Expertul în climă al Națiunilor Unite avertizează că avem doar doi ani pentru a salva planeta

RMAG news

Schimbările climatice au un impact teribil asupra planetei deja, de la inundații la incendii de vegetație – dar cât de rău ar putea să fie?

Ei bine, șeful expert în climă al Organizației Națiunilor Unite (ONU) spune că rasa umană are doi ani la dispoziție pentru a reduce la minim efectele cele mai grave ale încălzirii globale sau altfel, relatează Reuters. Rămâne de văzut, desigur, dacă liderii lumii vor lua aminte la avertismentele sale.

Planeta, în pericol

Secretarul Executiv al Convenției-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, Simon Stiell, a făcut avertismentul drastic de curând, în cadrul unui eveniment public desfășurat la Londra.

„Cine exact are doi ani pentru a salva lumea?” a întrebat el. „Răspunsul este fiecare persoană de pe această planetă”.

„Mai avem încă o șansă să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră, cu o nouă generație de planuri naționale de climă. Dar avem nevoie de aceste planuri mai puternice, acum”, a declarat Stiell.

Perioada de doi ani pe care a subliniat-o este o accelerare definitivă, notează Reuters, deoarece experții în climă au spus în mod obișnuit că lumea trebuie să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 pentru ca temperaturile la nivel global să nu depășească 1,5 grade Celsius.

Depășirea acelei limite ar însemna furtuni mai puternice, cred majoritatea cercetătorilor, și ar însemna valuri de căldură mai intense, mai multe pagube în agricultură și alte nenorociri sumbre pentru planetă.

Suntem la limită cu încălzirea globală

În mod nefericit, emisiile de CO2 legate de energie au atins un nou record anul trecut. De asemenea, anul trecut, ONU a emis un raport conform căruia planeta se îndreaptă spre a depăși limita de 1,5 grade până la 2,5 grade Celsius până în anul 2100, chiar dacă guvernele din întreaga lume își respectă planurile actuale de reducere a încălzirii globale. De prisos să spunem că acest lucru este cu adevărat rău.

„Îndemn guvernele să studieze cu atenție constatările raportului și să înțeleagă în cele din urmă ce înseamnă pentru ei și ce acțiuni ambițioase trebuie să întreprindă în continuare,” a declarat Stiell la momentul respectiv, conform NYT.

Ei bine, oamenii de știință au explorat recent soluții radicale, de la sechestrarea carbonului până la tehnica controversată a ingineriei solare, care implică practic pulverizarea atmosferei cu particule în speranța diminuării efectelor încălzirii soarelui și, astfel, menținerea temperaturilor globale mai scăzute.

Dar acestea sunt soluții puțin probabile care ar putea aduce propriile lor consecințe negative nedorite. La un moment dat, totuși, s-ar putea să nu avem prea mult de ales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *