India vrea o taxare mai mare a multinaționalelor și face presiuni la G20 și OECD

India vrea o taxare mai mare a multinaționalelor și face presiuni la G20 și OECD

India va face presiuni asupra partenerilor săi din G20, grupul celor mai dezvoltate 20 de țări din lume, în cadrul unei reuniuni pe care o găzduiește, pentru a susține propunerea sa de creștere a cotei de impozitare pe care multinaționalele o plătesc țărilor în care obțin „profituri excesive”, scrie Reuters, care citează oficiali guvernamentali.

Propunerea Indiei ar putea tempera optimismul membrilor G20, cum ar fi Australia și Japonia, care cred că reuniunea miniștrilor de finanțe și a șefilor de bănci centrale din Gujarat va face progrese în ceea ce privește revizuirea mult așteptată a impozitării corporațiilor la nivel mondial.

Acord global pentru taxare, aplicat din 2023

Peste 140 de țări ar fi trebuit să înceapă să pună în aplicare anul viitor un acord din 2021 care revizuiește reguli vechi de zeci de ani privind modul în care guvernele impozitează multinaționalele.

Regulile actuale sunt considerate în general depășite, deoarece giganții digitali precum Apple sau Amazon pot înregistra profituri în țări cu taxe scăzute.

Acordul, promovat de SUA, ar urma să perceapă un impozit minim de 15% pentru marile companii globale, plus un impozit suplimentar de 25% pe „profiturile excedentare”, așa cum sunt definite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Risc de prăbușire

Însă mai multe țări au motive de îngrijorare cu privire la tratatul multilateral, iar unii analiști spun că noul acord riscă să se prăbușească.

„India a făcut sugestii pentru a obține partea care i se cuvine din drepturile de impozitare a profiturilor excedentare ale companiilor multinaționale”, a declarat un oficial.

Sugestiile au fost făcute către OCDE și vor fi discutate „pe larg” în timpul reuniunii G20 de luni și marți, a spus oficialul.

Reuniunea G20 are loc în intervalul 14-18 iulie în orașul Ghandinagar, capitala statului indian Gujarat, conform site-ului organizației.

India vrea mai mulți bani

Trei oficiali au declarat că India dorește creșteri semnificative ale impozitelor plătite în țările în care firmele își desfășoară activitatea. Aceștia au cerut să nu fie numiți.

Ministerele indiene de finanțe și de externe și OCDE nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Conform acordului, se consideră că societățile globale cu venituri anuale de peste 20 de miliarde de euro fac profituri excesive dacă profiturile depășesc o creștere anuală de 10%.

Suprataxa de 25% pe aceste profituri excedentare urmează să fie împărțită între țări.

Cum se împart banii

India luptă pentru o cotă mai mare de impozite pentru țările unde companiile își desfășoară activitatea. Aceasta este cea mai populată țară din lume și este pe cale să devină una dintre cele mai mari piețe de consum.

Venitul mediu al indienilor ar urma să crească de peste 13 ori, ajungând la 27.000 de dolari pe an până la sfârșitul anului 2047, potrivit unui studiu.

India va propune de asemenea ca impozitul la sursă să nu fie legat de principiul impozitului pe profitul excedentar. În prezent, normele prevăd că țările își compensează partea lor de impozit cu impozitul reținut la sursă pe care îl colectează.

Impozitul reținut la sursă este colectat de către companii atunci când efectuează plăți către furnizori și angajați și este remis autorităților fiscale.

Într-un document publicat miercuri, OECD a declarat că o serie de jurisdicții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la alocarea drepturilor de impozitare între țări.

Probleme și în Europa

Nu doar India are probleme cu evitarea plății taxelor de către multinaționale. În Europa state precum Franța și Italia au impus propriile taxe digitale, în vreme ce Marea Britanie a semnat acorduri cu companii precum Google.

În Europa, marile companii de tehnologie virează banii prin state cu impozitare scăzută, precum Irlanda, Olanda sau Luxemburg, în vreme ce altele folosesc state mai mici, precum Cipru sau Malta.

Comisia Europeană a decis anterior că giganți precum Apple, Amazon, Starbucks sau FiatChrysler (actualmente Stellantis) au beneficiat de ajutoare ilegale prin neplata taxelor.

Cele mai multe corporații au atacat în instanță deciziile CE, iar unele au câștigat anularea acestora.

Concomitent, UE a dorit introducerea unei taxe minime de 3% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din IT. Proiectul a fost stopat odată cu negocierile pentru noul acord global de taxare.

Critici peste critici

Unii critici ai acordului acuză că aceasta va duce la scumpirea unor produse, în vreme ce alții acuză că de fapt se formalizează situația actuală, în care multinaționalele plătesc taxe reduse, iar populația și oamenii simpli plătesc taxe mult mai mari.

România are deja o cotă unică de 16%.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *