Cât costă un kilogram de carne de miel pentru Paște 2024? „Mielul dobrogean, mai bun de la an la an!”

Cât costă un kilogram de carne de miel pentru Paște 2024? „Mielul dobrogean, mai bun de la an la an!”

Pe 5 mai, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele, iar ciobanii au început să vină în piețe cu carne proaspătă de miel. Datorită vremii cu temperaturi pozitive, crescătorii au început deja sacrificarea animalelor și nu duc deloc lipsă de clienți: „Mai bine din timp, că după începe balamucul”.

Carnea de miel este cea mai consumată în perioada Paștelui. Iar halele de carne din piețele bucureștene au început să fie ocupate de crescătorii de miei. La fel și în raioanele marilor magazine.

În hala din piața Obor, aproape toate tarabele de carne au început să aducă și carne de miel. 

Prețul pentru un kilogram de miel costă în cea mai mare piață bucureșteană 36 de lei kilogramul. 

Pulpa de miel este un pic mai ieftină și gospodinele o pot cumpăra la prețul de 33 de lei.

Pulpa de miel, de la 32,9 lei kg

„Pomană curată, mai ieftin ca la supermarket”

„Mielul dobrogean, mai bun de la an la an!”, este reclama cu care o vânzătoare își laudă marfa. 

„Am dat doi mieluți în juma de oră. Ăsta-i mielul dobrogean, calitate adevărată. Nu mai stați că nu mai apucați. Pomană curată, mai ieftin ca la supermarket. Cu 32 de lei unde mai găsești pulpa de miel? Haide, doamnă că e calitate mare de tot”, spune aceasta.

În piață există comercianți care vând miel doar în viu. Direct de la sursă, de la poarta omului, mielul se cumpără cu 20 de lei kilogramul în viu. 

Dacă există doritori care vor să-l primească în piață sau să-l livreze ciobanii direct acasă, prețul crește cu până la zece lei. 

„Am avut clienți care mi-au cerut miei și i-am livrat direct la curte. Negociem și ne înțelegem”, explică un cioban din Teleorman. Care pe lângă carne proaspătă de miel a venit în târg cu brânză, lapte și smântână.

Sfertul de miel posterior cu cap costă 56 de lei kilogramul

Carnea de miel a început să apară și în marile lanțuri de supermaketuri. 

Sfertul de miel posterior cu cap costă 56 de lei kilogramul, același preț și pentru sfertul anterior de miel. 

Dacă vorbim de organe, prețul pentru un kilogram este de 57 de lei, iar drobul deja ambalat se vinde cu 34 de lei. 

Mielul vândut în marile magazine este din România, iar fiecare bucată ambalată are în jur de două kilograme. 

În alte magazine, prețul variază și poate ajunge până la 60 de lei pentru kilogramul de pulpă de miel, tocmai bun de băgat la cuptor. Crescut în comuna Dragalina, din județul Călărași. 

La o bucată de 3,5 kilograme, gurmanzii trebuie să plătească peste două sute de lei.

Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, într-un an, 3 kilograme de carne de miel. 

„Exportăm între cinci şi şase milioane de capete pe an”

Întrebat de prețul mielului pentru actualele Sărbători Pascale, ministrul agriculturii, Florin Barbu, prezent la o emisiune, a făcut câteva precizări.

„Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada Sărbătorilor Pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent, astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru”, a spus acesta la Prima TV.

Ministrul a precizat că anul trecut, kilogramul de carne de miel „a fost undeva la 25 de lei”.

Iar întrebat dacă prețul va fi mai mare, acesta a răspuns: „Dacă în calitatea mea de ministru dau un preţ, sigur că voi influenţa piaţa. Sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect”. 

Și a mai ținut să spună: „17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci şi şase milioane de capete pe an. Suntem o forţă în sectorul ovin. În ţările arabe, 90% din import se face din România”.

Anul acesta, mielul se vinde cu 35,9 lei kg

La Botoșani, mielul pleacă de la 22 de lei

De exemplu, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani se vor scoate la vânzare 600 de miei, la prețul de 22,03 lei/kg în viu, fiecare exemplar având în medie 30 de kilograme. 

„Orice altă variantă de preț mai mare înseamnă speculă, mai mică înseamnă pierderi în rândul fermierilor. Recomandăm consumatorilor să se îndrepte spre fermierul botoșănean pentru a menține și susține producția locală”, a transmis directorul unității de cercetare, Ionică Nechifor.

De ce se consumă carne de miel de Paște? 

Mielul este unul dintre simbolurile de Paște, prima menționare a acestuia fiind făcută în Vechiul Testament, conform celor de la Curentul.md.

Simbolul mielului este strâns legat de ideea de sacrificiu. Iar tradiția sacrificării mieilor exista la evrei cu mult înaintea nașterii lui Iisus ca semn de prețuire față de Dumnezeu. Acest simbol a fost preluat și de creștini, Sfântul Ioan Botezătorul numindu-l pe Hristos „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *