Germania își propune să aibă o armată „pregătită de război”, în prima schimbare majoră a doctrinei sale militare și strategice din 2011 încoace

Germania își propune să aibă o armată „pregătită de război”, în prima schimbare majoră a doctrinei sale militare și strategice din 2011 încoace

Invazia Rusiei în Ucraina forțează Germania să își transforme armata într-o forță de luptă puternică și bine finanțată, axată pe apărarea țării și a aliaților din NATO, a declarat vineri, 10 noiembrie, cancelarul german, potrivit Politico.

„Astăzi, nimeni nu se mai poate îndoi serios de ceea ce noi, în Germania, am evitat mult timp, și anume că avem nevoie de un Bundeswehr (armata germană, n.r.) puternic”, a declarat Olaf Scholz, în cea de-a doua zi a unei conferințe politico-militare care a prezentat schimbarea profundă a gândirii strategice a Berlinului.

„Ordinea noastră de pace este în pericol”, a avertizat el, menționând de asemenea războiul dintre Hamas și Israel și adăugând că Germania are nevoie de „o schimbare de curs pe termen lung, permanentă”.

Dar pentru a apăra Germania și aliații săi, armata germană, sau Bundeswehr, „trebuie să fie modernizată pentru acest lucru. Numai un Bundeswehr atât de puternic (…) poate, în cele din urmă, să prevină ce este mai rău să se întâmple”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius. „Avem nevoie de un Bundeswehr care să se poată apăra și să poarte un război pentru a ne apăra securitatea și libertatea”, a continuat ministrul german.

Inamicul din noua doctrină, identificat clar: Rusia

Cum se poate ajunge acolo a fost detaliat într-o nouă doctrină militară și strategică, de 34 de pagini.

Schimbarea de gândire este evidentă încă de la primul paragraf al textului: „Războiul s-a întors în Europa. Germania și aliații săi trebuie să se confrunte din nou cu o amenințare militară. Ordinea internațională este atacată în Europa și în întreaga lume. Trăim un moment de cotitură”.

Inamicul este, de asemenea, clar: „Federația Rusă va rămâne cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității în spațiul euroatlantic”. China este de asemenea menționată, pentru că „revendică tot mai agresiv supremația regională”.

Este prima doctrină militară nouă din 2011 încoace – o perioadă în care Dmitri Medvedev era președintele Rusiei, Rusia era văzută ca sursă de energie ieftină pentru a alimenta miracolul economic al Germaniei, iar cheltuielile Berlinului pentru apărare se micșoraseră.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a ucis mii de oameni și a provocat distrugeri în întreaga țară, a pus capăt oricărei iluzii rămase la Berlin că Kremlinul poate fi un partener și nu un dușman.

„Primele orientări, din mai bine de peste un deceniu, în materie de politică de apărare sunt un răspuns la această nouă realitate”, a declarat Pistorius.

De la sfârșitul Războiului Rece, Berlinul a ratat timp de peste trei decenii obiectivul actual al NATO privind cheltuielile de apărare, de 2% din PIB.

Anul acesta, Germania va atinge obiectivul – în mare parte datorită fondului special de 100 de miliarde de euro creat în urma invaziei ruse din Ucraina. Scholz a insistat asupra faptului că nu este vorba de o situație singulară. „Vom garanta acest 2% pe termen lung, pe tot parcursul anilor 2020 și 2030″, a precizat cancelarul federal.

Noua doctrină militară admite că „Bundeswehr-ul a fost neglijat timp de decenii”

Doar că va fi nevoie de mai mult decât de bani pentru a readuce Bundeswehr-ul în stare de luptă, notează Politico.

Noua doctrină spune că Germania va reduce misiunile externe pentru a se concentra pe apărarea europeană și națională și pentru a deveni „pregătită de război”.

De asemenea, textul promite „extinderea unor capacități robuste și sigure ale industriei de apărare”, precum și utilizarea civililor în locul soldaților pentru a îndeplini funcții în care nu este nevoie de personal militar și reducerea birocrației astfel încât să fie accelerate achizițiile militare.

„Acțiunea centrală care decurge din punctul de cotitură este depășirea lenei organizatorice și birocratice care a încetinit trupele timp de ani de zile”, a declarat Scholz.

Armata germană a fost golită de relevanță în ultimii ani, mai notează publicația de la Bruxelles. În cadrul unui exercițiu militar desfășurat în decembrie anul trecut pentru a pregăti o brigadă de tancuri în vederea includerii în forța de reacție „de înaltă pregătire” a NATO, toate cele 18 vehicule moderne de luptă ale infanteriei germane au eșuat. Au existat, de asemenea, probleme cu pregătirea altor părți ale armatei.

„Trebuie să fim coloana vertebrală a descurajării și a apărării colective în Europa”, se arată în noua strategie. „Populația noastră, dar și partenerii noștri din Europa, America de Nord și din lume se așteaptă ca noi să ne asumăm această responsabilitate. Ca stat și ca societate, am neglijat Bundeswehr-ul timp de decenii”, mai scrie în noua doctrină.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *