În nord-estul Ucrainei, ocupat și eliberat în 2022, localnicii se tem de o nouă sosire a rușilor, un semn al impasului în care se găsește Kievul

În nord-estul Ucrainei, ocupat și eliberat în 2022, localnicii se tem de o nouă sosire a rușilor, un semn al impasului în care se găsește Kievul

În weekend, rușii au preluat controlul asupra unei mici localități de lângă Kupiansk. Kievul a minimalizat pierderile, dar mulți dintre localnicii din zonă au primit deja ordine de evacuare, scrie Washington Post.

La ceva mai mult de un an după ce Ucraina a eliberat orașele aflate în nord-estul regiunii Harkov, localnicii se tem de o nouă sosire a rușilor.

De luni de zile, Rusia bombardează Kupiansk, un nod feroviar strategic pe care l-a cucerit la începutul anului 2022 și pe care Ucraina l-a recucerit șapte luni mai târziu. Controlând pozițiile aflate la est de râul Oskil, care taie orașul în două, Rusia nu și-a pierdut niciodată complet din vedere ținta.

În ultimele luni, Ucraina a îndemnat civilii să plece – din nou – și nu doar din Kupiansk, ci și din zeci de sate din vest, un semn sumbru că Kievul se teme că rușii ar putea avansa. Sâmbătă, forțele Moscovei au preluat controlul asupra micii așezări Krohmalne, la sud-est de oraș, apropiindu-se ușor de râu.

Kievul a încercat să minimalizeze importanța pierderii, spunând că satul găzduia doar aproximativ cinci gospodării înainte de război.

Volodimir Fitio, purtător de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, a spus că „câteva sute de metri nu contează deloc”. „Este ceva temporar. Apărătorii s-au retras în fortificațiile pregătite”, a declarat el, potrivit publicației New Voice of Ukraine.

Luptele de-a lungul frontului continuă, iar forțele de apărare ucrainene au ca prioritate salvarea vieților soldaților ucraineni, a mai spus oficialul.

Dar evoluția conflictului și ordinele de evacuare au stimulat temerile că trupele ucrainene se pregătesc să cedeze și mai mult teren.

Rușii avansează ușor în mai multe zone ale frontului

„Este înfricoșător”, a declarat pentru Washington Post Diana Șapovalova, o femeie în vârstă de 34 de ani, una dintre ultimele doctorițe ginecolog din zonă. „Suntem pregătiți să evacuăm. Ne-am împachetat toate lucrurile. Copiii noștri știu că trebuie să fie pregătiți”, a spus ea.

Râul care trece prin Kupiansk ar putea servi drept apărare naturală în cazul unor noi avansuri rusești.

Dar Rusia a mai cucerit orașul și înainte, iar o evaluare recentă a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, a stabilit că Moscova a trimis în zonă unități care par a fi „mai puțin degradate” decât cele detașate în alte părți.

Ucraina, la rândul său, își consolidează apărarea.

În raportul din 21 ianuarie, ISW a confirmat că forțele rusești au avansat într-adevăr de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna.

Datele indică, de asemenea, că trupele rusești au avansat ușor la est de Ivanivka – în Herson și la est de Zolotarivka – în Luhansk. De asemenea, trupele rusești au avansat la sud-vest de Bahmut și la periferia sudică a Avdiivka, în Donețk, scrie ISW.

Ucrainenii nu se grăbesc să evacueze zona

Contraatacul surpriză al Ucrainei în această regiune a uimit lumea în toamna anului 2022, când forțele rusești au fugit din orașele pe care le ocupaseră timp de luni de zile, fără prea multă luptă.

Kievul a sperat la victorii similare atunci când a lansat o altă contraofensivă vara trecută, concentrându-se în mare parte în sud. Dar efortul a eșuat, așa că rușii controlează în continuare aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, iar acum ei sunt cei care par să fie în ofensivă, în timp ce ajutorul pentru Ucraina stagnează la Washington și Bruxelles.

Civilii care se îndepărtează de front sunt obligați să se oprească în Șevcenkove pentru a fi intervievați de poliție și de ofițerii de informații, care le verifică telefoanele și investighează orice potențială legătură cu trupele rusești.

În ciuda ordinelor de evacuare, puțini oameni – majoritatea vârstnici – trec zilnic prin zonă, a declarat un ofițer de poliție din oraș, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

În ultima lună, a spus el, a existat o creștere a artileriei, a bombelor de aviație și a rachetelor ghidate în Kupiansk și în jurul acestuia. „Nu a existat nicio zi în care să nu fi lovit nimic în zonă”, a spus el.

„Există o mulțime de răniți și o mulțime de soldați și civili morți”, a adăugat oficialul.

Nici Harkov, cel mai apropiat oraș mare și o destinație inițială pentru mulți dintre cei evacuați din Kupiansk, nu este sigur. Un baraj violent de rachete rusești, lansat în noaptea de luni spre marți, a ucis cel puțin două persoane și a rănit cel puțin alte 28, au declarat autoritățile locale.

„Avem nevoie de arme”

Șapovalova lucrează în localitatea Șevcenkove, dar, cum în Kupiansk nu mai există niciun ginecolog, pacientele sale parcurg adesea drumuri lungi și periculoase de la est de râu pentru un consult. De asemenea, ea îi tratează pe soldații răniți, înainte ca aceștia să fie trimiși la spitale mai mari, scrie Washington Post.

Svitlana Perepadia, directoarea spitalului unde lucrează Șapovalova, a declarat pentru cotidianul american că îi este, de asemenea, „foarte teamă” că Rusia ar putea reocupa zona.

Dar pacienții, a spus ea, refuză adesea să fugă „până când nu se ajunge în situația în care un obuz aterizează pe casa vecinului sau în grădina lor”.

Acesta este cazul Nastiei Primenko, care a primit avizul de evacuare pentru satul său, Hrușivka, pe 16 ianuarie, în timp ce începea a 15-a săptămână de sarcină. Satul se află deja în raza de acțiune a unor sisteme de artilerie rusești și a mai fost lovit anterior.

Dar, pentru a lua în considerare posibilitatea de a pleca de acasă, a spus ea, „ar trebui ca rușii să ajungă foarte aproape de sat sau ca și ceva să aterizeze lângă casa mea”. Deocamdată, ei sunt încă la aproape 25 de kilometri distanță.

Primenko cunoaște pe propria piele ororile ocupației. Familia ei a îngropat documentele militare ale tatălui ei lângă lacul din oraș, de teamă că trupele rusești le-ar putea găsi și ar putea riposta. Casa vecinului ei a fost jefuită.

Ea a fugit în iulie 2022, temându-se că soldații ruși ar putea să o violeze. Nu s-a întors decât la o săptămână după eliberare, când un atac rusesc de peste râu i-a ucis bunica maternă.

Mulți oameni îi împărtășesc temerile privind sosirea rușilor.

„Sunt mai speriată de a doua ocupație decât de orice bombardament direct”, a declarat Claudia, o femeie de 75 de ani. „Nu am crezut că se va ajunge la asta. Ne este teamă pentru alți oameni și ne este teamă pentru noi înșine”, a spus ea.

„Avem nevoie de mai multe arme”, a spus ea, „avem nevoie de ele imediat”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *