După calmarea protestelor din Iran, polițiștii se întorc pe străzi pentru a impune codul vestimentar conservator atât de contestat

După calmarea protestelor din Iran, polițiștii se întorc pe străzi pentru a impune codul vestimentar conservator atât de contestat

Timp de luni de zile după revolte, guvernul de la Teheran a preferat să evite aplicarea strictă a codului vestimentar, în ciuda faptului că femeile au continuat să iasă pe stradă fără batic, iar hainele occidentale au devenit tot mai vizibile. Pauza pare să fi luat sfârșit, scrie New York Times.

Polițiștii iranieni au început să iasă iar pe străzi pentru a impune codul vestimentar conservator obligatoriu, încălcat în mod ostentativ în timpul mișcării de protest care a zguduit țara în toamna anului trecut, potrivit presei de stat și postărilor de pe rețelele sociale.

La câteva luni după începerea protestelor, Iranul retrăsese poliția moralității de pe străzi, într-o aparentă tentativă de a calma revoltele extinse la nivel național împotriva guvernului.

Protestele debutaseră în septembrie anul trecut, când Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în arest după ce poliția morală a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar și a arestat-o, pe o stradă din Teheran.

Acum, pauza pare să fi luat sfârșit. Un purtător de cuvânt al poliției iraniene, generalul Saeed Montazer al-Mahdi, a declarat duminică că, începând de acum, ofițerii de poliție vor începe să patruleze pentru „a se ocupa de cei care, din nefericire, încă insistă să încalce regulile”.

El a adăugat că patrulele vor „extinde securitatea publică și vor consolida fundamentul familiei”.

Poliția va avertiza mai întâi persoanele prinse încălcând legea privind obligativitatea hijabului și a hainelor lungi și largi care să trebuie să ascundă forma corpului. Cele care refuză în continuare să se conformeze, a spus oficialul, vor fi urmărite în justiție.

Nu a fost clar din anunț dacă autoritățile au desfășurat din nou poliția moralității – o forță despre care un oficial a declarat în decembrie că a fost desființată – sau dacă au cerut poliției obișnuite să îndeplinească acest rol, scrie New York Times.

„La naiba cu poliția moralității!”

Demonstrațiile antiguvernamentale în masă de anul trecut s-au concentrat la început pe legea privind obligativitatea hijabului, apoi s-au extins pentru a cuprinde o varietate de nemulțumiri, inclusiv alte restricții sociale, corupția, inflația în creștere, o economie mereu cu probleme și represiunea politică.

Mișcarea s-a transformat în cea mai mare provocare din ultimele decenii la adresa sistem autoritar de guvernare clericală din Iran.

Femeile și-au smuls eșarfele de pe cap și le-au ars. Multe au refuzat să și le pună la loc chiar și după ce protestele s-au calmat, pe fondul unei represiuni violente a guvernului, în care mii de protestatari au fost arestați, sute au fost uciși și cel puțin șapte au fost executați.

Iar studenții au scandat: „La naiba cu poliția moralității!”.

Timp de luni de zile, guvernul a preferat să evite aplicarea codului vestimentar, în ciuda faptului că femeile au continuat să iasă pe stradă fără batic, iar hainele occidentale erau tot mai vizibile.

Dar hijabul s-a dovedit a fi un simbol prea important al sistemului islamic ultraconservator de guvernare din Iran pentru ca liderii clerici să renunțe complet la el, scrie New York Times, și, în timp ce unii conservatori au cerut un compromis, alții au îndemnat guvernul să facă mai mult.

Strategia autorităților

La începutul acestui an, autoritățile au început să închidă afaceri pe care le acuzau că servesc cliente care nu poartă hijab și au anunțat că vor folosi camere de supraveghere pentru a urmări femeile care încalcă codul vestimentar, printre alte măsuri de aplicare a legii.

În ultimele săptămâni, mai multe vedete s-au trezit puse sub acuzare pentru că au încălcat legea, inclusiv Azadeh Samadi, o actriță care a apărut cu capul descoperit la o înmormântare, în urmă cu două luni, potrivit presei locale.

Lui Samadi i s-a interzis accesul la rețelele sociale și i s-a ordonat să meargă la un psiholog pentru a obține o dovadă scrisă că nu este o sociopată.

O altă femeie prinsă conducând fără hijab în Varamin a fost condamnată la o lună de muncă la un centru de pompe funebre, ea fiind nevoită să spele și să pregătească trupurile neînsuflețite pentru înmormântare, potrivit relatărilor.

După anunțul de duminică, nu a trecut mult timp până când patrulele promise au apărut pe străzi.

Duminică seară, mai multe fotografii cu ofițeri de poliție și cu dubele albe pe care aceștia le folosesc pentru a transporta deținuții au fost publicate pe Gershad, o aplicație creată de activiștii antiguvernamentali.

Utilizatorii au reperat dubele în jurul Teheranului, capitala Iranului, precum și în orașele Kermanshah și Shiraz.

Contul de Twitter al Gershad a precizat că un utilizator a trimis duminică o fotografie cu două polițiste care stăteau lângă o dubă albă în fața unui mall din estul Teheranului.

Acestea avertizau femeile care treceau prin zonă cu privire la purtarea necorespunzătoare a hijaburilor, înainte de a intra în mall, a precizat aceasta.

Presa de stat a respins aceste relatări, într-o încercare aparentă de a minimaliza noua măsură.

Tasnim, o agenție de știri semioficială, a declarat că „în niciun caz” dubele poliției moralității nu se vor întoarce pe străzi, deși a recunoscut că poliția va aplica din nou legea hijabului.

În cazul în care pe rețelele sociale a apărut o înregistrare video care pretinde că arată ofițeri de poliție forțând oamenii să urce în dube, Tasnim a declarat că „este fie falsă, fie provine dintr-o arhivă”.

Marcate sau nu cu logo-ul poliției moralității, dubele amintite sunt privite pe scară largă cu teamă și furie de mulți iranieni. Un clip video a stârnit indignare pe rețelele de socializare atunci când a devenit viral în weekend.

Acesta arăta o femeie fără hijab care cerea ajutor în timp ce era târâtă spre o astfel de dubă.

Dar Javan, un ziar afiliat la puternicul Corp al Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, a asigurat luni că videoclipul este „fals”, afirmând că acesta și altele asemănătoare „au fost distribuite pentru a crea o confruntare între femei și guvern”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *