Fermierii români se tem că vor falimenta după ce Comisia Europeană a ridicat embargoul pe importurile de cereale ucrainene și cer ajutorul Guvernului

Fermierii români se tem că vor falimenta după ce Comisia Europeană a ridicat embargoul pe importurile de cereale ucrainene și cer ajutorul Guvernului

Fermierii din România au avertizat cu privire la creșterea concurenței neloiale din cauza cerealelor ieftine venite din Ucraina și au cerut Executivului condus de Marcel Ciolacu să adopte măsuri imediate.

Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat pentru TVR că dacă nu se iau măsuri imediate, sectorul agricol din țara noastră va intra într-un blocaj.

„Guvernul României trebuie să facă o politică pentru a proteja sectorul agricol, este singurul sector care mai produce ceva în România. Importul de produse agricole aduce peste 5 miliarde de euro la deficitul bugetar al României, deci importurile de cereale din Ucraina vor crea mari probleme României. Din punctul nostru de vedere, România va fi cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană”, a spus el.

Fermierul Ștefan Muscă a spus la Antena 3 că agricultorii români se pregătesc de proteste și a acuzat că „am devenit sclavi în propria țară” și „piață de desfacere pentru Ucraina”.

„Dacă suntem în comunitatea europeană, de ce nu primim aceeași subvenție ca țările europene? Noi nu mai avem răbdare! Mai așteptăm, luni, o promisiune a ministrului Agriculturii. Ne-a promis că luni va ieși cu un comunicat, iar dânsul va găsi o rezolvare, altfel noi vom ieși în stradă. Vom bloca tot! Eu nu mai pot să mai aștept. Am devenit sclavi în propria țară. Am devenit piață de desfacere pentru Ucraina”, a spus el.

Fermierii români au amenințat cu blocarea Portului Constanța și a vămilor, dacă restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene nu vor fi prelungite și după 15 septembrie, lucru care nu s-a întâmplat.

Comisia Europeană a decis să ridice embargoul impus în perioada 2 mai-15 septembrie, susținând că „au dispărut denaturările pieţei în cele cinci state membre care se învecinează cu Ucraina”, inclusiv în România.

În acest context, Bulgaria a renunțat la interdicție, dar Slovacia, Polonia şi Ungaria au anunţat că restricţionează în continuare importurile de cereale ieftine din Ucraina, în ciuda deciziei instituției conduse de Ursula von der Leyen.

Guvernul de la București a transmis că „îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor” și că aşteaptă planul de acţiune al Ucrainei pentru exportul de cereale. Potrivit Comisiei Europene, planul trebuie transmis până luni, 18 septembrie.

În urmă cu două săptămâni, Volodimir Zelenski a criticat dur, la Summitul celor Trei Mări de la București, interzicerea exporturilor de cereale ieftine din Ucraina. Liderul de la Kiev a cerut atunci ca Ucraina să nu devină „o țintă economică” și a avertizat că „dacă va fi nevoie, vom lupta și în tribunalele internaționale”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *