Guvernele G7 vor interzice importurile de diamante din Rusia, un sector economic ce scăpase parțial de sancțiuni

Guvernele G7 vor interzice importurile de diamante din Rusia, un sector economic ce scăpase parțial de sancțiuni

UE a evitat până acum o astfel de interdicție, în urma lobby-ului industriei diamantelor din Anvers, Belgia, cel mai important centru mondial de profil, scrie Financial Times.

Guvernele G7 se pregătesc să anunțe o interdicție asupra importurilor de diamante rusești, care va intra în vigoare în ianuarie anul viitor, în încercarea de a tăia o altă sursă de venituri pentru economia Moscovei.

Decizia va lovi un sector important al economiei rusești, care nu fusese afectat în mod serios de sancțiuni până acum, dar va diviza piața globală de profil, cu o valoare de aproximativ 74 de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Lobby-iștii industriei diamantelor din Anvers, cel mai important centru mondial de profil, au rezistat multă vreme unei asemenea interdicții. Ei au susținut că interzicerea importurilor din Rusia – cel mai mare producător mondial de diamante brute – le-ar reduce cifra de afaceri cu 30% și ar amenința 10.000 de locuri de muncă directe.

Autoritățile belgiene au subliniat de asemenea că o astfel de măsură „nu ar avea sens din punct de vedere economic”, deoarece ar „penaliza un anumit stat membru UE” – și anume Belgia – în timp ce Rusia va putea în continuare să-și vândă diamantele în altă parte.

Bruxelles-ul a evitat prin urmare în mod repetat să aplice o interdicție. Asta deși Kievul a criticat această situație încă din primele zile ale războiului.

„Există oameni pentru care diamantele vândute la Anvers sunt mai importante decât bătălia pe care o ducem. Pacea valorează mult mai mult decât diamantele”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în fața Parlamentului belgian, în timpul unui discurs video la sfârșitul lunii martie 2022.

Acum, UE i-a putut răspunde în cele din urmă președintelui ucrainean. „Diamantele rusești nu sunt veșnice și sunt încântat că această interdicție se materializează acum”, a declarat vineri Charles Michel, președintele Consiliului European.

Rusia este cel mai mare producător mondial de diamante brute în funcție de volum, cu exporturi care s-au ridicat la 4 miliarde de dolari în 2021, potrivit statisticilor comerciale. Aproximativ 84% din diamantele brute la nivel mondial sunt comercializate prin intermediul dealerilor din Anvers, scrie cotidianul financiar.

Piața globală a bijuteriilor cu diamante naturale este estimată la 74 de miliarde de dolari, pentru anul 2023, potrivit analistului independent Paul Zimnisky.

Rusia, cel mai mare producător de diamante brute

Oficialii belgieni sunt cei care au declarat vineri că se așteaptă la un anunț din partea G7 în acest sens în termen de trei săptămâni, un termen confirmat de un oficial european de rang înalt, scrie Financial Times.

Grupul ar trebui însă să pună în aplicare un sistem convenit de comun acord pentru a certifica diamantele brute și prelucrate și pentru a urmări bijuteriile produse în Rusia, au declarat oficialii belgieni.

Oricum, orice eventuală soluție pare să deschidă însă o fractură între taberele rivale din industrie. Mai exact, propunerile Belgiei și ale grupului de lobby al diamantelor din Anvers se ciocnesc de activitatea desfășurată de grupul industrial global World Diamond Council, care include cel mai mare producător mondial, De Beers, cu sediul la Londra.

Oficialii belgieni au avertizat vineri că o interdicție directă a importurilor rusești ar fi ineficientă și ar deturna pur și simplu comerțul de la Anvers, spre alte locuri din afara UE, cu excepția cazului în care ar fi introduse noi sisteme de monitorizare a comerțului.

Importurile rusești în Belgia au scăzut deja cu aproximativ 45%, până la 245 milioane de euro, în primele trei luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit statisticilor oficiale.

Oficialii belgieni doresc acum o combinație de controale fizice asupra diamantelor și date de trasabilitate, inclusiv un „registru public” care să folosească tehnologia blockchain „pentru a înregistra și documenta fiecare etapă a călătoriei unui diamant”.

Orice remodelare a pieței ar lovi țări precum India și națiunile din sudul Africii, de unde provin pietrele brute.

Compania De Beers a anunțat că „nu a fost consultată cu privire la o soluție belgiană”, adăugând că World Diamond Council a „propus o abordare cuprinzătoare care nu ar favoriza un centru comercial în detrimentul altuia”.

Un important comerciant de diamante din Mumbai s-a plâns la rândul lui că Belgia nu a consultat industria indiană. Comerciantul a declarat că participanților din industrie li s-a spus că termenul din ianuarie nu a fost încă bătut în cuie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *