Experții intervin în scandalul puilor „vopsiţi”: „Se poate întâmpla să avem o cantitate mai mare de aditivi sau aditivi care nu sunt pentru uzul uman, dacă nu se specifică pe etichetă” (VIDEO)

Experții intervin în scandalul puilor „vopsiţi”: „Se poate întâmpla să avem o cantitate mai mare de aditivi sau aditivi care nu sunt pentru uzul uman, dacă nu se specifică pe etichetă” (VIDEO)

Noi controverse au apărut în spațiul public după acuzaţiile lansate de şeful Protecţiei Consumatorului potrivit cărora unii producători „colorează” carnea de pui, ca să pară mai naturală şi mai sănătoasă.

Ce spun experții despre acuzațiile șefului ANPC

Horia Constantinescu susţine că producătorii folosesc tehnici prin care vopseaua nu iese nici măcar la spălare, iar puii sunt „împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”.

Într-o intervenție pentru B1 TV, Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat când aditivii din carnea de pui pot deveni periculoși:

“Aceste culori pot fi și culori naturale în funcție de materia primă utilizată. Iar dacă se folosesc aditivi chimici, acești aditivi probabil că sunt aditivi care sunt autorizați pentru uzul uman dar în anumite cantități și dacă nu se specifică pe etichetă ce fel de aditivi sunt folosiți, în ce cantitate și nu se face supravegherea de la producător până la utilizatorul final se poate întâmpla să avem o cantitate mai mare de aditivi sau aditivi care nu sunt pentru uzul uman și putem avea riscul de sănătate pentru populație.

La fel, acești aditivi dacă sunt chimici, de sinteză pot să dea la unele persoane reacții alegrice, pot să dea reacții de intoleranță alimentară și vedem din ce în ce mai multe persoane cu toleranță la diverse produse alimentare”.

Ioana Stăncel a mai spus că diverși aditivi sunt folosiți pentru diverse aspecte ale produselor alimentare și că autoritățile sanitare au un rol important în controlul folosirii acestora:

“Unii aditivi pot să îmbunătățească conținutul de vitamine, pot să aducă o creștere mai rapidă a masei musculare a puiului până să ajungă la vârsta și greutatea de sacrificare, pot să aducă la mezeluri stabilitate mai lungă în timp astfel încât să crească durata de valabilitate. Sunt diverși aditivi pentru diverse aspecte ale produselor alimentare. Tocmai de aceea avem o autoritate privind siguranța alimentelor care ar trebui să facă această evaluare de la producător la beneficiar, să verifice că ceea ce se declară la autorizarea punerii pe piață a produsului alimentar este valabil pe toată perioada când produsul este pe piață și la toate loturile.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *