Fosila intactă a unei broaște țestoase cu cap uriaș, din perioada Jurasic, descoperită în Germania

Fosila intactă a unei broaște țestoase cu cap uriaș, din perioada Jurasic, descoperită în Germania

Au fost descoperite puține fosile complete ale acestui tip de țestoase marine din Jurasic, numită Solnhofia parsonsi. Cu toate acestea, oamenii de știință au indicat recent o fosilă remarcabilă care are toate membrele, dezvăluind pentru prima dată forma și structura extremităților broaștei țestoase, scrie CNN.

Toate speciile de broaște țestoase marine de astăzi au înotătoare alungite și rigide pentru a le propulsa prin adâncurile oceanului. Dar membrele fosilei nou descrise erau mai butucănoase decât cele ale țestoaselor marine moderne în raport cu dimensiunea corpului său.

Aceste membre mai scurte sugerează că S. parsonsi a înotat în apele de coastă și nu în largul oceanului, au raportat oamenii de știință pe 26 iulie în revista PLOS One.

Fosilele acestei broaște țestoase marine au fost descoperite pentru prima dată în anii 1970, dar noul specimen „este cel mai bine conservat individ din această specie”, a declarat autorul principal al studiului, Felix Augustin, doctorand la departamentul de geostiințe al Universității din Tübingen, Germania.

„Este primul care păstrează craniul complet, carapace completă și, de asemenea, toate cele patru membre complete”.

Când era în viață, țestoasa S. parsonsi măsura aproximativ 30 de centimetri de la nas la coadă, iar capul său era „relativ mare” – craniul măsura aproximativ 10 centimetri, a declarat Augustin pentru CNN.

Un craniu atât de mare ar fi putut fi util pentru a sfărâma carapacele dure ale crustaceelor și moluștelor care trăiesc pe fundul apei, dar astfel de concluzii sunt „foarte speculative în acest moment”, deoarece paleontologii nu au găsit încă dovezi directe ale regimului alimentar al broaștei țestoase dispărute.

Fosila a fost excavată în 2014 dintr-o carieră de calcar din sud-estul Germaniei, într-un sit bogat în fosile din ultima parte a perioadei jurasice (acum 199,6 milioane până la 145,5 milioane de ani).

Numeroase fosile din aceste ecosisteme de coastă bogate și diverse se găsesc în depozitele de calcar cu granulație fină cunoscute sub numele de „plattenkalk” în sudul Germaniei.

Astfel de roci sunt cunoscute pentru conservarea fosilelor în cele mai mici detalii, iar cariera din care a fost dezgropată broasca țestoasă a dat deja numeroase exemple de animale și plante marine, precum și fosile de dinozauri și pterozauri tereștri.

Dar, deoarece situl este relativ nou, multe dintre aceste fosile nu au fost încă studiate și descrise științific și mai sunt multe de învățat despre fiecare specie în parte și despre habitatul de coastă în care au coexistat acum milioane de ani, a declarat Augustin.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *