Extreama-dreaptă din Ungaria anunță că va revendica regiunea ucraineană Transcarpatica dacă Ucraina pierde războiul

Extreama-dreaptă din Ungaria anunță că va revendica regiunea ucraineană Transcarpatica dacă Ucraina pierde războiul

Partidul ungar de extremă-dreapta „Patria noastră” va revendica o regiune din vestul Ucrainei, unde trăiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina își va pierde statalitatea în urma războiul declanșat de Rusia, a declarat sâmbătă seara liderul formațiunii Laszlo Toroczkai, citat de Reuters.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia unei conferințe în care partidul, care are 6 parlamentari din 199 în parlamentul de la Budapesta, a găzduit, printre alții, lideri de extremă dreaptă din Alternativa pentru Germania (AFD) și Forumul Olandez pentru Democrație.

„În ceea ce privește războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pace și o rezoluție prin negocieri”, a spus Toroczkai într-un videoclip postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

„Dacă acest război se termină cu Ucraina care își pierde statalitatea, pentru că asta este posibil, atunci, în calitate de singur partid ungar care a luat această poziție, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el în aplauzele celor prezenți.

Cu o populație de circa 1,2 milioane, potrivit ultimului recensământ, Transcarpatica găzduiește și o circa 32.000 de etnici români, pe lângă minoritățile maghiară, rusă sau slovacă.

Ministerul ungar de Externe și Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la solicitările presei de a oferi o reacție privind revendicările lui Torockzai.

Într-un interviu din decembrie oferit pentru radioul public, premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ministrul de externe Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său Dmitro Kuleba și cu prim-ministrul Denis Shmihal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între Viktor Orban și Volodimir Zelenski.

Budapesta a acuzat în trecut Kievul pe motiv că restricționează drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă.

Luna trecută, toate statele Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au convenit să înceapă discuțiile de aderare la UE cu Ucraina. Liderii blocului au ocolit opoziția lui Orban, făcându-l să părăsească sala când a fost luată decizia finală și astfel nu a fost niciun vot împotrivă care să funcționeze ca veto.

Însă liderii nu au putut învinge rezistența sa de a reînnoi bugetul UE cu o prevedere care să acorde 50 de miliarde de euro Kievului. Subiectul urmează să fie rediscutat la un summit de urgență programat joi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *