Gheața polară se topește și schimbă rotația Pământului: Încălzirea globală afectează chiar și timpul

Gheața polară se topește și schimbă rotația Pământului: Încălzirea globală afectează chiar și timpul

Într-o zi din următorii doi ani, toată lumea va pierde o secundă din timpul său. Exact momentul în care se va întâmpla asta este influențat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheții polare modifică rotația Pământului și alterează însuși timpul.

Pentru prima dată în istorie vom pierde o secundă

Orele și minutele care ne formează zilele sunt determinate de rotația Pământului. Dar acea rotație nu este constantă; se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă pe suprafața Pământului și în miezul său topit.

Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă ocazional că ceasurile lumii trebuie să fie ajustate cu o „secundă intercalată”, ceea ce poate părea puțin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

Au fost adăugate o mulțime de secunde de-a lungul anilor. Dar, după o tendință lungă de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor în nucleul său. Pentru prima dată, o secundă va trebui să fie scăzută.

„O secundă intercalată negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, așa că problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, a scris Patrizia Tavella, membru al Departamentului de timp al Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța, într-un articol care însoțește studiul.

Dar exact momentul în care se va întâmpla acest lucru este influențat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheții polare întârzie secunda de salt cu trei ani, amânând-o din 2026 în 2029, arată raportul.

Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele. Apoi a venit era ceasurilor atomice de mare precizie, care s-a dovedit un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.

De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să folosească ora universală coordonată (UTC) pentru a seta fusurile orare. UTC se bazează pe ceasurile atomice, dar încă ține pasul cu rotația planetei.

Dar, deoarece viteza de rotație nu este constantă, cele două scale de timp se diferențiază încet. Aceasta înseamnă că trebuie adăugată o „secundă intercalată” din când în când pentru a le realinia.

Oamenii schimbă clima atât de mult încât au reușit să altereze chiar și timpul

Schimbările în rotația Pământului pe termen lung au fost dominate de frecarea mareelor de pe fundul oceanului – care i-a încetinit rotația. Recent, impactul topirii gheții polare, determinat de oameni care folosesc în continuare combustibili fosili, a devenit un factor semnificativ, a spus Agnew.

Pe măsură ce gheața se topește în ocean, apa care provine din această topire se deplasează de la poli către ecuator, ceea ce încetinește și mai mult viteza de rotație a Pământului.

Ted Scambos, un glaciolog la Universitatea din Colorado Boulder, care nu a fost implicat în studiu, descrie procesul ca un patinator artistic care se învârte cu brațele deasupra capului. Pe măsură ce își coboară brațele spre umeri, rotirea lor încetinește.

Topirea gheții polare „a fost suficient de mare pentru a afecta în mod vizibil rotația întregului Pământ într-un mod fără precedent”, a spus Agnew.

„Pentru mine, faptul că ființele umane au determinat schimbarea rotației Pământului este oarecum uimitor.”
Dar, în timp ce topirea gheții poate încetini rotația Pământului, există un alt factor în joc când vine vorba de cronometrul global, conform raportului: procesele din nucleul Pământului.

Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid. Dacă miezul încetinește, carcasa solidă accelerează pentru a menține impulsul, a spus Agnew, și asta se întâmplă în prezent.

Se cunosc foarte puține lucruri despre ceea ce se întâmplă la aproximativ 1.800 de mile sub suprafața Pământului și nu este clar de ce viteza nucleului se schimbă. „Este fundamental imprevizibilă”, a spus Agnew.

Dar ceea ce este clar, conform studiului, este că, în ciuda topirii gheții polare care încetinește rotația, în general rotația Pământului se accelerează. Asta înseamnă că lumea va trebui în curând să scadă o secundă pentru prima dată.

„O secundă nu pare prea mult”, a spus Agnew, dar sistemele de calcul configurate pentru activități precum tranzacțiile la bursă trebuie să fie precise până la o miime de secundă.

Multe sisteme informatice au software care le permite să adauge o secundă, dar puține au capacitatea de a scădea una. Oamenii vor trebui să reprogrameze computerele, introducând potențialul de eroare.

„Nimeni nu a anticipat vreodată că Pământul va accelera până la punctul în care ar putea fi nevoie să scădem o secundă”, a spus Agnew.
„Este un moment important pentru unele aplicații de calculator”, a spus el pentru CNN, dar pentru majoritatea oamenilor viața va continua ca de obicei.

Totuși, să poți să spui că s-a topit atât de multă gheață încât de fapt asta a schimbat rotația Pământului, cred că te face totuși să te gândești că asta este o mare problemă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *