Doi tineri, arestaţi după ce au furat vulturul de pe monumentul din Cimitirul Eroilor din Zalău

Doi tineri, arestaţi după ce au furat vulturul de pe monumentul din Cimitirul Eroilor din Zalău

Statueta din bronz cântărește 100 de kilograme și a fost găsită de polițiști la un punct de colectare a metalelor neferoase.

Doi bărbați de 22, respectiv 29 de ani, au fost arestați preventiv vineri, 28 iulie, pentru 30 de zile, acuzați că au furat vulturul de bronz de pe monumentul din Cimitirul Eroilor din Zalău, potrivit unui comunicat transmis de IPJ Sălaj, citat de Agerpres.

Pe lângă asta, tinerii sunt acuzați că au furat și alte bunuri, în ultimele săptămâni.

„În perioada 29 iunie – 13 iulie, ar fi pătruns prin escaladarea gardului într-un imobil nelocuit din municipiul Zalău, de unde ar fi sustras un clopot din cupru, de 25 – 30 de kilograme, cinci cazane din cupru, trei săbii artizanale şi alte bunuri din cupru, bronz şi alamă, cauzând astfel un prejudiciu total de 25.000 de lei”, a transmis IPJ Sălaj.

Joi, poliţiştii din Zalău i-au reţinut pe tânărul de 22 ani şi pe bărbatul de 29 de ani pentru 24 de ore, iar vineri instanţa de judecată a fost emis mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Vulturul roman furat de aceștia din vârful Monumentului Eroilor datează din 1925 și are o semnificație aparte.

Vulturul de pe monumentul din Cimitirul Eroilor din Zalău. Foto: IPJ Sălaj

„Monumentul eroilor ridicat şi dezvelit în cimitirul oraşului Zalău are o înălţime de aproximativ patru metri şi este construit din plăci mari de granit. În vârful său, pe o placă de marmură albă, se întinde majestos vulturul roman, care simbolizează idealurile măreţe pentru care s-au luptat şi s-au jertfit eroii din Primul Război Mondial şi din toate timpurile, «ridicând prin moartea lor sus de tot cinstea ţării şi făcând-o temută de duşmani». Crucea şi sabia îmbinate în corpul vulturului simbolizează cele două puteri pe care s-a rezimat neamul românesc de-a lungul timpului: credinţa în Dumnezeu şi tăria braţelor”, a scris istoricul Marin Pop, într-un articol dedicat monumentului, în Revista Caiete Silvane.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *