Eșec la Ministerul Transporturilor în achiziția de trenuri noi: Contractul cu PESA (Polonia) pentru 62 de trenuri de scurt parcurs va fi anulat, după o decizie a Curții de Apel București (FOTO)

Eșec la Ministerul Transporturilor în achiziția de trenuri noi: Contractul cu PESA (Polonia) pentru 62 de trenuri de scurt parcurs va fi anulat, după o decizie a Curții de Apel București (FOTO)

Contractul de peste trei miliarde lei semnat în ianuarie cu PESA (Polonia) pentru 62 de trenuri noi de scurt parcurs va fi anulat, după o decizie definitivă a Curții de Apel București, care a admis contestația ALSOM (Franța), informează Economedia.

 

Contractul cu PESA (Polonia) pentru 62 de trenuri noi, anulat de instanță

 

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), semnase contractul cu PESA după decizia favorabilă a CNSC. Potrivit sursei citate, aceasta este una dintre situațiile destul de rare în care instanța nu menține decizia CNSC.

În ianuarie, la semnarea contractului, ARF preciza:

„La eveniment au participat, pe lângă reprezentații părților semnatare, dl Ștefan-Adrian Roșeanu – Președinte ARF, dl Krzysztof Zdziarski – Președinte PESA, respectiv dl Maciej Maciejewski – Vice-președinte PESA, și oficiali români și polonezi, mai exact:

🇷🇴 Din partea României: dl Sorin Mihai Grindeanu – ministrul Transporturilor și Infrastructurii;
🇵🇱 Din partea Poloniei: dl Paweł Soloch, ambasadorul Republici Polone în România.

🚊 Contractul presupune achiziția a 62 de rame electrice de scurt parcurs și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

📍Valoarea totală a contractului este de 3.038.000.000 lei, fără TVA. (…)

🖇 Finanțarea proiectului va fi asigurată prin Fondul de Modernizare (fonduri europene nerambursabile), iar cofinanţarea de la bugetul de stat.

⏳Precizăm că termenul de livrare al primei rame este de 24 de luni, de la semnarea contractului, iar livrarea întregului lot de 62 de rame se va efectua în termen de 36 de luni, la care se adaugă perioada de mentenanță de 15 ani”.

Curtea de Apel București a admis contestația ALSOM (Franța), la fel cum s-a întâmplat și la contractul pentru 20 de trenuri de lung parcurs. Decizia a fost publicată luni, 8 aprilie.

ARF urmează să decidă dacă se dispune suspendarea sau anularea contractului.

Deocamdată, Autoritatea pentru Reformă Feroviară rămâne doar cu contractul pentru 37 de trenuri noi de lung parcurs de la ALSTOM. Primul tren e în teste la Făurei și ar putea intra în circulație abia în toamnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *