Fragmente din submersibilul Titan, în care au murit cinci oameni, au fost recuperate din ocean și aduse la suprafață

Bucăți din submersibilul turistic Titan, care a făcut implozie în timpul unei scufundări către epava Titanicului, au fost aduse la țărm miercuri, în Newfoundland, pe coasta de est a Canadei, relatează BBC, The Guardian și postul canadian CBC.

Fragmentele recuperate au fost descărcată de pe nava Horizon Arctic în portul St John’s, la zece zile după ce submersibilul a dispărut, cu cinci oameni la bord. Horizon Arctic transporta Odysseus, un vehicul operat de la distanță care a pus capăt misiunii de salvare atunci când a reperat resturi pe fundul oceanului la câteva sute de metri de epava Titanicului.

Recuperarea resturilor este o parte crucială a investigațiilor privind „implozia catastrofală” a Titan, așa cum a fost descrisă de oficialii de la Garda de Coastă a SUA.

Unul dintre experții cu care Garda de Coastă s-a consultat în timpul căutărilor a declarat că analiza materialului fizic al resturilor recuperate ar putea dezvălui indicii importante despre ce s-a întâmplat cu Titan.

„Cu siguranță, toate instrumentele de pe orice vehicul de mare adâncime înregistrează date. Ele transmit date. Așa că întrebarea este dacă există date disponibile. Și nu știu răspunsul la această întrebare”, a declarat Carl Hartsfield de la Woods Hole Oceanographic Institution.

Looks like nose of #Titan being lifted off Horizon Arctic pic.twitter.com/OZuClp7JAt

— Heather Gillis (@HeatherMGillis) June 28, 2023

În imaginile din momentul descărcării resturilor se văd bucăți de metal din submersibil, acoperite cu prelate și care sunt ridicate de macarale.

Oficialii Gărzii de Coastă americane au declarat au fost găsite cinci bucăți mari și că printre resturi se află cadrul de aterizare al submersibilului și un capac din spate.

Anchetatorii ar putea încerca să refacă nava, potrivit unui expert în investigații marine citat de CBC News.

„La fel ca în cazul unui accident aviatic, ar putea încerca să reasambleze submersibilul, să așeze piesele ca într-un puzzle, pentru a determina unde a fost punctul de defecțiune. În cazul unei implozii masive, aceasta nu va fi o sarcină ușoară, pentru că o mare parte din ambarcațiune s-ar fi dezintegrat”, a declarat Tom Maddox, fondator și director executiv al Underwater Forensic Investigations.

Titan a fost declarat pe 22 iunie ca fiind distrus în adâncurile oceanului, în momentul în care a pierdut comunicațiile, toate cele cinci persoane de la bord fiind declarate decedate. Contactul cu submersibilul a fost pierdut pe 18 iunie, la aproximativ două ore de la scufundare.

Căutările au durat patru zile, inițial crezându-se că Titan a dispărut în adâncuri. În acele zile, operațiunea era considerată una contracronometru, în condițiile în care persoanele de la bord nu aveau la dispoziție oxigen decât pentru 96 de ore.

Resturile submersibilului au fost localizate la aproximativ 3.810 metri sub apă și la aproximativ 488 de metri de Titanic, pe fundul oceanului, a anunțat Garda de Coastă.

La bordul Titan se aflau directorul executiv și pilotul OceanGate, Stockton Rush, doi membri ai unei familii pakistaneze proeminente, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, miliardarul britanic Hamish Harding și expertul francez în Titanic Paul-Henri Nargeolet.

OceanGate Expeditions, compania care a deținut și operat Titan, are sediul în SUA, dar submersibilul era înregistrat în Bahamas. OceanGate are sediul în Everett, Washington, dar și-a închis activitatea când a fost găsit Titan.

Foto: Profimedia

 Read More 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *