Explicațiile ministrului apărării după ce radarele nu au sesizat dronele rusești picate în Deltă: Au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei

Explicațiile ministrului apărării după ce radarele nu au sesizat dronele rusești picate în Deltă: Au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, miercuri, în Senat, că dronele care au căzut în Delta Dunării la începutul lunii septembrie au pătruns accidental pe teritoriul României, după ce au fost luate la țintă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar ele nu conțineau exploziv.

Grupul USR din Senat a solicitat prezența ministrului apărării la „Ora Guvernului” pentru a da explicații despre dronele căzute în Delta Dunării pe 5 septembrie. Ucraina a avertizat România despre dronele căzute, dar președintele Iohannis a infirmat, pe 5 septembrie, că au căzut drone pe teritoriul românesc.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România”, a afirmat președintele Iohannis la începutul lunii septembrie.

Ulterior, președintele a admis că resturi din dronă au fost descoperite de militari, lucru confirmat și de Ministerul Apărării pe 6 septembrie.

Radare de ultimă generație

„Acțiunile dronelor nu au putut fi observate de către sisteme de supraveghere și avertizare timpurie din motive obiective, care țin de evoluția acestora la înălțimi mici și foarte mici, a suprafețelor de reflecție reduse, precum și din cauza ecranării generate de teren și de infrastructura portuară a Ucrainei. Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a fost explicația oferită, miercuri, de ministrul Tîlvăr senatorilor.

El a precizat că România are în dotare, după achiziții, radare de „ultimă generație”.

Ministrul apărării a subliniat că dronele lansate de Rusia au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar acestea au intrat într-o „evoluție necontrolabilă în vecinătatea țintei”.

„A dus la pătrundere accidentală și căderea în proximitatea României. Nu am sesizat intenții în niciuna din aceste situații, teritoriul României nu a fost vizat, impactul a fost accidental… Impactul dronelor nu s-a soldat cu pierdere de vieți omenești, impactul a fost fără explozie, nu au conținut componente de luptă active, exploziv”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Potrivit acestuia, expertizele tehnice sunt finalizate și au fost trimise Parchetului Militar.

După ce resturi din dronele rusești au căzut în Delta Dunării, România a luat măsuri suplimentare pentru protejarea populației din județele Tulcea, Galați și Brăila și a suplimentat forțele pentru creșterea capacității de supraveghere și intervenție în zona maritimă, aeriană și cibernetică, a afirmat ministrul Tîlvăr în Senat.

O a treia zonă de acțiune a fost reprezentată de creșterea nivelului de reacție din partea forțelor din România și creșterea nivelului de securitate a obiectivelor militare dispuse pe teritoriul național.

Opoziția a criticat bâlbele de comunicare ale MApN și ale președintelui

Narcis Mircescu, senator USR, i-a cerut ministrului apărării să prezinte o situație exactă cu dronele care au zburat pe teritoriul României.

„Îmi doream ca discursul dumneavoastră să mă liniștească, dar nu ați reușit să mă liniștiți până în momentul de față. Spunem că suntem o țară sigură NATO, dar avem drone care zboară deasupra caselor oamenilor. Nu avem o idee câte drone au zburat, nu știm câte drone au fost ale traficanților de țigări sau droguri sau câte drone rătăcite accidental”, a spus senatorul, miercuri, în ședința de plen.

El i-a cerut ministrului PSD să precizeze dacă ministerului i s-a cerut să doboare aparate care au intrat pe teritoriul României.

„A fost o situație jenantă când președintele țării nu a fost informat și mai bine de 24 de ore a susținut informații false. Ce măsuri ați luat în interiorul ministerului ca asemenea situații jenante să nu se mai întâmple?”, l-a întrebat senatorul USR pe ministrul venit să dea explicații în Senat.

Bâlbele de comunicare din partea oficialilor români au fost sancționate și de senatorul UDMR, Turos Lorand.

„A fost o problemă gravă de comunicare. Cetățenii au început să-și piardă încrederea în guvernanți, președinte, pentru două zile unii infirmau prezența dronelor, alții confirmau, două zile autoritățile s-au jucat de-a uite drona, nu e drona”, a spus senatorul UDMR.

El le-a recomandat președintelui Iohannis și Ministerului Apărării să comunice mai des și fără secrete.

PSD și PNL l-au apărat pe ministrul apărării

Nicoleta Pauliuc (PNL), președinta Comisiei de Apărare din Senat, le-a transmis colegilor că pericolul propagandei ruse nu trebuie alimentat în interiorul Parlamentului.„Vă comportați prin această atitudine, prin ceea ce faceți, ducând în derizoriu o temă importantă ca și cum vreți să ne spuneți că Rusia ne atacă, să ieșim să luptăm la baionetă. Domeniul securității nu e unul de circ și spectacol în Parlamentul României”, a susținut Pauliuc.

Ea a reamintit că România beneficiază de cele mai mari garanții de securitate din istoria sa.

Un mesaj similar a venit și din partea liderului grupului PSD din Senat.

„Este un război la graniță, asta trebuie să ne unească, nu trebuie să tragem voturi să încercăm să generăm o stare de neliniște. Este evident că suntem parte a celei mai puternice alianțe, nimic nu poate să fie exclus când ai un conflict la graniță, România nu riscă vreun pericol în acest moment”, a fost poziția lui Lucian Romașcanu.

Ministrul Tîlvăr a revenit la microfon și a spus că situația este sub control, iar toate măsurile necesare au fost luate de statul român pentru a reacționa în fața eventualelor pericole.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *