Generalii de la vârful armatei ruse, absenți din spațiul public. „Rebeliunea lui Prigojin, pretext pentru o epurare masivă”

Generalii din fruntea armatei Rusiei au dispărut din atenția publică în urma revoltei din weekend a grupării Wagner, menită să răstoarne conducerea militară a țării, pe fondul unui demers al președintelui Vladimir Putin de a-și reafirma autoritatea și a unor rapoarte neconfirmate despre cel puțin o arestare, relatează Reuters.

Valeri Gerasimov, șeful armatei ruse, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la revolta de sâmbătă, când șeful grupării de mercenari, Evgheni Prigojin, a cerut predarea lui Gerasimov. El nu a mai fost menționat într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din 9 iunie.

Gerasimov, în vârstă de 67 de ani, conduce operațiunile Rusiei în războiul din în Ucraina și este deținătorul uneia dintre cele trei „serviete nucleare” ale Rusiei, potrivit unor analiști militari occidentali.

Corespondenți militari anunță arestarea generalului Surovikin

Absent din spațiul public este și generalul Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă pentru tacticile sale agresive în conflictul din Siria. El este comandant adjunct al forțelor ruse din Ucraina.

O relatare a New York Times, bazată pe un briefing al serviciilor de informații americane, preciza marți că generalul știa din timp de rebeliunea lui Prigojin și că autoritățile ruse verifică dacă este complice. Miercuri, Kremlinul a minimizat relatarea, spunând că au existat și vor exista multe speculații și bârfe.

Versiunea în limba rusă a publicației independente Moscow Times și un blogger militar au anunțat arestarea lui Surovikin, în timp ce alți corespondenți militari au spus că el și alți ofițeri superiori au fost audiați cu privire la o posibilă implicare în rebeliune. Relatarea despre arestare nu a fost confirmată independent.

Surovikin, adjunctul lui Gerasimov, a fost văzut ultima oară sâmbătă, când a apărut într-un videoclip în care i-a cerut lui Prigojin să-și oprească revolta. Atunci, el părea epuizat și nu era clar dacă vorbea sub constrângere.

Miercuri seara au existat rapoarte neconfirmate din presa rusă că Surovikin a fost încarcerat în centrul de detenție Lefortovo din Moscova, după ce a fost arestat.

Alexei Venediktov, un jurnalist bine conectat la vârful puterii, a spus – fără a-și cita sursele – că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de sâmbătă și că și bodyguarzii lui nu spun nimic.

Prigojin, care a petrecut luni întregi defăimindu-i pe Shoigu și Gerasimov pentru presupusa lor incompetență în războiul din Ucraina, l-a lăudat frecvent pe Surovikin, care este larg respectat în armată pentru experiența sa în Cecenia și Siria.

„Epurare în curs”

Rybar, un canal influent de pe Telegram condus de un fost ofițer de presă al Ministerului rus al Apărării, a declarat că o epurare este în curs, întrucât autoritățile încearcă să elimine personalul militar despre care se consideră că a dat dovadă de „o lipsă de hotărâre” în înlăturarea revoltei. Ea vine după unele relatări privind militari care nu s-au implicat în oprirea luptătorilor Wagner în primele momente ale revoltei când au revenit pe teritoriul Rusiei.

„Insurgența armată a companiei militare private Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forțelor armate ruse”, a spus Rybar.

O astfel de mișcare, dacă va fi confirmată, ar putea schimba modul în care Rusia desfășoară războiul în Ucraina și ar putea provoca tulburări într-un moment în care Moscova încearcă să împiedice o contraofensivă ucraineană. De asemenea, ar putea cimenta sau ridica pozițiile altor personalități militare și de securitate considerate loiale.

Unii analiști militari și politici ruși și occidentali cred că ministrul apărării Serghei Șoigu, un vechi aliat al lui Putin, pe care Prigojin a vrut să-l doboare, alături de Gerasimov, din cauza presupusei sale incompetențe, ar putea fi acum mai sigur pe funcția sa.

„Cred că el (Prigojin) se aștepta de fapt să se facă ceva în privința lui Șoigu și Gerasimov, ca Putin să decidă în favoarea lui”, a scris, pe Twitter, Michael Kofman, specialist militar rus la think tank-ul Carnegie Endowment.

„În schimb, răzvrătirea lui ar fi asigurat continuarea mandatului lor, în ciuda faptului că erau universal recunoscuți ca incompetenți și detestați pe scară largă în interiorul forțele armate ale Federației Ruse”, mai precizează Kofman.

Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale care a fost garda de corp al lui Putin, pare a fi un alt beneficiar, după ce a apărut în public pentru a spune că oamenii săi sunt gata să „reziste până la moarte” pentru a apăra Moscova de Wagner. El a vorbit despre posibilitatea de a obține arme grele și tancuri pentru forțele sale în urma revoltei.

 Read More 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *