Insulele Orkney vor să se rupă de Marea Britanie și să redevină parte a Norvegiei, după 550 de ani. Ce motiv invocă liderii locali

Insulele Orkney vor să se rupă de Marea Britanie și să redevină parte a Norvegiei, după 550 de ani. Ce motiv invocă liderii locali

Insulele Orkney din Marea Britanie, un arhipelag aflat la aproximativ 15 kilometri de coasta de nord a Scoției, iau în considerare „forme alternative de guvernare”, care ar putea însemna aderarea la Norvegia, a declarat luni, 3 iulie, James Stockan, liderul consiliului de conducere din arhipelag, citat de Reuters.

Arhipelagul Orkney, format din aproximativ 70 de insule și cu o populație de 22.000 de locuitori, își analizează viitorul, după ce a fost neglijat financiar de guvernele scoțian și britanic de ani întregi, a explicat liderul consiliului, James Stockan.

Stockan spune că Orkney nu beneficiază de o finanţare echitabilă în cadrul relaţiei actuale cu Regatul Unit. Iar o moţiune va fi prezentată consiliului zilele următoare, cu scopul de a investiga ,,forme alternative de guvernare”.

„Ştim că am contribuit în ultimii 40 de ani, prin intermediul petrolului din Marea Nordului, iar dividendele pe care le primim înapoi nu sunt suficiente pentru a ne menţine în viaţă”, a spus James Stockan.

De la sfârșitul anilor 1970, cantități mari de petrol din Marea Nordului au fost procesate în Orkney, dar insulele nu a primit suficiente beneficii la schimb. Cu noi oportunități venind de la parcurile eoliene offshore, Stockan vrea un profit mai mare.

El îi îndeamnă pe consilieri să susţină ideea sa de a găsi noi modalităţi prin care Orkney să obţină o mai mare securitate financiară şi oportunităţi economice pentru locuitori.

Printre opțiuni se numără reuniunea cu Norvegia, aparent preferată de locuitori. Sau adoptarea unui model similar Insulelor Feroe, parte autonomă a Danemarcei.

Nu este clar cum ar putea funcționa întoarcerea Orkney în Norvegia, aflată la 385 de kilometri peste Marea Nordului. Dar insulele au aparținut regatului nordic în trecut.

Orkney a fost sub control norvegian şi danez până când a devenit parte a Scoţiei în urmă cu 551 de ani, în 1472. Insulele au fost folosite atunci ca garanţie pentru zestrea de nuntă a Margaretei a Danemarcei, viitoarea soţie a regelui James al III-lea al Scoţiei. Christian I, regele Danemarcei, Norvegiei și Suediei, nu a reușit să o plătească atunci când fiica sa s-a căsătorit cu James al III-lea, dându-i în schimb Orkney.

Am făcut parte din regatul nordic pentru mult mai mult timp decât am făcut parte din Regatul Unit. Pe străzile din Orkney, oamenii mă întreabă când ne vom întoarce în Norvegia. Există o afinitate enormă şi o relaţie culturală profundă. Este momentul potrivit pentru a explora dacă acest lucru este posibil.

James Stokan:

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *