Filosoful Pascal Bruckner, după revoltele violente care au urmat uciderii tănărului Nahel: Franța se îndreaptă spre abis

Filosoful Pascal Bruckner, după revoltele violente care au urmat uciderii tănărului Nahel: Franța se îndreaptă spre abis

Filosoful francez Pascal Bruckner, 74 de ani, a comentat, într-un interviu pentru Le Figaro, preluat de Bild, violențele care au cuprins toată Franța, după ce Nahel, un tânăr de 17 ani, a fost ucis marți, 27 iunie, de un polițist, după ce nu a răspuns somațiilor de a opri mașina. „Moartea lui a fost doar un pretext”, spune intelectualul.

Violența din suburbii „era omniprezentă, forma coloana sonoră a vieții de zi cu zi”. iar acum se desfășoară „la scară mare”.

„Moartea unui polițist ars de un cocktail Molotov nu declanșează nicio emoție”, cu excepția faptului că unii strigă că este „un pui la grătar” și „aplaudă”, afirmă Bruckner.

El nu este surprins de revoltele violente. „Banlieues”, suburbiile metropolelor deseori locuite de migranți, sunt „ignorate sau disprețuite” de restul Franței.

Furia lor ar putea fi interpretată „ca un strigăt de iubire dezamăgită, un mod de a spune: Suntem aici, existăm”.

Acestea sunt banlieues: nu un corp străin în republică, ci o oglindă în expansiune a pasiunilor franceze, un rezervor de talent și de energie, dar și de potențială barbarie – rasism, antisemitism, homofobie – un vas pentru cele mai rele instincte ale populației.

Pascal Bruckner:

Paradoxul „despre aceste revolte populare” este că „pedepsesc în primul rând oamenii, ale căror condiții de viață le înrăutățesc”. Au accelerat „încapsularea unui număr de comunități” care erau deja separate de restul țării.

Deși au existat focare repetate de violență de aproape 20 de ani, Bruckner vede o nouă dimensiune în revoltele actuale: „Ceea ce s-a schimbat în ultimii 20 de ani este apariția unui insurgent de ultrastânga, empatic cu islamiștii radicali și antisionist turbat, adică antisemit”.

Filosoful dă vina și pe elita franceză pentru acest lucru. „Încă de la filmul lui Mathieu Kassovitz, „La Haine”, din 1995, a fost clar cât de mult mass-media, show-business-ul și mulți intelectuali de stânga sunt fascinați de sălbăticia (…) bandelor”.

Bruckner continuă: Orice pretext este suficient de bun pentru a justifica brutalitatea insurgenților și mai ales alibiul „rasismului sistemic”, chiar dacă „statul francez este inerent și constituțional antirasist”.

Reproșul său către Verzi și Stânga: au vrut să „facă Franța neguvernabilă dacă nu o pot guverna”.

Intelectualul se teme de o întărire a partidelor de dreapta și de o radicalizare în suburbiile care sunt locuite de migranți: „Mână în mână, cele două extreme se îndreaptă spre abis”.

Uciderea adolescentului, care a fost filmată, a reaprins nemulțumirile de lungă durată privind violența și rasismul poliției. Macron a negat că există rasism sistemic în agențiile franceze de aplicare a legii.

Un polițist în vârstă de 38 de ani a fost acuzat de uciderea voluntară a lui Nahel și a fost arestat preventiv.

De-a lungul a șase zile zile, protestatarii au incendiat 2.000 de vehicule și peste 200 de polițiști au fost răniți.

Peste 700 de magazine, supermarketuri, restaurante și sucursale bancare au fost sparte, jefuite sau arse complet.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *