Iluzia Thatcher: Tu vezi care este fața corectă? Cât de repede vezi diferența?

Iluzia Thatcher: Tu vezi care este fața corectă? Cât de repede vezi diferența?

Conceptul de “Iluzia Thatcher” a fost folosit pentru prima dată de profesorul Peter Thompson de la Universitatea din York în 1980 și a pus bazele unui nou mod de a gândi despre modul în care procesăm fețele. Numele vine de la premierul britanic din acea perioadă, Margareth Thatcher, supranumită “doamna de fier”.

 

În imaginea din dreapta, ochii și gura politicianului sunt inversate. Cu toate acestea, în ciuda unei schimbări atât de uriașe, mulți privitori nu o observă. Când privești imaginea în sensul corect, diferența este evidentă (și ușor terifiantă).

 

Cum funcționează Iluzia Thatcher

Fenomenul care o explică evidențiază unele dintre mecanismele de bază prin care creierul nostru procesează informații despre fețe.

 

În general, fețele sunt formate din aceleași trăsături consistente – doi ochi, un nas, o gură, două urechi și așa mai departe. O modalitate prin care creierul nostru ar putea procesa fețele este să le analizeze ca o colecție a acestor trăsături individuale, separate.

 

În anii de când iluzia originală a fost publicată, o mulțime de cercetări au arătat cum presupunerile pe care creierul le face cu privire la configurația facială ne permit să discernem diferențele minore între fețe – diferențele care ne fac pe fiecare unic – aproape fără efort. Când luăm informații de configurare, devenim mai puțin sensibili la acele variații unice, scrie The Guardian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *