Imagini impresionante din Miercurea Ciuc. Mii de credincioși au participat la sfințirea bucatelor de Paștele Catolic | VIDEO

Imagini impresionante din Miercurea Ciuc. Mii de credincioși au participat la sfințirea bucatelor de Paștele Catolic | VIDEO

Ca în fiecare an, mii de persoane au fost prezente duminică, 31 martie, în centrul orașului Miercurea Ciuc, în județul Harghita, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic, unde preoții au adresat urări, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc, au relatat Agerpres și news.ro.

Locuitori din toate zonele orașului Miercurea Ciuc și din împrejurimi s-au adunat încă de dimineață, unii venind îmbrăcați în portul popular secuiesc, cu coșurile pline de produse alimentare pascale tradiționale.

Numărul participanţilor a crescut mult în ultimii ani, de aceea zona s-a extins şi în jurul Palatului Administrativ, iar circulaţia pe două străzi a fost parţial blocată.

Imaginile cu oamenii care au umplut platoul din centrul oraşului şi spaţiile adiacente în doar câteva minute sunt ca de obicei impresionante.

După slujbă, pe acordurilor imnurilor pascale, preoţii au mers printre rândurile de oameni şi au sfinţit alimentele. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Ceremonialul sfinţirii bucatelor reprezintă sfârşitul postului Paştelui, care a durat 40 de zile.

Obiceiul de sfinţire a bucatelor a fost instituit acum mai bine de 20 ani de episcopul Tamas Jozsef, pentru că bisericile deveniseră neîncăpătoare, iar în timp a devenit simbolul sărbătorilor pascale catolice.

Sfinţirea bucatelor în aer liber a avut loc şi înainte de Revoluția din 1989, dar atunci, din cauza regimului comunist, oamenii nu se adunau în centrul oraşului Miercurea Ciuc, ci în apropierea bisericilor catolice. Locuitorii îşi amintesc că erau coloane lungi de oameni, iar miliţia îi supraveghea, fără a interveni. 

În acest an, Paştele catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox, pe 5 mai. În 2010, 2011, 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii, adică de ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformaţi și de cultele neoprotestante. Învierea Domnului va fi din nou sărbătorită în comun de catolici și ortodocși pe 20 aprilie 2025.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *