După cazul Simona Halep, WTA ia în considerare „clasamente speciale” pentru sportivii găsiți nevinovați pentru dopaj

După cazul Simona Halep, WTA ia în considerare „clasamente speciale” pentru sportivii găsiți nevinovați pentru dopaj

WTA a început o revizuire a regulilor, care ar putea face ca jucătoarele achitate de acuzaţiile de dopaj sau cărora le-a fost redusă suspendarea să revină în circuit cu „clasamente speciale”, a declarat miercuri, pentru Reuters, forul care guvernează tenisul feminin.

Schimbarea regulilor este luată în considerare în urma cazului mediatizat de dopaj al Simonei Halep, care a revenit în circuit, marți, Miami Open, cu un wildcard, după ce TAS, cea mai înaltă instanță a sportului, i-a redus supendarea sportivei de la 4 ani la 9 luni.

În prezent, jucătoarele suspendate pentru dopaj nu beneficiază în prezent de un clasament protejat la revenire în circuit şi, de multe ori, trebuie să îşi refacă de la zero cariera, spre deosebire de cazurile de accidentări grave sau de concediu de maternitate.

„Am început un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem că este oportun să analizăm acest aspect. Calendarul exact pentru orice potenţială modificare a regulilor şi implementarea ulterioară a acestora va depinde de feedback-ul primit de la membrii noştri”, a declarat un purtător de cuvânt al WTA.

Simona Halep se bazează pe wildcard-uri

Depistată pozitiv cu roxadustat – un medicament interzis care stimulează producţia de globule roşii, la US Open 2022, Halep, care a negat cu tărie acuzaţiile care i s-au adus.

Ulterior, a primit permisiunea de a reveni la joc după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, perioadă pe care o ispăşise deja. Ea a fost învinsă, scor 6-1, 4-6, 3-6, de Paula Badosa, în runda inaugurală de la Miami.

Deocamdată, Simona Halep, care nu figurează în clasament, va trebui să se bazeze pe wildcard-uri pentru a participa la cele mai importante turnee WTA.

Tara Moore solicită un clasament „de protecție”

Fostul număr unu mondial de dublu din Marea Britanie, Tara Moore, a declarat însă, la începutul acestei luni pe X, că i-ar fi mai greu să-și relanseze cariera după ce a fost exonerată de încălcarea regulilor anti-doping.

„Bine că Simona Halep este capabilă să se ridice atât de repede. Păcat că nu este la fel pentru mine și pentru alți jucători care au fost exonerați și nu sunt atât de sus. WTA are nevoie de o regulă conform căreia, dacă o jucătoare este găsită nevinovată cel puțin să i se acorde un (n.r. -clasament) de protecție”, a precizat Tara Moore, care a fost suspendată 19 luni în iunie 2022 pentru că a picat un test antidoping.

Ulterior, jucătoarea în vârstă de 31 de ani a fost exonerată de acuzația de dopaj în decembrie anul trecut, după ce a dovedit că sursa testului său pozitiv a fost carnea contaminată.

Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (PTPA) a salutat demersul WTA de a lua în considerare o schimbare a regulilor.

„Timpul și oportunitățile pierdute nu pot fi niciodată recuperate pe deplin. Prin urmare, PTPA sprijină jucătorii scutiți de infracțiuni de dopaj, fiind eligibili pentru un clasament special la întoarcerea în turneu. Am cerut o astfel de regulă în trecut și salutăm luarea în considerare a ei acum”, a declaratdirectorul executiv al PTPA, Ahmad Nassar.

Cronologia cazului de dopaj

Pe 21 octombrie 2022, Simona Halep anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

Pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial era valabilă de la 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. 

Jucătoarea a fost acuzată şi de o altă încălcare de regulament anul trecut, din cauza unor nereguli în paşaportul său biologic al sportivilor, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiţi parametri sangvini în timp pentru a descoperi un potenţial dopaj.

Halep a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar recursul a fost depus pe 24 octombrie 2023 de echipa sa de avocați condusă de Howard Jacobs, avocatul american care a reprezentat unele dintre cele mai mari nume din sport. 

Audierile au avut loc în februarie 2024 pe durata a trei zile, iar verdictul a venit la 5 martie: TAS i-a redus suspendarea Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *