FOTOREPORTAJ. „Berbecul nu-l dau nici cu 3.000 de euro, banii jos”. Mii de persoane au vizitat târgul Indagra, iar Nicolae Ciucă și-a cumpărat slănină și cârnați

FOTOREPORTAJ. „Berbecul nu-l dau nici cu 3.000 de euro, banii jos”. Mii de persoane au vizitat târgul Indagra, iar Nicolae Ciucă și-a cumpărat slănină și cârnați

E weekend plin la Romexpo, acolo unde are loc până duminică cel mai cunoscut eveniment agricol din România, Indraga, târg unde participă aproape 600 de firme din 23 de ţări, inclusiv Coreea de Sud sau Liban

Printre grătare pline cu mici, cârnați și pastramă proaspătă de berbecuț, lumea se oprește să cumpere struguri direct de la sursă, dar cei mai mulți se înghesuie la o sticlă de must proaspăt. 

„Prețurile sunt mai mari ca la Obor”, se plânge un vizitator. Dar tot se cumpără. „Cum să dai domne 20 de lei pe kilogramul de struguri? Ce-s auriți?! Mă duc la mine-n piață și îi iau cu 12 lei”, spune un altul.

20 de lei costă biletul de acces la târg

Cozile cele mai mari sunt la tarabele cu mâncare. „La botul calului, totul e proaspăt”, e mesajul cu care vânzătorii îi ademenesc pe clienți, într-o sâmbătă călduroasă, pe final de octombrie.

„Dacă n-ai ajuns la Dedulești la mici, au venit mici la tine. Hai, la masă, poftiți de gustați”. Opt lei cu pâine și muștar. Și vânzătorii nu duc deloc lipsă de clienți. „Vindem cârnați, ceafă, pastramă, tochitură. Avem de toate pentru toți și pentru toate gusturile. Poftiți!”, transmite un comerciant.

Chiar dacă la ediția din acest an sunt prezente aproape 600 de firme care au stand la Romexpo, corturile cu animale sunt cele mai vizitate. Sunt exact la intrarea în târg. Pentru acces tichetul costă 20 de lei. 

Cozi la tarabele cu mâncare

Negocieri serioase pentru un animal

Iar în cele cinci corturi destinate animalelor, vizitatorii găsesc de la iepuri, găini, cocoși și porumbei până la cai, văcuțe, oi și berbeci.

Totul e de vânzare și se negociază pentru fiecare exponat. „Toată familia mea se ocupă de creșterea și vânzarea porumbeilor de când ne știm. A plecat totul ca o joacă. Aveam la început zece porumbei, iar acum am ajuns pe la 300 de porumbei”, spune unul dintre comercianți. 

La un cort distanță e în plină negociere vânzarea unui berbec. „Cât e berbecul?”. „Nu-l dau nici pe trei mii de euro banii jos”. „Hai, domne, că nu-i mașină…”. „Mai mă gândesc dacă-l las la 5.000 de euro”. Cam așa decurge o discuție între un crescător de animale venit din zona Aradului la București. 

Pe un berbec un crescător a cerut 5.000 de euro

„Trage de timp ca să-l vândă mâine, dar mi-e că rămâne cu el”, vine replica cumpărătorului. E dezamăgit ca n-a pus mâna pe berbec: „Voiam să-l iau, dar nici 3.000 de euro nu dau pe el”.

Vizită neanunțată a fostului premier

Potrivit organizatorilor, târgul din acest an „aduce în prim plan tehnologiile viitorului din sectorul agricol şi inovaţiile din horticultură, viticultură şi zootehnie, şi este dedicată atât companiilor de profil din România, cât şi celor din străinătate”. 

Printre vizitatori s-a aflat și Nicolae Ciucă, șeful PNL și președintele Senatului. Acesta a făcut o vizită neanunțată vineri, apoi și-a lăsat impresiile pe contul personal de Facebook. 

„Am vrut să fiu și anul acesta alături de fermierii români la târgul Indagra. Am încredere că agricultura și industria alimentară se vor dezvolta în același ritm susținut cu ajutorul fondurilor europene și că vom putea ajunge, foarte curând, la obiectivul pe care l-am trasat când eram premier: echilibrarea balanței comerciale între importurile și exporturile alimentare ale țării”, a scris acesta.

Politicianul nu a plecat cu mâna goală și a cumpărat cârnați, slănină, dar și alte produse din carne. În cadrul târgului fiind mai multe tarabe cu produse tradiționale vândute de producători locali.

Marcel Ciolacu: „Să continuăm investiţiile”

La târgul de la Indagra a fost prezent și premierul Marcel Ciolacu. Acesta a vizitat evenimentul sâmbătă, după prânz.

„Să continuăm investiţiile şi, mai ales, să vedem ce proiecte o să prindem în viitorul buget al României, pentru că în acest moment, după cum ştiţi, am început construcţia bugetului pentru 2024 şi, în funcţie de solicitări, vedem cât de eficienţi suntem pe anumite proiecte”, a declarat Ciolacu, citat de News.ro.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *