să treacă prin timpan, permițându-le să audă fără a fi nevoie să înfigă canalul auditiv.

Una dintre căști are o cameră frontală cu 13 megapixeli care poate vedea ceea ce ar fi în câmpul vizual al purtătorului, în timp ce cealaltă are un touchpad pentru control. Bateria și sistemele de conexiune fără fir sunt plasate pe banda din spate a dispozitivului.

Vezi și: Prima aplicație din România care îi ajută pe nevăzători să se ghideze mai ușor în oraș

Vezi și: Această cameră tactilă permite oamenilor nevăzători să „vadă” imaginile

Atunci când un utilizator ridică un obiect, camera face o fotografie cu acesta, pe care apoi o trimite în cloud pentru analiză în timp real.

Folosind un algoritm bazat pe inteligență artificială, obiectul este analizat și identificat, iar orice text scris pe el este transcris. Acest lucru este apoi trimis înapoi purtătorului și comunicat prin căști.

Vezi și: Dispozitiv revoluționar în medicină pentru nevăzători. Ce se întâmplă după ce își fac implant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *