Fabrica de divorțuri fictive din Ucraina. Ce mită primeau judecătorii pentru a oferi bărbaților custodia copiilor, ca să evite serviciul militar

Fabrica de divorțuri fictive din Ucraina. Ce mită primeau judecătorii pentru a oferi bărbaților custodia copiilor, ca să evite serviciul militar

Depunând cererea de divorț și mergând în instanță pentru a deveni singurul tutore al copiilor lor, bărbații din Ucraina au fost scutiți de serviciul militar. O investigație NGL Media a arătat că există o adevărată rețea de judecători corupți. Au primit mită de câte 3.500 de dolari pentru fiecare caz pentru a pronunța divorțuri fictive și pentru a oferi custodia celor care vor să scape de mobilizare.

NGL Media a cercetat aproximativ 30.000 de dispute privind tutela în registrele instanțelor din Ucraina, între 2021 și 2023. După ce invazia rusă a început, în februarie 2022, bărbații ucraineni au început din ce în ce mai mult să inițieze astfel de cazuri și să câștige împotriva soțiilor lor.

Bărbații care au custodia exclusivă a unui copil sunt scutiți de mobilizare și au voie să părăsească țara. Legea marțială interzice în mod normal acest lucru ucrainenilor de vârstă militară.

Potrivit art. 26 din Legea „Cu privire la serviciul militar și serviciul militar” și art. 23 din Legea „Cu privire la pregătire și mobilizare”, dacă tatăl crește și întreține singur copilul, acesta primește amânare de la mobilizare până când minorul împlinește vârsta majoratului.

30% dintre cazuri, decise de o singură instanță

Multe dintre procedurile de tutelă care s-au încheiat în favoarea bărbaților în 2023 au fost audiate la aceeași instanță. 30% din cazuri au fost decise de o instanțe din orașul Bilhorod-Dnistrovski (Cetatea Albă, după numele românesc), 80 de kilometri de Odesa.

Bărbați din Kiev, Cernihiv ori Lvov au închiriat apartamente în Bilhorod-Dnistrovski, oraș cu 50.000 de locuitori, pentru a obține rezidența și și-au au angajat avocați locali.

Un exemplu este cuplul de Ihor Kivan și Uliana Verhogliad, ambii 36 de ani. Potrivit deciziei instanței, copilul lor minor locuiește cu tatăl de câțiva ani, iar mama „s-a îndepărtat de la îndeplinirea corectă a obligațiilor de părinte de a crește și întreține copilul”. Pe această bază, Ihor cere „să ia copilul de la mamă, fără privarea de drepturile părintești”, iar judecătorul Serhi Savîțkîi decide în favoarea sa.

Pe de altă parte, rețelele de socializare ale Ulianei arată că este, de fapt. o mamă și o soție grijulie. Ea postează în mod activ fotografii de familie comune în care ea, soțul și fiica ei sunt împreună, își vizitează rudele de Paște sau merg în vacanță în Turcia. Cuplul a refuzat să comenteze.

Sub condiția anonimatului, unul dintre bărbați, care a divorțat fictiv și a primit prin instanță dreptul de a întreține copilul, a declarat că a trebuit să adune declarații scrise de la vecini și de la prieteni că soția sa nu locuia de mult timp cu copiii, deși acest lucru era evident neadevărat.

Mită de 3.500 de dolari pentru fiecare caz

Bărbații au „cumpărat” o decizie favorabilă în litigiile privind custodia pentru echivalentul a 3.500 de dolari.

Ei au plătit această sumă ca parte a onorariului avocaților lor. Aceștia, la rândul lor, au transferat cea mai mare parte a banilor către judecători, „sub formă de mită”, a relatat NGL Media, citând surse din Oficiul Național Anticorupție (NABU).

Oficialii anticorupție au luat acum cunoștință de presupusa fraudă. Anchetatorii suspectează că 4 judecători ai Curții în cauză, președintele Oleksandr Boiarskîi (364 de decizii), Serhi Savîțkîi (312), Valentin Zaveriuha (124) și Iulia Șevchuk (30). precum și mai mulți avocați și intermediari sunt implicați în „rețea”.

Potrivit NABU, organizatorul acestei „scheme” de evitare a mobilizării este Oleksandr Boiarskîi.

„Clienții”, racolați prin Tik Tok ori Telegram

„Cei care doreau să obțină o hotărâre judecătorească fictivă au fost racolați, printre altele, prin publicitate pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok, mesageria Telegram, precum și prin contacte personale”, a declarat unul dintre detectivii NABU care se ocupă de acest caz.

Pe baza numărului mare de hotărâri judecătorești pozitive în astfel de cazuri în favoarea părinților, NGL Media a calculat că, numai anul trecut, judecătorii instanței din Bilhorod-Dnistrovski ar fi obținut circa 3 milioane de dolari.

În 2022, 859 de bărbați au primit hotărâri judecătorești privind rezidența comună și întreținerea copilului în favoarea lor. În 2023, 2.708 de astfel de decizii au fost înregistrate de instanțele ucrainene.

În 2023, instanța din Bilhorod-Dnistrovski a luat 853 de hotărâri în favoarea tatălui cu privire la custodia copilului.

Un judecător a fost deja arestat

Potrivit portalului Anticorruption-Vymir, unul dintre judecători a fost reținut de SBU și NABU în flagrant, în timp ce accepta mita. Judecătorul arestat a fost informat despre suspiciune și riscă până la 10 ani de închisoare, cu confiscarea bunurilor.

Pe 9 ianuarie, perchezițiile au continuat la locuințele altor posibili participanți la schema infracțională și la tribunal.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *