Elveția cere ONU să exploreze posibilitățile de geoinginerie solară. ONG-urile de mediu sunt îngrijorate, modificarea puterii soarelui ar putea să cadă în mâna cui nu trebuie

Elveția cere ONU să exploreze posibilitățile de geoinginerie solară. ONG-urile de mediu sunt îngrijorate, modificarea puterii soarelui ar putea să cadă în mâna cui nu trebuie

Propunerea se concentrează pe tehnica care umple atmosfera cu particule, reflectând o parte din căldura și lumina soarelui înapoi în spațiu. Elveția a inițiat această dezbatere globală în ideea în care „riscurile, beneficiile și incertitudinile” legate de puterea soarelui ar trebui studiate de un grup de experți al Națiunilor Unite.

Tehnologiile care modifică planeta ar putea fi dezvoltate și testate izolat de guverne puternice sau de indivizi miliardari

Elveția propune ca organismul mondial să adune informații despre cercetările în curs de desfășurare în geoingineria solară și să înființeze un grup consultativ care ar putea sugera opțiuni viitoare pentru abordarea netestată și controversată de reducere a încălzirii globale, care ar avea implicații în aprovizionarea cu alimente, biodiversitate, inegalitate și securitate.

Propunerea elvețiană, înaintată Adunării Națiunilor Unite pentru mediu care începe săptămâna viitoare la Nairobi, se concentrează pe modificarea radiației solare (SRM).

Aceasta este o tehnică care își propune să imite efectul unei erupții vulcanice mari prin umplerea atmosferei cu particule de dioxid de sulf care reflectă o parte din căldura și lumina soarelui înapoi în spațiu.

Susținătorii propunerii, inclusiv Programul Națiunilor Unite pentru mediu (UNEP), susțin că cercetarea este necesară pentru a asigura supravegherea multilaterală a tehnologiilor emergente care modifică planeta, care altfel ar putea fi dezvoltate și testate izolat de guverne puternice sau de indivizi miliardari.

Criticii, totuși, susțin că o astfel de discuție ar amenința actuala interdicție de facto a geoingineriei și ar conduce pe o „pantă alunecoasă” către legitimare, integrare și eventual implementare.

Discuția despre geoinginerie e o formă de precauție

Felix Wertli, ambasadorul elvețian pentru mediu, a declarat că scopul țării sale în prezentarea propunerii a fost să se asigure că toate guvernele și părțile interesate relevante „sunt informate despre tehnologiile SRM, în special despre posibilele riscuri și efecte transfrontaliere”.

El a spus că intenția nu este de a promova sau de a permite geoingineria solară, ci de a informa guvernele, în special cele din țările în curs de dezvoltare, despre ceea ce se întâmplă.

Directorul executiv al UNEP, Inger Andersen, a subliniat importanța „o conversație globală despre SRM” în discursul său de deschidere adresat delegaților la o întâlnire preliminară la Nairobi. Ea și colegii ei au subliniat că mișcarea e una de precauție, mai degrabă decât o aprobare a tehnologiei.

Dar oricât de bine intenționată ar fi propunerea, unele grupuri de mediu sunt alarmate de direcția de mers. „Există un risc real ca mandatarea UNEP să scrie un raport și să înființeze un grup de experți pentru MRS să submineze moratoriul de facto existent asupra geoingineriei și să ofere, din neatenție, legitimitate pentru amânarea acțiunilor de eliminare treptată a combustibililor fosili”, a spus Mary Church de la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului (CIEL).

„Există anumite domenii despre care comunitatea internațională a decis pe bună dreptate că sunt pur și simplu interzise, ​​cum ar fi eugenia, clonarea umană și armele chimice.

Geoingineria solară face parte din această listă și trebuie să se alăture ei rapid, înainte ca conversațiile aparent inofensive despre guvernare să ne conducă pe o pantă foarte alunecoasă către implementare.”

SUA și Arabia Saudită au blocat subiectul în 2019 ca să poată să efectueze cercetări fără reglementări

Elveția a propus ultima dată controlul geoingineriei la Adunarea ONU pentru mediu din 2019, în 2019, dar subiectul a fost blocat de Statele Unite și Arabia Saudită. Surse au spus că acest lucru se datorează faptului că doreau să efectueze cercetări asupra acestor tehnologii fără a fi îngrădiți de supravegherea sau reglementările internaționale.

De atunci, dezbaterea cu privire la cercetarea privind reducerea puterii soarelui s-a intensificat și e mai largă. În trecut, aceasta era o zonă finanțată în mare parte de industria combustibililor fosili.

Dar, în ultimii ani, s-au implicat mai mulți actori, inclusiv filantropi, finanțatori și antreprenori din domeniul IT, motivați de potențiale recompense profitabile și de alarma crescândă cu privire la pericolele climatice.

Mai mulți bani curg înspre acest sector, în special în Statele Unite, unde Bill Gates se numără printre susținătorii programului de cercetare de geoinginerie solară de la Harvard și grupuri precum Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, Fondul de Apărare a Mediului.

Oamenii de știință și Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale și-au exprimat sprijinul pentru studii suplimentare asupra tehnologiilor de reflectare a luminii solare.

Un startup american pretinde că a făcut deja experimente de geoinginerie solară

Sectorul vrea să înlăture o abordare ca-n vestul sălbatic, cu reguli inventate pe parcursul drumului, cel mai evident fiind start-up-ul american Make Sunsets, care vinde deja „metode de răcire” și pretinde că a efectuat deja teste în aer liber în Mexic.

Guvernul mexican a interzis ulterior astfel de experimente pe teritoriul său. Parlamentul European a subliniat necesitatea unei guvernări restrictive și a aplicării principiului precauției într-o declarație de anul trecut privind geoingineria solară.

În 2022, peste 400 de oameni de știință au semnat un apel pentru un acord de neutilizare a geoingineriei solare care nu prevedea finanțare publică, nicio desfășurare, nici brevete, nici experimente și nici sprijin în forumurile internaționale.

În forumurile științifice, SRM a câștigat interes tot mai mare. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a remarcat lacune critice de cunoștințe și riscuri legate de MRS în al șaselea raport de evaluare.

În ianuarie anul trecut, Protocolul de la Montreal a avertizat pentru prima dată asupra daunelor care ar putea fi cauzate stratului de ozon prin tehnica SRM cunoscută sub numele de injecție de aerosoli stratosferici.

Anul trecut, programul ONU pentru mediu a fost criticat pentru că a publicat o lucrare despre geoingineria solară, One Atmosphere, care a inclus contribuții atât din partea susținătorilor, cât și a oponenților MRS și recomandări pentru mai multe cercetări, inclusiv experimente în aer liber.

La Nairobi, soarta propunerii elvețiene va fi pusă în balanță. Senegalul, care a fost inițial co-sponsor, s-a retras. Multe alte națiuni, inclusiv din nou SUA și Arabia Saudită, și-au exprimat îndoielile.

Dar Wertli a spus că crede că starea de spirit este mai pozitivă decât în ​​2019. „De data aceasta, puteți vedea că oamenii sunt gata să discute, deoarece dezbaterea a progresat”, a spus el. „A existat o recunoaștere generală în dezbaterea de deschidere că este nevoie de mai multe cercetări și informații. Acest lucru este nou și arată că rezoluția răspunde unei nevoi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *