Filmul mazilirii lui Cătălin Cîrstoiu. Detalii din culisele ședinței de 15 ore

Filmul mazilirii lui Cătălin Cîrstoiu. Detalii din culisele ședinței de 15 ore

Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu a fost doar o problemă de timp în coaliție, în condițiile în care primele tensiuni au apărut la începutul lunii aprilie, însă a fost nevoie de trei săptămâni pentru ca PSD și PNL să-l îndepărteze și să meargă pe variantele Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

De o ședință de 15 ore au avut nevoie liderii coaliției pentru a decide că nu mai continuă în cursa pentru Primăria Bucureștiului cu Cătălin Cîrstoiu. Cu toate că timp de cinci ore l-au avut lângă ei, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au reușit să-l înduplece pe Cîrstoiu să-și anunțe retragerea. Până în ultimul moment, medicul le-a transmis că este un învingător și nu renunță fără luptă.

„Nu am luat decizia de a face un pas înapoi pentru că un medic nu abandonează niciodată. În fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici. Ei au puterea de a face ceva sau nu pentru București”, a transmis Cătălin Cîrstoiu într-un mesaj pe Facebook.

Culpă comună

Niciunul dintre liderii coaliției nu a ieșit în față să-și asume greșeala. Paul Stănescu, secretar general al PSD și politician experimentat, a explicat că aceasta e comună. „E greșeala noastră, a tuturor. Nu domnul Ciolacu l-a adus de acasă pe domnul Cîrstoiu, stim cu toții. Am avut intenție bună, dar lucrurile au luat-o în altă parte, din păcate, pentru domnul Cîrstoiu”, a afirmat marți Stănescu. Mai mult, Stănescu a arătat cu degetul și spre lipsa de experiență politică a lui Cîrstoiu.

Liderii nu au vorbit deloc de improvizația de luni. Potrivit informațiilor Libertatea, în cele 15 ore de discuții, au fost luați în calcul ca variante pentru Capitală nume ca Streinu-Cercel, Daniel Zamfir, Rareș Bogdan și Adrian Cioroianu, pe lângă deja consacrații candidati de „moment” Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

În timpul negocierilor, în rândul liberalilor circula și o glumă, povestită pentru Libertatea de unul dintre liderii PNL: „Are cineva numărul de telefon al lui Marian Munteanu?”. O ironie amară cu referință la situația din 2016, când PNL a intrat în panică după retragerile lui Cristian Bușoi și Ludovic Orban. În cele din urmă, nici independentul Marian Munteanu nu a ajuns pe buletinele de vot, candidatul final al PNL fiind Cătălin Predoiu care a ieșit pe locul trei, după Gabriela Firea și Nicușor Dan.

Până la urmă, ajunși în situația în care nu aveau pe cine să pună, Ciolacu și Ciucă, la propunerea celui dintâi, au hotărât ca șefii de organizații, Firea și Burduja, să își asume acest rol.

Primele fricțiuni

La începutul lunii aprilie au apărut primele tensiuni între Cătălin Cîrstoiu și alianța PSD-PNL. Atunci medicul le-a transmis liderilor Coaliției că nu se simte susținut. Liberalii și social-democrații, abonați la susținerea mediatică a televiziunilor, n-au mișcat un deget pentru Cîrstoiu. Mai mult, la nici două săptămâni de la anunțarea medicului drept candidat comun al Coaliției, pe 20 martie, sprijinul logistic și cel de imagine din partea celor două partide a început să scadă.

Ruptura a devenit vizibilă pe 8 aprilie, când a existat o întreaga harababură privind cine se ocupă și cine nu se ocupă de partea de comunicare a candidatului Cătălin Cîrstoiu. În acea zi, medicul a fost trimis la două televiziuni, Antena 3 și România TV, apariții negociate fără o coordonare în cadrul așa zisei echipe de comunicare. După acest moment, interviurile la tv s-au rărit. Conform unor informații obținute de Libertatea, PDS și PNL nu l-au mai trecut pe Cîrstoiu pe lista „aparițiilor”, iar atunci televiziunile au început să-l ia în colimator pe medic.

Inclusiv seria de evenimente de partid la care a fost invitat Cîrstoiu a fost limitată. Acesta a participat la alegerile de la PNL Sector 4 (8 aprilie), la alegerile PSD București (9 aprilie), apoi la PNL București pe 10 aprilie. Exact în acea perioadă, Constantin Toma, primarul Buzăului și președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, sublinia public faptul că medicul desemnat de Coaliție nu e ajutat și nu există încă materiale publicitare cu acesta.

Așteptat o săptămână să se retragă

Cîrstoiu a mai fost scos să facă mișcare de PNL Sector 3 pe 13 aprilie, apoi pe 15 aprilie în Coaliție s-a luat decizia amânării depunerii candidaturii până pe 22, când erau în țară atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă, în condițiile în care premierul era plecat în vizită în Qatar.

A urmat solicitarea lui Marcel Ciolacu referitoare la organizarea de către Cătălin Cîrstoiu a unei conferințe de presă în care să explice controversele legate de activitatea sa, moment pe care unii l-au interpretat ca o invitație către medic de a se retrage din cursa electorală. Era deja mai mult ca evident că susținerea lui Cîrstoiu din partea coaliției nu mai exista. Cu toate acestea, medicul nu s-a retras.

Prin urmare, efemerul candidat a fost lăsat fără vehicul electoral luni seară, iar PSD și PNL trebuie să strângă semnăturile și să depună dosarele de candidatură la BEC până marți 30 aprilie, când este ultima zi.

După lunile de șovăieli și răzgândiri, inclusiv Marcel Ciolacu a ajuns la concluzia că decizia PSD și PNL să meargă cu proprii candidați la alegerile din București „este soluția corectă”, iar Gabriela Firea a fost în reevaluată în doar câteva ore.

Panourile cu Cătălin Cîrstoiu au început să fie demontate FOTO Facebook Cristian Preda

Nici pierderile nu sunt mari. Potrivit informațiilor Libertatea, Coaliția comandase doar bannere pentru Cîrstoiu, foarte puține fiind puse în Capitală, pentru că era așteptat deznodământul candidaturii medicului. Acum, în București a început operațiunea de demontare a bannerelor, după cum arată și fotografia publicată de fostul europarlamentar Cristian Preda.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *