Forțele americane au împiedicat Teheranul să sechestreze două petroliere în apropiere de Oman. Marina iraniană a fugit la sosirea unui distrugător american

Forțele americane au împiedicat Teheranul să sechestreze două petroliere în apropiere de Oman. Marina iraniană a fugit la sosirea unui distrugător american

Armata americană a anunțat miercuri, 5 iulie, că a blocat încercările marinei iraniene de a sechestra două petroliere comerciale în apele internaționale din largul Omanului, inclusiv într-o situație în care iranienii au deschis focul asupra uneia dintre nave, informează AFP, potrivit France24.

US Navy:Iran tried to seize two oil tankers near the Strait of Hormuz & fired shots. pic.twitter.com/CBCVUFB4l0

— Clash Report (@clashreport) July 5, 2023

Teheranul a intensificat acțiunile împotriva petrolierelor din regiune după ce Statele Unite au înăsprit sancțiunile asupra exporturilor de petrol ale Iranului și a altor domenii ale economiei sale.

Iranienii au încercat să captureze TRF Moss, o navă aflată sub pavilionul Insulelor Marshall, și câteva ore mai târziu petrolierul Richmond Voyager, aflat sub pavilion Bahamas, în ambele cazuri forțele iraniene fugind după ce un distrugător american a apărut la fața locului, a precizat Comandamentul Central al SUA, într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că miercuri, la ora locală 1:00, o navă iraniană s-a apropiat de TRF Moss în Golful Oman. “Nava iraniană a părăsit locul când distrugătorul cu rachete ghidate USS McFaul al Marinei americane a sosit la fața locului”, a adăugat Comandamentul Central al SUA.

Aproximativ trei ore mai târziu, Marina SUA (US Navy) a primit un apel de urgență de la Richmond Voyager, care se afla la peste 32 de kilometri (20 de mile) de coasta Muscat, precizează comunicatul.

O altă navă navală iraniană se afla în apropierea petrolierului și i-a transmis acestuia să se oprească.

Înainte de sosirea distrugătorului USS McFaul, “personalul iranian a tras rafale multiple și lungi atât cu arme de calibru mic, cât și cu arme aflate în dotarea echipajului”, menționează Comandamentul Central.

Mai multe gloanțe au lovit corpul petrolierului, dar nu s-au înregistrat victime sau daune semnificative.

Comandamentul Central a mai anunțat că, din 2021 încoace, Iranul a “hărțuit, atacat sau confiscat” aproape 20 de nave comerciale sub pavilion internațional, “reprezentând o amenințare clară la adresa securității maritime regionale și a economiei globale”.

Sancțiunile americane înăsprite, care au ca scop reducerea veniturilor din exporturi ale Iranului, au determinat Statele Unite să confiște petroliere controlate de Iran și transporturi de țiței către alte țări.

Dar aceste confiscări au avut loc în timp ce Statele Unite încearcă să implice Teheranul în unele dintre problemele care divizează cele două țări, cea mai mare dintre acestea fiind restabilirea acordului din 2015 prin care Iranul a acceptat limitări ale programului său nuclear.

Recent, Omanul a inițiat discuții indirecte între cele două părți, despre care se credea că se vor concentra în mare parte pe eliberarea americanilor aflați în detenție în Iran.

În aprilie, Iranul a capturat două petroliere, în decurs de doar o săptămână, în sale apele regionale.

Într-unul dintre incidente, comandouri ale marinei iraniene, transportate cu elicopterul, au coborât în rapel pe puntea unui petrolier aflat sub pavilionul Insulelor Marshall, Advantage Sweet, în Golful Oman.

În 2019, Gardienii Revoluției iraniene au confiscat petrolierul Stena Impero, sub pavilion britanic, în Strâmtoarea Ormuz, pentru că acesta ar fi intrat în plin într-o barcă de pescuit, și l-au eliberat două luni mai târziu.

În 2021, Iranul a eliberat un petrolier sud-coreean pe care îl reținuse luni de zile, pe fondul unei dispute legate de mai multe miliarde de dolari pe care Seulul le-a confiscat.

Iar în mai 2022, Iranul a sechestrat două petroliere grecești, după ce un petrolier sub pavilion rusesc care transporta țiței iranian a fost sechestrat cu o lună mai devreme în apropiere de Atena. Cele două nave au fost eliberate în noiembrie.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *