Industria piscicolă din România afectată major de seceta din ultimii ani. Producția a scăzut cu 50%

Industria piscicolă din România afectată major de seceta din ultimii ani. Producția a scăzut cu 50%

Iarna secetoasă a provocat pagube importante în piscicultură. Producția de pește a scăzut și cu 50% după ce nivelul apei din lacurile naturale și iazuri s-a micșorat, în medie, cu până la o treime. Din această cauză, peștii cresc mai greu, mor, sau cad pradă păsărilor.

Prețul la vânzare s-a mărit

În județul Iași, un piscicultor a văzut cum luciul de apă s-a redus dramatic în ultimele luni. Unele bazine – alimentate din râul Jijia și barajul Hălceni- sunt secate complet, altele au apa la jumătate față de normal. Producția de pește de apă dulce – crap, caras, novac, sânger și cosaș – a scăzut la 50%.

În Bacău, amenajarea piscicolă a unui bărbat a scăzut de la 140 de hectare luciu de apă, la doar 20 de hectare, în ultimi trei ani. În năvoade s-a prins din ce în ce mai puțin pește.

Apa scăzută este și un factor de stres pentru pești, spun biologii. În consecință, depun mai puține icre. Chiar și așa, seceta determină suprapopularea amenajărilor piscicole. Pe lângă păsările care îi prind, apa devine periculoasă.

Gabriel Plăvan, șef lucrări Facultatea de Biologie, UAIC Iași, citat de Știrile ProTV: „Crește nivelul de amoniac, crește nivelul de dioxid de carbon. Nivelul de oxigen scade semnificativ, se ajunge la moarte în masă.”

Seceta a afectat semnificativ producția, în amenajări piscicole din toată tara, spun reprezentanții asociațiilor de pescari.
În aceste condiții, prețul cu care peștele se vinde la poarta crescătoriilor a crescut.
La crap, de la 15-17 lei kilogramul, anul trecut, la 22 de lei acum, fără TVA, iar la caras de la 8 lei la 12, tot fără TVA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *