În Harkov, rușii se află în ofensivă, într-o luptă nesfârșită pentru orașul Kupiansk. Dar Kievul încă nu știe care este, de fapt, scopul Moscovei

În Harkov, rușii se află în ofensivă, într-o luptă nesfârșită pentru orașul Kupiansk. Dar Kievul încă nu știe care este, de fapt, scopul Moscovei

Orașul din nord-estul Ucrainei, ocupat inițial de ruși, apoi eliberat de forțele Kievului, este iarăși sub asaltul trupelor Moscovei. E neclar dacă rușii chiar vor orașul sau încearcă să deturneze o parte din trupele ucrainene care luptă în sud, spun oficialii citați de Washington Post.

În sud, trupele ucrainene desfășoară o contraofensivă sângeroasă, luptând metru cu metru pentru a recuceri teritoriul ocupat de forțele rusești bine consolidate în poziții defensive.

În nord-est însă, Rusia este cea care se află în ofensivă. Și nu este clar dacă forțele Moscovei încearcă cu adevărat să avanseze sau creează o diversiune în speranța de a deturna resursele ucrainene din sud.

Oficialii ucraineni spun că Moscova încearcă să câștige teren spre Kupiansk, un oraș mic, străjuit de drumuri strategice și căi ferate, inclusiv o linie de tren care ajunge la granița cu Rusia. Forțele rusești au ocupat orașul timp de șase luni anul trecut, înainte ca Ucraina să îl recucerească în urmă cu aproximativ un an.

Acum, într-un semn al circularității acestui război, rușii par determinați să îl cucerească din nou, iar în ultimele săptămâni, după lupte sângeroase, au reușit mici progrese, ceea ce a determinat un apel privind consolidarea poziției defensive a Ucrainei din acea zonă.

Oficialii și analiștii au speculat cu privire la obiectivele Moscovei în zonă și dacă acestea sunt posibile.

Cucerirea orașului Kupiansk ar fi dificilă. Orașul, aflat la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia, este străbătut de râul Oskil, iar traversarea lui nu ar fi o sarcină simplă.

Însă unii oficiali ucraineni cred că Moscova are în continuare ambiții în această zonă.

Atacurile au scăzut puțin în intensitate

„Rușii nu renunță la obiectivul de a avansa în această direcție, precum și în direcția Lîman”, a declarat ministra adjunctă apărării din Ucraina, Hanna Maliar, referindu-se la un alt oraș eliberat de forțele ucrainene anul trecut.

„Prin urmare, ei își regrupează din ce în ce mai mult trupele, fac înlocuiri și se pregătesc pentru bătălii”, a adăugat ea.

Forțele rusești efectuează mai multe atacuri pe zi și bombardează frecvent pozițiile ucrainene, deși atacurile au „scăzut oarecum” în comparație cu cele de acum două săptămâni, a declarat Maliar.

Mai mulți civili au fost răniți și uciși în atacurile constante care au vizat orașul Kupiansk, iar oficialii au ordonat evacuarea, deși doar 1.400 de oameni au făcut acest lucru până la 30 august, din cei 11.000 despre care se crede că mai trăiesc în zonă.

Cu excepția unei prăbușiri a pozițiilor de ambele părți, cel mai probabil scenariu pare a fi cel al unui impas – fără ca niciuna dintre părți să fie pregătită sau capabilă să facă progrese substanțiale.

Fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov, care a demisionat luni, declarase la sfârșitul lunii august că este „logic” ca rușii să adopte o strategie de deviere a trupelor ucrainene din sud.

Dar, procedând astfel, Rusia „riscă să-și divizeze forțele în timp ce încearcă să împiedice o pătrundere ucraineană”, a declarat recent Ministerul britanic al Apărării.

„Rușii vor să atace și să se apere în același timp”

În orice caz, Brigada a 3-a de tancuri ucraineană, care se află pe poziții în zonă, este pregătită, potrivit oficialilor, iar soldații au declarat că au văzut deja cum tacticile rușilor evoluează, după pierderile grele din această vară.

Rușii nu mai manevrează în grupuri mari, așa cum făceau la începutul războiului, ceea ce invita la focuri ucrainene coordonate, a declarat un comandant de pluton de tancuri. În schimb, trupele rusești au atacat recent în număr mai mic, a spus el, sondând liniile ucrainene pentru a găsi puncte slabe.

„Vor să atace și să se apere în același timp”, a spus el, „și nu știu ce să facă”.

Alți comandanți de teren au urmărit cum trupele rusești își revizuiesc strategia, uneori luând decizii ciudate, iar alteori adaptând tacticile.

Un comandant de companie din Brigada 68 a declarat că rușii din zonă au folosit artileria, dar nu au avut tendința de a lansa atacuri la sol. În acest timp, ucrainenii a desfășurat o flotă de vehicule blindate, inclusiv MRAP-uri furnizate de SUA, pentru a duce lupta mai aproape de inamic.

Acest lucru a declanșat o escaladare, a spus el, și, în curând, comandanții ruși au desfășurat avioane, tancuri și vehicule blindate împotriva lor, deși nu au mobilizat infanteria pentru a câștiga teren.

„Ca urmare a acestei ofensive eșuate, inamicul a început să efectueze lovituri aeriene asupra celor mai apropiate sate, unde erau concentrate personal și echipamente”, a spus ofițerul ucrainean.

„Doar lovituri aeriene dense, care au dus la anumite pierderi de personal și echipamente. Dar aceste acțiuni ale lor păreau a fi o manifestare a slăbiciunii lor”, a susținut el.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *