Euroins contestă la Curtea de Justiție a UE raportul organismului european care a confirmat gaura de peste jumătate de miliard de euro

Euroins contestă la Curtea de Justiție a UE raportul organismului european care a confirmat gaura de peste jumătate de miliard de euro

Grupul bulgar de asigurări a mai încercat să blocheze acest document printr-o plângere depusă la Comisia de Apel a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), dar a fost respinsă în unanimitate la începutul lunii iunie.

„Euroins Insurance Group (EIG) AD, parte a Eurohold Bulgaria AD, a depus un recurs oficial la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu așa-numitul raport al EIOPA emis la 28 martie 2023 și care se referea la evaluarea rezervelor tehnice ale Euroins România la data de 30 septembrie 2022”, a informat compania, joi, într-un comunicat de presă.

EIOPA reprezintă la nivelul UE ceea ce este ASF pentru România.

Raportul experților europeni nu este public, dar a fost menționat de reprezentanții autorităților române după decizia din 17 martie anul curent, când a fost retrasă autorizația de funcționare și s-a cerut trecerea în faliment a Euroins, pe motiv că nu îndeplinea condițiile de solvabilitate. Adică, nu avea bani suficienți pentru a asigura plata despăgubirilor.

EIOPA: „Deficiența era cuprinsă între 550 de milioane de euro și 581 milioane de euro”

O parte dintre concluziile raportului EIOPA au fost prezentate după ce grupul bulgar care deține fosta lideră de pe piața RCA din România l-a contestat la Curtea de apel a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA). 

Dacă ASF a vorbit de o „gaură” de 445 milioane de euro, specialiștii UE au indicat o sumă mult mai mare.

„În opinia EIOPA, deficiența era cuprinsă între 550 de milioane de euro și 581 milioane de euro”, se arată în decizia Curții de apel a ESA, care la 8 iunie a decis, în unanimitate, să respingă cererea Euroins.

ASF a invocat raportul în justiție

Compania din Bulgaria susține, în comunicatul de presă, că nu a avut acces oficial la raport și acuză faptul că „părți fragmentate din acest raport al EIOPA au fost scurse în presă către câteva publicații românești, ceea ce constituie o altă încălcare a regulilor din domeniu”.

Potrivit verdictului Curții de Apel a ESA, autoritate de reglementare a pieței de asigurări din Bulgaria a cerut și a predat oficial raportul EIOPA către Euroins.

Compania cu sediul central la Sofia mai susține că „același raport a fost prezentat de ASF Curții de Apel București, care a limitat suplimentar capacitatea EIG (compania-mamă din Bulgaria – n.r.) de a asigura cea mai bună protecție juridică posibilă pentru interesele clienților și acționarilor săi asigurați”.

Tribunalul București a decis, pe 9 iunie, declanșarea procedurii de faliment la Euroins. Compania a contestat decizia la Curtea de Apel.

Citește și seria de investigații publicate de Libertatea pe tema Euroins în acest an.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *